your ads here!
Month: March 2019

У Туреччині відбуваються місцеві вибори, партія Ердогана може програти у великих містах

No Comments

У Туреччині 31 березня відбуваються місцеві вибори. Опитування, проведені до голосування, свідчать, що владна Партія справедливості та розвитку може програти в Анкарі, Стамбулі та інших великих містах.

Нинішні муніципальні вибори є першими відтоді, коли в 2017 році президент Реджеп Тайїп Ердоган унаслідок конституційної реформи отримав широкі повноваження.

Вибори назвуть 1 тисячу 389 мерів та тисячі депутатів місцевих рад.

Ердоган та його Партія справедливості та розвитку незмінно вигравали кожні вибори з 2002 року, але нинішня кампанія, на відміну від попередніх, відбувалася за умов рецесії, зростання безробіття та зростання інфляції.

your ads here!
Categories: Світ

Росія: пов’язана з Ходорковським організація оголосила про ліквідацію

No Comments

Російський рух «Відкрита Росія» ухвалив рішення про ліквідацію, щоб захистити активістів організації, повідомив голова руху Андрій Пивоваров. Так вирішили делегати конференції «Відкритої Росії» в столиці Латвії Ризі. Найближчим часом протокол конференції надішлють до Міністерства юстиції Росії.

«Якщо для захисту активістів необхідно ліквідувати правову форму, ми зробили це… Все тільки починається», – сказав Андрій Пивоваров.

У квітні 2017 року Генпрокуратура Росії визнала «небажаними» кілька іноземних організацій, пов’язаних з Михайлом Ходорковським. У Міністерстві юстиції говорили, що в Росії немає їхніх відділень. Проте силовики почали переслідування активістів «Відкритої Росії» за участь в «небажаної» організації.

У 2019 року в Росії порушили дві кримінальні справи про роботу «небажаної» організації: щодо ростовської активістки «Відкритої Росії» Анастасії Шевченко і колишнього координатора організації в Єкатеринбурзі Максима Верникова.

В кінці березня «Відкрита Росія» подала до Мін’юсту документи для офіційної реєстрації як російської громадської організації.

your ads here!
Categories: Світ

Зузана Чапутова обрана першою жінкою-президентом Словаччини

No Comments

45-літня юристка Зузана Чапутова здобула перемогу в другому колі виборів президента Словаччини.

За даними Статистичного бюро Словацької Республіки, за Зузану Чапутову віддали свої голоси 58% виборців, її суперника, дипломата Мароша Шефчовича підтримали 42% виборців. Уперше в історії Словаччини президентом обрана жінка, одна з небагатьох у Європі на найвищій державній посаді.

У своєму виступі після оголошення результатів виборів Зузана Чапутова заявила, що намагатиметься об’єднати країну, бути президентом усіх словаків, також наголосила на важливості моралі й чесності в житті, в тому числі й у президентських виборах.

«Можливо ми думали, що порядність у політиці є лиш проявом слабкості, однак сьогодні ми побачили, що порядність є проявом сили», – зазначила Зузана Чапутова.

Першою країною, яку має намір відвідати Зузана Чапутова, є сусідня Чеська Республіка.

У другому турі виборів президента Словаччини взяли участь 41,79% з усього близько двох мільйонів виборців, внесених до виборчих списків . Невисоку активність виборців соціологи пояснюють, по-перше, тим, що перемогу Зузани Чапутової у виборах багато громадян передбачали, і, по-друге, теплою й сонячною погодою, яку багато громадян використали для відпочинку за містом.

Зузана Чапутова розпочне виконання обов’язків президента Словаччни після того, як 15 червня закінчиться президентський мандат теперішнього президента Андрея Кіски.

 

your ads here!
Categories: Світ

World Turns Off Lights for Earth Hour 

No Comments

The Eiffel Tower, the Empire State Building, the Sydney Opera House, the Brandenburg Gate, the Acropolis and many more iconic landmarks went dark at 8:30 p.m. local time, Saturday night, for Earth Hour, an annual call for local action on climate change.

Earth Hour is the brain child of the World Wildlife Fund.

