your ads here!
Month: November 2019

Студенти університету в Канаді вимагають звільнити викладача, який назвав Голодомор в Україні «міфом»

No Comments

Деякі студенти Альбертського університету в канадському Едмонтоні вимагають звільнити викладача, який заперечує факт Голодомору, здійснений радянською владою на початку 1930-х років, повідомила канадська газета The Globe and Mail.

Як пише видання, причиною обурення студентів стало те, що доцент Дугал Макдональд у своєму дописі на сторінці у Facebook 19 листопада назвав Голодомор брехнею, буцімто підкріпленою фальшивими фото і повідомленнями, які поширили колишні співучасники нацистів.

У цьому ж дописі Макдональд додав, що прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо «підтримує антикомуністичний, пронацистський міф про Голодомор», намагаючись таким чином «переписати історію». 

Українське студентське товариство університету назвало цей допис розпалюванням ворожнечі і заявило, що його автор не гідний бути викладачем.

Дугал Макдональд є активістом Марксистсько-ленінської партії Канади.

Повідомляється, що висловлювання Макдональда також засудив Конгрес українців Канади і Єврейська федерація Едмонтона.

Сам Макдональд у коментарі для ЗМІ заявив, що досліджував Голодомор кілька років і має право на свободу слова.

Альбертський університет у своїй заяві вказав, що погляди пана Макдональда не відображають погляди навчального закладу, але він має право ділитися ними.

24 листопада прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо висловив солідарність із українцями у Канаді та світі у вшануванні пам’яті жертв Голодомору. Він заявив, що «Голодомор був навмисною спробою – частиною систематичного геноциду – розчавити дух та ідентичність українського народу». Після протесту студентів прем’єр канадської провінції Альберта Джейсон Кенні засудив «корисних ідіотів», які заперечують геноцид.

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932-33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів. 

your ads here!
Categories: Світ

Землетрус в Албанії: рятувально-пошукову операцію завершили, 50 загиблих

No Comments

В Албанії завершили пошуково-рятувальну операцію після серії землетрусів, жертвами якої стали50 людей. Про це повідомив прем’єр-міністр країни.

За його словами, рятувальники вважають, що більше тіл під завалами не лишилось.

За даними влади, внаслідок стихії поранено близько 2000 людей, одна жінка перебуває у комі. Землетрус зруйнував близько 1465 будинків у столиці Албанії Тирані. Понад 4000 жителів лишилися без даху над головою.

 

Найсильніший в історії Албанії землетрус магнітудою 6,4 стався в ніч на 26 листопада, ще один – 28 листопада.

your ads here!
Categories: Світ

Напад в Гаазі: поліція все ще розшукує підозрюваного

No Comments

Поліція Нідерландів 30 листопада повідомила, що пошуки чоловіка, підозрюваного у нападі на людей у центрі Гааги, продовжуються, інформують місцеві ЗМІ.

Правоохоронці перевіряють людей на залізничних станціях та транспортних мережах.

Голландський національний мовник NOS 29 листопада з посиланням на «різноманітні джерела» повідомляє, що ніяких ознак тероризму у нападі поліція не вбачає. Втім, речник поліції заявила ЗМІ, що правоохоронці розглядають усі версії.

Внаслідок різанини у Гаазі були поранені три людини, яких відпустили з лікарень через кілька годин. Поліція повідомила, що розшукує чоловіка віком від 45 до 50 років, на якому був платок та спортивний костюм. Мотиви нападу залишаються невідомими.

your ads here!
Categories: Світ

В Ірані у школах та університетах скасували навчання через забруднення повітря

No Comments

В деяких частинах Ірану, зокрема в Тегерані, 30 листопада скасували навчання у школах та університетах через високий рівень забруднення повітря.

За даними Associated Press, у перший робочий день тижня, якою є субота в Ірані, також закрили дитячі садки та скасували спортивні заходи.

Через смог, дітей, літніх людей та людей з респіраторними захворюваннями просять не виходити на вулицю.