“By going dark for Earth Hour, we can show steadfast commitment to protecting our families, our communities and our planet from the dangerous effects of a warming world,” said Lou Leonard, WWF senior vice president, climate and energy. “The rising demand for energy, food and water means this problem is only going to worsen, unless we act now.”

Individuals and companies around the world participated in the hour-long demonstration to show their support for the fight against climate change and the conservation of the natural world.

WWF said Earth’s “rich biodiversity, the vast web of life that connects the health of oceans, rivers and forests to the prosperity of communities and nations, is threatened.”

The fund also reports that wildlife populations monitored by WWF “have experienced an average decline of 60 percent in less than a single person’s lifetime, and many unique and precious species are at risk of vanishing forever.”

“We have to ask ourselves what we’re willing to do after the lights come back on,” Leonard said. “If we embrace bold solutions, we still have time to stabilize the climate and safeguard our communities and the diverse wildlife, ecosystems and natural resources that sustain us all.”

“We are the first generation to know we are destroying the world,” WWF said. “And we could be the last that can do anything about it.”

your ads here!
Categories: Економіка

Словаки обирають президента, найбільшу підтримку має Зузана Чапутова

No Comments

У Словаччині проходить друге коло виборів президента країни. За найвищу державну посаду ведуть боротьбу правничка Зузана Чапутова і дипломат Марош Шевчовіч, які за підсумками голосування у першому колі здобули найбільше голосів.

На думку соціологів перемогу у виборах ймовірно здобуде Зузана Чапутова, яка серед співвітчизників має найбільше підтримку. Як повідомляють ЗМІ, Марош Шевчовіч проголосував на виборчій дільниці в Братиславі, натомість Зузана Чапутова – в містечку Пезінок, що на південному заході Словаччини, де проживає зі своїми двома дітьми 

Словацький прем’єр Петер Пеллегріні закликав словаків взяти активну участь у виборах, «щоб майбутній президент отримав найсильніший мандат громадян».

В разі, якщо Чарутова переможе, це буде перша жінка – президент в історії Словаччини.

Виборчі дільниці закриваються о 22:00 за місцевим часом (о 23:00 за Києвом), перші попередні результати голосування будуть відомі близько півночі.

Офіційні підсумки виборів президента Словаччини будуть оголошені Статистичним бюро Словацької республіки вранці в неділю, 31 березня.

your ads here!
Categories: Світ

Reuters: Трамп вимагав у Ким Чен Ина передати США ядерну зброю

No Comments

Президент США вручив лідеру КНДР Кім Чен Ину письмову вимогу про передачу Вашингтону всіх наявних в країні запасів ядерних боєзарядів і атомного палива. Як пише агентство Reuters, відповідну вимогу було висунуто 28 лютого на саміті, що проходив у В’єтнамі.

За інформацією агентства, США зажадали повного демонтажу ракетно-ядерної інфраструктури і об’єктів подвійного призначення, які належать до ядерної сфери, включаючи підприємства зі збагачення урану.

Зазначається, це був перший раз, коли Трамп чітко сформулював, що Сполучені Штати мають на увазі під «остаточної, повною і такою, що піддається перевірці» денуклеаризацією Північної Кореї.

Агентство нагадує, що в той же день, 28 лютого, був несподівано скасований робочий сніданок Трампа і Кіма. За оцінкою аналітиків, північнокорейський керівник повинен був сприйняти ініціативу Трампа як образливу. США відмовилися в якості відповіді повністю зняти з КНДР економічні санкції.

28 лютого, в другий день саміту, Трамп і Кім завершили переговори раніше, ніж планувалося, а запланована спільна церемонія підписання угоди була скасована. 

Це був другий саміт лідерів США і КНДР. Перша зустріч у Сінгапурі в червні минулого року завершилася підписанням документа, згідно з яким Північна Корея зобов’язана проводити роззброєння у відповідь на гарантії безпеки з боку США. Однак пізніше ЗМІ повідомляли, що КНДР продовжує ядерні розробки.

15 березня стало відомо, що керівництво Північної Кореї розглядає рішення про припинення переговорів зі США щодо денуклеаризації.