Тегеран входить до списку міст із найгіршими показниками забруднення повітря у світі. Взимку ситуація погіршується через відсутність вітру.

your ads here!
Categories: Світ

Прем’єр Іраку пообіцяв подати у відставку на тлі нових смертей протестувальників

No Comments

Прем’єр-міністр Іраку Аділь Абдул-Махді пообіцяв подати у відставку після нових смертей на антиурядових протестах.

77-річний Абдул-Махді заявив, що подасть до парламенту заяву на звільнення, щоб депутати змогли обрати новий уряд. У своєму зверненні він не уточнив, коли це зробить.

Абдул-Махді став прем’єром лише минулоріч.

29 листопада головний клірик шиїтів Іраку Верховний аятолла Алі ас-Сістані засудив застосування проти антиурядових протестувальників вогню на ураження і закликав демонстрантів відмовитися від насильства і вандалізму. Сістані також закликав парламент Іраку відмовитися від підтримки уряду

Звернення з’явилося на наступний день після того, як понад 40 людей загинули під час протестів. 29 листопада з’явилася інформація про ще 15 загиблих.

Протести в Іраку тривають з 1 жовтня 2019 року. Їхні учасники невдоволені нестачею робочих місць, перебоями в подачі електроенергії, браком чистої води, поганою освітою, охороною здоров’я, а також загальною корупцією. Загалом загинуло понад 400 людей.

Ірак є п’ятим за величиною виробником й експортером нафти у світі. Водночас, за оцінками, близько 20% населення країни живуть у бідності. Безробіття серед молоді сягає 25%, що вдвічі більше, ніж загалом по країні.

your ads here!
Categories: Світ

Столтенберґ вітає «безпрецедентний прогрес» в інвестиціях у НАТО

No Comments

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ привітав «безпрецедентний прогрес» в обсягах внесків у фонди НАТО.

З 2016 до 2020 року інвестиції європейських країн та Канади становитимуть 130 мільярдів доларів. До 2024 року вони сягатимуть 400 мільярдів.

«Це безпрецедентний прогрес і це робить НАТО сильнішим», – наголосив Столтенберґ.

За його словами, у 2019 році витрати на Північноатлантичний альянс зросли на 4,6 відсотка.

Дев’ять із 29 членів НАТО наразі витрачають щонайменше два відсотки свого валового внутрішнього продукту на оборонні потреби Альянсу. Столтенберґ зазначив, що ще рік тому таких країн було три, і більшість членів НАТО мають плани почати витрачати стільки ж до 2024 року.

3 грудня лідери НАТО зустрінуться в Лондоні для низки заходів з нагоди 70-ї річниці Північноатлантичного альянсу. Наступного дня вони відправляться до Вотфорда на офіційну сесію.

Сполучені Штати Америки тиснуть на інші країни-члени НАТО, щоб змусити їх платити більше внесків на тлі зростання конфліктних ситуацій у світовій політиці.

your ads here!
Categories: Світ

Інцидент на мосту в Лондоні був терактом – поліція

No Comments

Інцидент на Лондонському мосту був терактом, повідомив голова антитерористичного управління поліції Великої Британії Ніл Басу.

Він нагадав, що поліція прибула на місце подій через інформацію про різанину.

«Кілька людей отримали поранення під час цього інциденту. Як тільки ми зможемо повідомити більше новин про їхній стан – ми повідомимо», – пообіцяв Басу, не уточнивши кількості постраждалих.

За його словами, правоохоронці застрелили підозрюваного, на якому був одягнутий підробний вибуховий пристрій.

your ads here!
Categories: Світ

Міжбанк: гривня йде на новий рекорд щодо долара

No Comments

На українському міжбанківському валютному ринку короткочасне посилення долара знову змінилося послабленням американської валюти. Як повідомляє сайт Finance.ua, станом на 13:25 котирування становили 23 гривні 94–96 копійок.

Опівдні посилення гривні частково відбив Національний банк України у своєму довідковому значенні курсу 23 гривні 98 копійок, що на 6 копійок менше за офіційний курс на 29 листопада і є повторенням зафіксованого раніше цього тижня рекордного за 46 місяців значення.

«Торги по долару ближче до обіду на піку активності. Йдуть операції по лотах до 1 мільйона доларів при зростанні пропозиції валюти в останні 30 хвилин сесії, що поки не відбилося на котируваннях», – вказують фахівці сайту «Мінфін».

 

Надмірне посилення гривні щодо долара є не менш небезпечним, ніж стрімка девальвація національної валюти. Зокрема, посилення понад рівень, закріплений у розрахунках уряду, ставить під загрозу виконання дохідної частини державного бюджету. Саме через це НБУ, викуповуючи надлишок пропозиції долара, намагається не допустити більшого посилення гривні.

your ads here!
Categories: Економіка

Трамп без попередження відвідав військових в Афганістані і розповів про переговори з «Талібаном»

No Comments

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп здійснив 28 листопада неанонсований візит до американських військових в Афганістані, повідомляють американські ЗМІ.

Це перший візит Трампа до цієї країни з 2017 року.

Виступаючи на повітряній базі Баграм на захід від Кабула, Трамп зазначив, що США «суттєво» знижують свою військову присутність в Афганістані, але не надав конкретних цифр. 

Він додав, що Вашингтон продовжує переговори з екстремістським угрупованням «Талібан».

«Талібан» хоче укласти угоду, ми проводимо зустрічі з ними і кажемо, що потрібне припинення вогню. Вони не хотіли йти на припинення вогню, а тепер хочуть припинити вогонь», – заявив президент США.

Читайте також: В аварії гелікоптера в Афганістані загинули двоє американських військових​

У супроводі радника з питань національної безпеки Роберта О’Браєна Трамп зустрівся з президентом Афганістану Ашрафом Гані.

Він також розділив з військовими святковий обід із традиційною індичкою з нагоди Дня подяки. Американці відзначають це свято 28 листопада.

Рух «Талібан» як передумову мирних переговорів безпосередньо з владою Афганістану називає повне виведення з країни всіх іноземних військ. Зараз цих військ, головно американських, у рамках навчальної, допоміжної і дорадчої місії під проводом НАТО в Афганістані перебуває близько 20 тисяч. В окремих випадках деякі американські сили залучаються й до контртерористичних операцій.

your ads here!
Categories: Світ

Родина ексміністра-втікача виробляє на Сумщині техніку для російської оборонки – «Схеми»

No Comments

Підприємство на Сумщині «Свеський насосний завод», яке належить родині розшукуваного ексміністра оборони Павла Лебедєва, виробляє обладнання, яке експортується в Росію для оснащення російських оборонних підприємств. Про йдеться у розслідуванні «Оснащення для агресора» програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»).

Журналісти повідомляють, що «Свеський насосний завод», який є частиною промислово-інвестиційної групи Aurum Group доньки ексміністра Альони Лебедєвої, починаючи з 2015 року експортував своїм офіційним дилерам у Росії – ООО «ТД «Свесский насосный завод» та ООО НПК «ОСО» – продукції (насосів різних видів) на суму майже 200 мільйонів рублів. І, відповідно до сайту даних державних закупівель Росії, у 2015-2018 роках компанія «ОСО» постачала це обладнання на федеральні порохові заводи.

«У 2015 році обладнання «Свеського заводу» отримало Федеральне казенне підприємство «Казанський державний пороховий завод». У 2016 туди ж відправили центробіжні насоси. У 2017 агрегати високого тиску отримало Федеральне казенне підприємство «Тамбовський пороховий завод». У 2018 році поршневі насоси відправили на «Пермський пороховий завод», – ідеться у розслідуванні. 

«Згадані порохові заводи, окрім власне пороху для стрілкової зброї, виробляють складові безлічі інших систем озброєння. Пермський завод постачає оборонному комплексу Росії заряди до реактивних систем залпового вогню «Град» і «Смерч», комплексів протиповітряної оборони, двигунів підвісних ракет класу «повітря-повітря» ближнього і середнього бою. Тамбовський є основним постачальником бронебійних підкаліберних снарядів для танкової артилерії. Казанський завод виготовляє гільзи з корпусом, що згорає, і метальні заряди», – йдеться в розслідуванні.