Через три тижні після другої зустрічі президента США Дональда Трампа з північнокорейським лідером Кім Чен Ином Вашингтон запровадив нові санкції проти Північної Кореї.

your ads here!
Categories: Світ

Раптові повені спричинили жертви і руйнування в Афганістані

No Comments

У результаті раптових повеней в Афганістані щонайменше 35 людей загинули, зруйновані сотні будинків та заблокований доступ до віддалених сіл по всій країні, повідомили представники влади 30 березня.

Стихія, яка почалася 29 березня, зачепила західну провінцію Фар’яб, де загинули 12 людей, і західну провінцію Герат – там 10 жертв. Ще восьмеро людей загинули в провінції Бадгіс і п’ятеро – в провінції Балх. Ще щонайменше 10 людей зникли безвісти.

В результаті повеней зруйновані також деякі історичні місця, тисячі гектарів сільгоспугідь, мости і автомагістралі.

Через заблоковані дороги рятувальні служби не можуть дістатися до постраждалих.

В останні тижні в Афганістані почастішали опади. Проливні дощі і повені також зачепили кілька провінцій в сусідньому Ірані, де 44 людини загинули і десятки постраждали.

your ads here!
Categories: Світ

Радник Трампа застеріг інші країни від військової підтримки Мадуро

No Comments

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон попередив 29 березня, що дії російської влади і режиму Мадуро можуть спричинити дестабілізацію обстановки в регіоні, де розташована Венесуела. Про це повідомляє «Голос Америки».

Болтон заявив, що адміністрація Білого дому засуджує використання Ніколасом Мадуро іноземної військової сили в спробі утриматися при владі. За словами радника президента США, йдеться про прибуття російських військовослужбовців і російських військових вантажів до Венесуели.

Використання режимом Мадуро військової допомоги призведе до подальших репресій проти народу Венесуели та сприятиме наростанню економічної кризи, наголосив Джон Болтон. Він закликав армію Венесуели виконувати конституційні обов’язки щодо захисту громадян своєї країни.

Радник Трампа вказав: «Ми рішуче застерігаємо сили, що знаходяться за межами Західної півкулі, від розгортання військових засобів у Венесуелі або в інших частинах регіону з метою… розширення військових операцій. Ми розглядаємо такі провокаційні дії як пряму загрозу… миру і безпеці в регіоні».

Москва заявляє, що прибуття російських військових у Венесуелу не є загрозою ні для кого. «Росія не змінює баланс сил у регіоні, Росія нікому не погрожує», – сказала 28 березня речниця МЗС Росії Марія Захарова.

У Вашингтоні раніше назвали появу російських військових у Венесуелі «небажаною провокацією». Президент США Дональд Трамп заявив, що Росія повинна «забратися» з Венесуели.

24 березня в столицю Венесуели Каракас прибули два літаки Міністерства оборони Росії. За інформацією ЗМІ, цими літаками до Венесуели були доставлені до сотні російських військових, у тому числі начальник генштабу Сухопутних сил, і близько 35 тонн вантажу. Тоді про цілі прибуття росіян не повідомляли.

26 березня агентство Reuters повідомило, що серед російських військових, перекинутих до Венесуели, є фахівці сил спеціального призначення, зокрема з кібербезпеки.

Захарова в той день заявила, що перебування російських фахівців у країні регулюється угодою про військово-технічне співробітництво, яке Москва і Каракас підписали в 2001 році.

У Венесуелі триває політична криза. США підтримують Хуана Гуайдо, а Росія вважає легітимним президентом Ніколаса Мадуро.

your ads here!
Categories: Світ

Розслідування підтвердило причину катастрофи літака Boeing-737 Max в Ефіопії

No Comments

Американські слідчі з’ясували, що катастрофа літака Boeing-737 Max в Ефіопії пов’язана з роботою електронних систем на борту, повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на анонімні джерела, обізнані зі змістом чорних скриньок літака. Офіційно підсумки розслідування будуть оголошені на наступному тижні.

Раніше повідомляли про проблеми літака моделі Boeing-737 Max. Електроніка автоматично опускає ніс літака, якщо дані системи показують, що літак перейшов у режим звалювання. 27 березня компанія Boeing анонсувала зміни в системі управління, які дозволять пілотові скасовувати автоматичне зниження висоти польоту.

За останній рік сталися дві великі авіакатастрофи з участю літаків Boeing-737 Max. Обидві сталися відразу після зльоту повітряних суден. Після авіакатастрофи в Ефіопії експерти стали підозрювати, що причиною аварій стали проблеми в системі управління літаком. З середини березня в усьому світі призупинено експлуатацію літаків Boeing-737 моделей Max 8 і 9.

your ads here!
Categories: Світ

Росія: борги громадян наблизилися до історичного максимуму

No Comments

Боргове навантаження громадян Росії наблизилося до історичного рекорду за 5 років. Відношення щомісячних платежів за кредитами до місячного доходу позичальника зараз становить майже 10%, повідомляє російська служба Радіо Свобода. Цей показник майже зрівнявся з піковими значеннями 2014 року, заявила директор департаменту фінансової стабільності Банку Росії Єлизавета Данилова.

Згідно з її даними, це пов’язане зі зростанням незабезпеченого споживчого кредитування. Якщо тенденція збережеться, російський регулятор має намір вжити заходів, але не уточнює деталей.

При цьому боргове навантаження за іпотекою перебуває на низькому рівні і росте повільно. За словами Данилової, це пов’язано з тим, що іпотека є довгостроковою позикою, для якої характерні більш низькі відсоткові ставки, це більш комфортний вид кредитування для позичальників. Динаміка ж боргового навантаження населення багато в чому визначається зростанням незабезпеченого споживчого кредитування.

Рівень заборгованості жителів Росії за споживчими кредитами за 2018 рік став рекордним за 5 років. За минулий рік громадяни набрали рекордну кількість кредитів. Наприкінці лютого були оприлюднені дані, згідно з якими загальна заборгованість населення банкам склала майже 15 трильйонів рублів (понад 6 трильйонів гривень). Середнє кредитне навантаження на одну сім’ю торік зросло до 27%, а середній борг склав 263 тисячі рублів (це майже 110 тисяч гривень).

your ads here!
Categories: Світ

Lyft Shares Soar on Nasdaq Debut After IPO

No Comments

Lyft Inc shares on Friday opened up 21.2 percent at $87.24 in its market debut on the Nasdaq after the company was valued at $24.3 billion in the first initial public offering (IPO) of a ride-hailing startup.

On Thursday, Lyft said it priced 32.5 million shares, slightly more that it was offering originally, at $72, the top of its already elevated $70-$72 per share target range for the IPO.

After a few minutes of trading, shares were up 18.6 percent at $85.42.

Instead of celebrating the first day of trading at the Nasdaq in New York, Lyft opted to mark the occasion at a defunct auto dealership in downtown Los Angeles.

A couple hundred people – Lyft staff, family and friends, stakeholders and Los Angeles Mayor Eric Garcetti – gathered before dawn for the kick-off event.

Lyft has recently bought the facility to turn it into a driver services center, the first of several it plans to open across the U.S. in the coming months, where drivers can get discounted services like help with taxes or charging electric vehicles.

your ads here!
Categories: Економіка

Гривня дещо зміцніє щодо долара в понеділок – НБУ

No Comments

Національний банк встановив курс гривні на понеділок 1 квітня. Офіційний курс становитиме 27,2 гривні за 1 долар США.

Курс гривні 29 березня становить 27,24 гривні за долар. Таким чином, згідно з даними НБУ, на початку квітня гривня дещо зміцнішає після кількатижневого падіння.

За даними профільного сайту «Мінфін», торги на міжбанку 29 березня почалися з курсу 27,21-27,26 гривень за долар. Протягом дня курс послабився до 27,26-27,31 гривень за долар.

Пікового значення 28,39 за курсом НБУ впродовж останніх місяців долар сягнув 30 листопада 2018 року. На 12 березня 2019 року офіційний курс становив 26,31 гривні, це найвищий курс гривні від липня 2018 року.

your ads here!
Categories: Економіка

На Філіппінах затримали журналістку, що критикувала політику президента Дутерте

No Comments

29 березня відома журналістка Марія Ресса, критик президента Родріго Дутерте, була затримана  після прибуття в аеропорт Маніли із закордонної поїздки. Пізніше Ресса все ж була звільнена під заставу.