У відповіді на інформаційний запит журналістів прес-служба Aurum Group зазначила, що група не може контролювати, куди постачається продукція заводу через їхніх офіційних російських дилерів.

Читайте також: Радянська або новітня зброя – з якою зброєю воюють українські снайпери?​

«Насосна продукція виробництва ПрАТ «СНЗ» реалізується за межі України переважно через офіційних сторонніх дилерів підприємства, що не пов’язані з акціонерами заводу та ведуть незалежну комерційну діяльність, відтак ми не маємо можливості ні контролювати їхню діяльність, ні будь-яким чином впливати на неї», – йдеться у відповіді.

ПрАТ «Свеський насосний завод» входив до «Групи Інтер Кар Груп», пов’язаної з ексміністром оборони України Павлом Лебедєвим та бізнесменом Леонідом Юрушевим. Нині завод – складова Aurum Group. Засновницею цієї промислово-інвестиційної групи є донька Павла Лебедєва Альона Лебедєва. 

Павло Лебедєв залишив Київ у лютому 2014 року і переїхав до Севастополя. Прокуратура його підозрює у сприянні працівникам правоохоронних органів у перевищенні влади стосовно учасників акцій протесту у лютому 2014 року. Він перебуває у всеукраїнському розшуку.  Активи Лебедєва після втечі не потрапили під санкції. У РНБО журналістам пояснили це тим, що подібних пропозицій там не отримували.

your ads here!
Categories: Світ

В Албанії стався новий землетрус

No Comments

Новий землетрус 28 листопада стався в Албанії, повідомляє Балканська служба Радіо Свобода.

Епіцентр першого підземного поштовху магнітудою 4,9 зафіксували за 48 кілометрів від Тирани, на глибині два кілометри. Другий поштовх магнітудою 4 стався через кілька хвилин за 33 кілометри від албанської столиці в іншому місці, на глибині 10 кілометрів.

Найсильніший в історії Албанії землетрус магнітудою 6,4 стався в ніч на 26 листопада. За останніми даними, загинули 40 людей, сотні були поранені.

27 листопада рятувальні групи з понад 10 країн долучилися до місцевих рятувальників у намаганні знайти людей під уламками.

Сьогодні Албанія відзначає 107-ту річницю проголошення незалежності. Президент Ілір Мета закликав громадян об’єднатися, щоб допомогти постраждалим сім’ям.

your ads here!
Categories: Світ

НБУ послабив курс гривні щодо долара на 5 копійок

No Comments

Офіційний курс гривні 29 листопада знизиться на 5 копійок – такі дані Національного банку України.

Офіційний курс у п’ятницю становитиме 24 гривні 5 копійок порівняно з 23,98 гривні 28 листопада.

Курс щодо євро також послабиться: з 26,40 гривні 28 листопада до 26,45 наступного дня.

Вдень 28 листопада Національний банк України опівдні встановив довідкове значення курсу 24 гривні 4 копійки за долар, це на 6 копійок більше за офіційний курс на 28 листопада.

 

Курс на міжбанківському ринку увечері 28 листопада становить 23,98 гривні при купівлі і 24 при продажу.

Раніше цього тижня експерти прогнозували, що вже цього тижня «загальний позитивний настрій щодо зміцнення гривні видихнеться як за рахунок нівелювання чинника аукціону по ОВДП, так і за рахунок зростання попиту на валюту перед закінченням місяця і скорочення її пропозиції через надходження основних сум відшкодувань ПДВ експортерам». Експерти припускають, що долар «відштовхнеться від дна», і ринок піде вгору.

Надмірне посилення гривні щодо долара є не менш небезпечним, ніж стрімка девальвація національної валюти. Зокрема, посилення понад рівень, закріплений у розрахунках уряду, ставить під загрозу виконання дохідної частини державного бюджету. Саме через це НБУ, викуповуючи надлишок пропозиції долара, намагається не допустити більшого посилення гривні.

your ads here!
Categories: Економіка

Міжбанк: долар розвернувся і знову дорожчає

No Comments

На українському міжбанківському валютному ринку змінився тренд. Після посилення гривні щодо долара до рекордного за останні 46 місяців значення (23 гривні 98 копійок за долар) американська валюта частково відіграє втрачені позиції.

Як повідомляє сайт Finance.ua, станом на 12:30 котирування склали 24 гривні 4–6 копійок за долар.

Національний банк України опівдні встановив довідкове значення курсу 24 гривні 4 копійки за долар, це на 6 копійок більше за офіційний курс на 28 листопада.

«Торги по долару продовжують залишатися малими за обсягами на 12:00, але спекулянти вже починають поступове розхитування котирувань», – відзначають фахівці сайту «Мінфін».

Раніше цього тижня експерти прогнозували, що вже цього тижня «загальний позитивний настрій щодо зміцнення гривні видихнеться як за рахунок нівелювання чинника аукціону по ОВДП, так і за рахунок зростання попиту на валюту перед закінченням місяця і скорочення її пропозиції через надходження основних сум відшкодувань ПДВ експортерам». Експерти припускають, що долар «відштовхнеться від дна», і ринок піде вгору.

Надмірне посилення гривні щодо долара є не менш небезпечним, ніж стрімка девальвація національної валюти. Зокрема, посилення понад рівень, закріплений у розрахунках уряду, ставить під загрозу виконання дохідної частини державного бюджету. Саме через це НБУ, викуповуючи надлишок пропозиції долара, намагається не допустити більшого посилення гривні.

your ads here!
Categories: Економіка

Трамп підписав закони на підтримку протестів у Гонконгу

No Comments

Президент США Дональд Трамп підписав закони на підтримку учасників протестів у Гонконгу.

Один із законів вимагає від Державного департаменту щонайменше раз на рік підтверджувати наявність у Гонконгу достатньої автономії для продовження торгових привілеїв з боку США. Також цей закон передбачає санкції за порушення прав людини в Гонконгу.

Інший закон забороняє експорт до Гонконгу засобів для розгону демонстрацій, на кшталт сльозогінного газу, гумових куль та електрошокерів.

Перед цим законопроєкти підтримали обидві палати Конгресу.

Через рішення Трампа підписати закони Міністерство закордонних справ Китаю викликало посла США Террі Бенстеда, щоб закликати Вашингтон не втручатися у внутрішні справи Китаю й припинити завдавати шкоду американсько-китайським відносинам.

Протести розпочалися в червні проти намірів влади дозволити екстрадицію громадян Гонконгу до Китаю. Під юрисдикцію Пекіна колишня британська колонія перейшла в 1997 році. Зараз Гонконг – напів автономний «спеціальний адміністративний регіон».

 

your ads here!
Categories: Світ

В Ірані затримали вісім осіб за підозрою в «роботі на ЦРУ»

No Comments

Іранські спецслужби затримали вісім осіб за підозрою в зв’язках з Центральним розвідувальним управлінням (ЦРУ) США. Про це повідомляє державне інформаційне агентство Ірану IRNA.

Тегеран стверджує, що затримані займалися шпигунством під виглядом цивільних журналістів. Вони нібито збирали інформацію про те, як проходять заворушення і направляли її за кордон.

Раніше спецслужби Ірану вели спостереження за затриманими, повідомляє IRNA.

Вашингтон інформацію поки не прокоментував.

Масові демонстрації проходили в Ірані в середині листопада. Вони були спровоковані зростанням цін на бензин, але швидко переросли в антиурядові виступи. Поліцейський спецназ застосовував силу і сльозогінний газ проти протестувальників.

your ads here!
Categories: Світ

Організація із заборони хімічної зброї внесла до списку заборонених речовин «Новачок»

No Comments

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) внесла нервово-паралітичну речовину «Новачок до списку заборонених. Про це повідомив міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок.

«Нідерланди, Канада та США невтомно працювали над досягненням сьогоднішнього результату: ОЗХЗ включила «Новачок» до списку заборонених речовин. Я повністю підтримую цю рішучу відповідь на хімічну атаку в Солсбері», – повідомив міністр.

Читайте також: Путін назвав Скрипаля «зрадником батьківщини» і «покидьком»

Влада Великої Британії вважає, що за спробою отруєння колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії нервово-паралітичною речовиною «Новачок» у березні цього року стоїть Москва.