«Преса в цій країні піддається нападам», – сказала Ресса журналістам після звільнення.

В останні місяці Рессі та очолюваному нею сайту Rappler влада почала закидати правопорушення із кримінальною відповідальністю. Журналісти заявили про намір перешкодити їхній професійній діяльності. Адміністрація Дутерте заперечує будь-які посягання на свободу преси.

Серед звинувачень на адресу Rappler є буцімто порушення щодо правил іноземної власності цим ЗМІ.

У лютому Рессу вже затримували через позов бізнесмена щодо наклепу, але потім журналістка була звільнена під заставу.

Сайт Rappler, серед іншого, писав про масові убивства урядом Дутерте ‎підозрюваних у наркоторгівлі, що, на думку правозахисних організацій, може бути злочином проти людства. Дутерте назвав такі повідомлення «фальшивими» і припустив причетність до цього американської розвідки.

Дутерте також різко висловлювався на адресу інших ЗМІ, що його критикували, зокрема газету Philippine Daily Inquirer і телеканал ABS-CBN.

your ads here!
Categories: Світ

Президент Румунії оголосив референдум щодо антикорупційних реформ

No Comments

Президент Румунії Клаус Йоганніс оголосив референдум щодо антикорупційних реформ в країні. Як повідомив він у телезверненні 28 березня, референдум відбудеться одночасно з виборами до Європарламенту 26 травня.

«Уряд не повинен перетворювати корупцію в державну політику», – заявив Йоганніс. Він не уточнив яке саме питання буде винесена на референдум.

Тисячі румунів вийшли на протести минулого місяця після того, як уряд лівих без будь-яких публічних дебатів ухвалив норму, що на думку критиків, обмежила незалежність прокурорів.

Цей крок став останнім в серії законодавчих і кадрових змін, проведених Соціал-демократичною партією (СДП) відтоді, як вона прийшла до влади два роки тому. У ЄС і США висловили стурбованість щодо загрози верховенству права в Румунії. СДП виступає проти референдуму.

Крім того, торік уряд звільнив головного антикорупційного прокурора країни Лауру Кевеші, чию роботу високо оцінювали у ЄС. Попри звільнення, у лютому комітет Європарламенту попередньо схвалив її кандидатуру на посаду першого в ЄС прокурора по боротьбі з шахрайством.

28 березня Кевеші викликали у Румунії на допит у справі щодо звинувачень на її адресу у зловживанні службовим становищем, хабарництві і неправдивих свідченнях. Усі звинувачення вона заперечує. ЗМІ повідомили, що Кевеші висунули звинувачення і заборонили покидати країну протягом 60 днів.

your ads here!
Categories: Світ

У Новій Зеландії провели національну панахиду за жертвами нападу на мечеті

No Comments

Імена 50 людей, застрелених під час нападу на дві мечеті у Новій Зеландії, зачитали 29 березня під час національної панахиди. Тисячі людей прийшли пом’янути жертв у парк міста Крайстчерч.

Безпеку заходу посилено гарантували поліцейські, як і загалом вся країна досі перебуває на високому рівні безпеки після атаки.

Прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн подякувала за участь десяткам іноземних гостей, що прибули на панахиду біля мечеті Аль-Нур, де понад 40 людей були вбиті під час п’ятничних молитов 15 березня.

«Зараз наше завдання полягає в тому, щоб перетворити найкраще у нас в повсякденну реальність. Тому що ми не застраховані від вірусів ненависті, страху перед іншими, і ніколи не були», – сказала Ардерн.

15 березня у місті Крайстчерч загинули 50 людей, ще 40 зазнали поранень, коли 28-річний австралієць Брентон Таррант увірвався зі зброєю в дві мечеті і відкрив вогонь. Ця особа, яка висловлювала расистські погляди, перед початком стрілянини поширила так званий «маніфест», у якому описувала мотиви свого вчинку.