У скоєнні нападу британська поліція підозрює двох росіян з іменами «Руслан Боширов» та «Олександр Петров». Британська влада заявляє, що це співробітники російської розвідки. Ці особи виступили в ефірі підконтрольного Кремлю телеканалу RT і заперечували причетність до інциденту, а також зв’язок із російською розвідкою.

Читайте також: Справжнє ім’я «Боширова» – полковник ГРУ Чепига. Всі деталі розслідування The Insider і Bellingcat

Група Bellingcat і російське видання The Insider опублікували розслідування, згідно з яким «Руслан Боширов» – це псевдонім полковника Головного розвідувального управління Росії Анатолія Чепіги. Bellingcat посилається на кілька джерел, знайомих із Чепігою, які підтвердили його особу.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова назвала розслідування Bellingcat і The Insider «новим вкиданням».​

your ads here!
Categories: Світ

Європарламент затвердив склад Єврокомісії

No Comments

Після завершення слухань Європейський парламент 27 листопада затвердив нових членів Єврокомісії, представлених на пленарному засіданні обраним президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

В результаті поіменного голосування, що відбулося в середу опівдні, члени Європарламенту затвердили новий склад Єврокомісії 461-им голосом, 157 висловилися проти і 89 утрималися.

Урсула фон дер Ляєн у своєму виступі заявила, що для Європи нині критичними є низка питань: захист довкілля і зміна клімату, економічне зростання, інтеграція, інновації та діджиталізація, а також захист демократії, європейських цінностей, прав громадян тощо.

Представництво жінок в Єврокомісії є найвищим за всю історію: крім обраного президента Урсули фон дер Ляєн, нинішній склад включає 11 жінок і 15 чоловіків.

Новий склад Єврокомісії як виконавчого органу Євросоюзу розпочне роботу 1 грудня на п’ятирічний термін.

your ads here!
Categories: Світ

ЗМІ: російський олігарх Дерипаска втратив кіпрське громадянство

No Comments

Наближений до Кремля російський олігарх Олег Дерипаска втратив кіпрське громадянство, повідомляє газета Politis.

За даними журналістів, влада Кіпру позбавила паспорта ще двох росіян.

Наразі ні Дерипаска, ні кіпрська влада офіційно не підтверджують цю інформацію.

Речник президент Росії Дмитро Пєсков заявив, що позбавлення Дерипаски кіпрського громадянства не стосується Кремля.

«Це внутрішня справа Кіпра. Це стосується Кіпру і самого Дерипаски, це не стосується Кремля», – сказав речник.

Forbes оцінює статки Олега Дерипаски в 3,6 мільярда доларів.

 

На початку листопада Кіпр заявив, що відкличе 26 паспортів, виданих іноземцям в обмін на інвестиції.

У 2018 році стало відомо, що російський бізнесмен Олег Дерипаска, який перебуває під санкціями США, отримав громадянство Кіпру в обмін на інвестиції в економіку острова.

Громадянство Кіпру дозволяє без віз відвідувати країни Євросоюзу. Для отримання паспорта необхідно вкласти два мільйони євро в нерухомість країни або 2,5 мільйона євро в компанії чи державні облігації.

Згідно з даними, наданими парламентом Кіпру, починаючи з 2008 року кіпрське громадянство отримали 1685 іноземних інвесторів із країн колишнього СРСР, а також з Китаю, Ірану й Саудівської Аравії. Крім того, громадянство присвоєно членам їх сімей (1651 особа). Приплив інвестицій від цієї схеми оцінюється більш ніж у 4,5 мільярда євро.

your ads here!
Categories: Світ

Албанія: кількість загиблих унаслідок землетрусу зросла до 28

No Comments

Кількість загиблих унаслідок землетрусу в Албанії зросла до 28. За даними Міністерства оборони, ще близько 650 людей отримали травми.

27 листопада рятувальники дістали з-під завалів 46 людей.