 

your ads here!
Categories: Світ

Bipartisan Support Seen for a US-Taiwan Free-trade Deal 

No Comments

Influential figures in Washington are calling for the establishment of a bilateral free-trade agreement with Taiwan, even as U.S. and Chinese officials move toward a resolution of their long-running trade dispute. 

 

“We have a lot of issues with Beijing, and a lot of opportunities with Taiwan,” said Edwin J. Feulner in an interview with VOA. Feulner is the founder and former president of the Heritage Foundation, an influential think tank in Washington known for its conservative views and ties with the Republican Party. 

 

Feulner thinks trade negotiations between Washington and Beijing will most likely conclude within 60 days, at which point a full-force push for a bilateral trade agreement with Taiwan could begin. Those talks would be “more or less independent of what’s going on with bilateral negotiations with Beijing,” he said. 

WATCH: Feulner: Taiwan Not Seen by Administration as ‘Bargaining Chip’

Feulner predicted “huge bipartisan support on Capitol Hill” for such an agreement. “Both Republican and Democrat, both House and Senate members, are overwhelmingly positive that a free China can exist, and can be there in the world community today,” he said.  

WATCH: Feulner: ‘We Intend to Strengthen Our Friends’ 

However, any such deal could be expected to anger authorities in Beijing, who see Taiwan as a renegade Chinese province and adamantly oppose any initiatives that treat the island as an independent country or entity.   

 

The international community has seen how Beijing tries to make Taiwan pay for any inroads it makes toward international recognition, said Scott W. Harold, a senior political scientist at the RAND Corporation, a global policy research group. But Beijing’s problem, he said, “is that they’ve dialed the pain up so high, so often, that it’s hard to see what more they can do.”  

On Wednesday, Feulner invited Taiwan’s President Tsai Ing-wen to participate by Skype in a conference at the Heritage Foundation in Washington. Tsai, on a stopover in Hawaii after visiting three Indo-Pacific nations that still maintain diplomatic relations with Taiwan, told the audience her government was enthusiastic about the prospect of bilateral trade talks with the U.S. 

“If we can have a breakthrough in trade with the U.S., this will be very helpful in terms of encouraging many other trading partners to do the same,” she said, adding that a trade deal with the United States would reduce Taipei’s reliance on China “as they increase their political influence in Taiwan, primarily using economic actors.” 

Tsai expressed hope that talks with Washington will include discussion about Taiwan’s role in the global high-tech supply chain “amid concerns of technology theft and control over 5G networks” by Beijing. 

 

Two prominent members of the U.S. Congress joined Feulner in welcoming Tsai to the U.S. and expressed their support for a bilateral free-trade agreement. Sen. Cory Gardner of Colorado, a Republican and a member of the Foreign Relations Committee, called the pursuit of a bilateral free-trade agreement with Taiwan “imperative.” 

 

Common values

Rep. Ted Yoho of Florida, a member of the House Foreign Affairs Committee and the most senior Republican on its subcommittee on East Asia, the Pacific and Nonproliferation, told Tsai and the audience that “trade is important between our nations, but more important than that is our common belief in the values we hold, the democracies that we have together. That in itself is the thing that really binds us together.” 

 

Steve Yates, former U.S. government official and longtime observer of U.S.-Taiwan relations, told VOA that President Donald Trump has “unhesitatingly signed” a series of resolutions and bills in support of closer ties between Washington and Taipei. To him, this signals it might be time “for the administration and Congress to be able to cross that bridge and get some results.” 

your ads here!
Categories: Економіка

Гривня втратила ще майже 17 копійок щодо долара – офіційний курс

No Comments

Національний банк України встановив на 29 березня курс 27 гривень 24,87 копійки за долар США, послабивши українську валюту майже на 17 копійок. Регулятор продовжує відбивати тенденції, що спостерігаються на українському міжбанківському валютному ринку, не втручаючись у перебіг торгів.

Торги на міжбанку 28 березня розпочалися з рівнів 27 гривень 22 – 24 копійки, що значно вище за рівні закриття 27 березня (27,11 – 27,135), інформує профільний сайт «Мінфін». Упродовж сесії 28 березня значних коливань не було, підсумкові показники 27 гривень 23,5 – 26 копійок.

Свого пікового значення 28 гривень 39 копійок за курсом НБУ впродовж останнього року долар сягнув 30 листопада 2018 року. На 12 березня 2019 року офіційний курс становив 26 гривень 31 копійку, це найвищий курс гривні від липня 2018 року.

your ads here!
Categories: Економіка

Tossing Coins on Brexit: 2nd Referendum, General Election?

No Comments

Britons desperately wanting some clarity in the country’s interminable Brexit saga were disappointed Wednesday when lawmakers plunged the country’s proposed exit from the European Union, after half-a-century of membership, into further disarray, failing to find a majority for any way forward after a series of so-called indicative votes.

The hope had been a majority might emerge from the eight different options they voted on, which included staying in the EU, leaving with no withdrawal agreement, remaining in the bloc’s customs union and/or single market or holding a second Brexit referendum.

“Parliament Finally Has Its Say: No. No. No. No. No. No. No. No.” Britain’s Guardian newspaper announced on its front-page Thursday.

“In summary: the Commons has now overwhelmingly rejected every single type of Brexit, and no Brexit,” tweeted Michel Deacon, the Daily Telegraph’s parliamentary sketch-writer. The option of leaving without a deal was defeated by a huge margin. So, too, was a motion that would see Brexit cancelled altogether.

It wasn’t what the organizers of the indicative votes in the House of Commons had hoped would be the upshot. Backed by the opposition parties and pro-EU Conservative rebels they seized control of the parliamentary agenda from the government, the first time in 140 years that Downing Street hasn’t called the shots on what can be debated and when on the floor of the House of Commons.

“This is going well. Putting the Commons in charge was clearly a brilliant idea,” tweeted Andrew Neil, the arch-Brexiter presenter of a BBC politics show. The EU’s chief executive Jean-Claude Juncker said Britain’s intentions had become more mysterious than those of the mythological sphinxes guarding ancient tombs.

More confusion

To add to the confusion in London, just before the indicative voting, an  exhausted Prime Minister Theresa May told her Conservative lawmakers she would relinquish the party leadership and resign as prime minister, but only if her contentious Brexit withdrawal agreement, which parliament has twice rejected, is passed.

May’s announcement was a last-ditch bid to persuade Conservative Brexiters to back her withdrawal agreement, a deal they disapprove of because it would keep Britain closely aligned with the European Union and obedient to its rules while a longer-term trade relationship is negotiated.

A hardcore of Conservative Eurosceptics and ten lawmakers from Northern Ireland’s Democratic Unionist Party, who May has to rely on because her government is a minority one, have adamantly refused to back her deal. They say the plan poses a risk to the integrity of the union of the United Kingdom. The DUP believes if it took effect, it would cause trade differences between Northern Ireland and Great Britain, and create in effect a “border down the Irish Sea.”

There were no signs Thursday that May will be able to persuade enough holdouts to vote for her deal, if it is put before the Commons for a third time, leaving Britain on course to crash out of the EU without a deal on April 12, unless the British government requests, for the second time, a Brexit postponement.

EU negotiators have indicated they might be open to another delay, but only if it is a lengthy one of a year or more.

It remains unclear how the political deadlock in London can be broken. The idea of leaving without a transition deal has strong opposition in the Commons and would likely be blocked by a majority of lawmakers.

Frustration on EU side

EU negotiators, out of exasperation, could decide to raise the stakes and decline another Brexit postponement, hoping to force the Commons to stop Brexit altogether, say some analysts. But it is unlikely they would risk such a high stakes gamble, fearing that might push Britain into crashing out by accident as much as by design.

European Council President, Donald Tusk, said last week in Brussels that the European Union will work with Britain for as long as it takes and on Wednesday he urged European lawmakers to be open to a long delay in Britain’s departure.

That leaves Britain trapped — paralyzed by a deadlocked House of Commons, itself a reflection of a country split down the middle over staying a member of the EU or quitting. With all avenues seemingly leading to dead-ends, there is more talk now in the British parliament of the need to hold an general election, hoping that returns a parliament that is not so undecided.