Напередодні в Албанії стався землетрус із магнітудою 6,4 з епіцентром у близько 30 кілометрах від столиці країни Тирани. Зруйновано будівлі, найсильніше постраждали Тирана і друге за величиною місто країни Дуррес. Рятувальні операції тривають.

your ads here!
Categories: Світ

Долар другий день тримається нижче від рівня 24 гривні

No Comments

На українському валютному ринку 27 листопада відбуваються незначні коливання після посилення національної до рекордного за останні 46 місяців рівня. Національний банк України опівдні оприлюднив довідкове значення курсу 23 гривні 98 копійок, це повторення офіційного курсу на сьогодні.

На міжбанківському ринку також змін небагато. За даними сайту Finance.ua, станом на 12:20 котирування склали 23 гривні 97–99 копійок за долар.

Фахівці сайту «Мінфін» вважають, що вже цього тижня «загальний позитивний настрій щодо зміцнення гривні видихнеться як за рахунок нівелювання чинника аукціону по ОВДП, так і за рахунок зростання попиту на валюту перед закінченням місяця і скорочення її пропозиції через надходження основних сум відшкодувань ПДВ експортерам». Експерти припускають, що долар «відштовхнеться від дна», і ринок піде вгору.

your ads here!
Categories: Економіка

У Великій Британії головний рабин розкритикував лідера лейбористів

No Comments

Головний рабин британських об’єднаних єврейських громад Єфраїм Мірвіс заявив, що серед членів Лейбористської партії, зі схвалення її вищого керівництва, поширюється «нова отрута» у вигляді антисемітизму. У зв’язку з цим, Мірвіс назвав лідера британських лейбористів Джеремі Корбіна невідповідною фігурою для роботи на вищих політичних посадах.

Британська преса вважає, що така різка заява Мірвіса напередодні парламентських виборів 12 грудня є сильним ударом по Корбіну.

Джеремі Корбін, виступаючи у вівторок, 26 листопада, перед виборцями в північних районах Лондона, заявив, що антисемітизм «гидкий і неправильний» і пообіцяв захищати синагоги у всій країні.

Опитування громадської думки показують, що лейбористи нині користуються підтримкою 34 відсотків виборців. У консерваторів 41 відсоток, у ліберальних демократів 13 відсотків і у партії Brexit –  чотирьохвідсоткова підтримка виборців.

your ads here!
Categories: Світ

У Чехії порушили справу проти колишніх прем’єра і генсекретаря ЦК КПЧ

No Comments

У Чехії порушили кримінальну справу проти колишнього Генерального секретаря ЦК Комуністичної партії Чехословаччини Мілоша Якеша і глави уряду соціалістичної Чехословаччини Любомира Штроугала.

Колишніх провідних функціонерів комуністичного режиму звинувачують в причетності до загибелі щонайменше 9 осіб, які були вбиті при спробі перетнути кордон Чехословаччини. У справі також фігурує колишній міністр внутрішніх справ Вратіслав Вайнар.

Справу розслідує Відділ документації і розслідувань злочинів комунізму – це особливий підрозділ чеської поліції. Обвинувачення ґрунтується на тому, що у 1976 році Чехословаччина приєдналася до міжнародного пакту про громадянські і політичні права, згідно з яким громадяни повинні були мати право вільно залишати свою країну. У ЧССР, однак, діяв дозвільний порядок виїзду, за кордон пускали далеко не всіх. Прикордонникам було наказано відкривати вогонь по порушниках або цькувати на них собак.

Якеш – останній генеральний секретар ЦК КПЧ в період одноосібного правління цієї партії. Він очолював КПЧ з 1987 по 1989 рік і пішов у відставку в дні Оксамитової революції. Штроугал був прем’єром при президенті Густаве Гусаку після придушення Празької весни. Якешу зараз 97 років, Штроугалу – 95. Їх на час слідства не стали брати під варту.

Комуністичний режим, що існував в країні з 1948 по 1989 рік, визнаний в Чехії злочинним. Однак реальних вироків його колишнім функціонерам майже не виносили. Того ж Якеша раніше судили за підозрою у сприянні радянському вторгненню у 1968 році, проте виправдали за браком доказів.

your ads here!
Categories: Світ