Behind-the-scenes Cabinet ministers and Conservative party officials are war-gaming calling an election three years ahead of schedule. David Davies, a pro-Brexit Conservative MP who quit as Brexit minister, says “a general election is a lot more likely now.” He added: “I don’t say it’s going to happen, but clearly if a government can’t get through on the one issue which we were really elected to deal with at the last election it puts us all in a very difficult situation.”

The problem in calling a snap election is the British public doesn’t want another one so soon after the Conservatives called another early poll two years ago, according to opinion surveys, with just 12 percent backing the idea.

The other problem for the Conservatives is that they would be fighting an election with a leader who has announced she intends to step down soon and heading a party that’s even more deeply and rancorously divided than the main opposition Labour party.

In the division lobbies on Wednesday some Conservative lawmakers on different sides of the Brexit question were spotted cursing each other and one clash prompted the intervention of colleagues, who feared a brawl might break out.

Commons in charge

Organizers of Wednesday’s indicative voting are placing some hopes that the Commons can still break the deadlock. They say clarity could be reached on Monday when lawmakers are due for another session of indicative voting, this time on the options that attracted the most support.

Labour’s Stephen Doughty said they never expected the votes on Wednesday to reveal a majority for one option. The whole idea was to narrow down the alternatives that have the most support and for parliament then to reconsider.

The two closest votes Wednesday were for staying in the EU’s customs union and another for a second referendum confirming any Brexit departure. Both attracted more votes than May’s deal has got the two occasions it was voted on in parliament. Campaigners for a second referendum appear buoyed.

They believe Britons have shifted their attitudes on Brexit since the 2016 referendum, pointing to a new polling study by veteran pollster John Curtice, which indicates voters are becoming increasingly doubtful about Brexit. The study suggests two and half years after the plebiscite, leaving the European Union may not now reflect majority thinking.

 

your ads here!
Categories: Економіка

Росія заявляє, що її військові у Венесуелі «не є загрозою»

No Comments

Москва заявляє, що прибуття російських військових у Венесуелу не є загрозою ні для кого.

«Росія не змінює баланс сил у регіоні, Росія нікому не погрожує», – сказала 28 березня речниця МЗС Росії Марія Захарова.

Перед цим військовий аташе посольства Венесуели в Москві Хосе Рафаель Торреальба Перес заявив, що присутність військових фахівців із Росії в Венесуелі «жодним чином не пов’язане з можливістю проведення військових операцій» у країні.

Він наполягає, що росіяни прибули тільки для обговорення військово-технічної співпраці.

У Вашингтоні раніше назвали появу російських військових у Венесуелі «небажаною провокацією». Президент США Дональд Трамп заявив, що Росія повинна «забратися» з Венесуели.

24 березня в столицю Венесуели Каракас прибули два літаки Міністерства оборони Росії. За інформацією ЗМІ, цими літаками до Венесуели були доставлені до сотні російських військових, у тому числі начальник генштабу Сухопутних сил, і близько 35 тонн вантажу. Тоді про цілі прибуття росіян не повідомляли.

26 березня агентство Reuters повідомило, що серед російських військових, перекинутих до Венесуели, є фахівці сил спеціального призначення, зокрема з кібербезпеки.

Захарова в той день заявила, що перебування російських фахівців у країні регулюється угодою про військово-технічне співробітництво, яке Москва і Каракас підписали в 2001 році.

У Венесуелі триває політична криза. США підтримують Хуана Гуайдо, а Росія вважає легітимним президентом Ніколаса Мадуро.

your ads here!
Categories: Світ

Iceland’s WOW Air budget Carrier Collapses, Cancels all Flights

No Comments

Iceland’s budget carrier WOW Air said it had ceased operations and cancelled all flights on Thursday, potentially stranding thousands of passengers.

The collapse of the troubled airline, which transports more than a third of those traveling to Iceland, comes after buyout talks with rival Icelandair collapsed earlier this week.

“All WOW Air flights have been cancelled. Passengers are advised to check available flights with other airlines,” the carrier said in a statement.

“Some airlines may offer flights at a reduced rate, so-called rescue fares, in light of the circumstances. Information on those airlines will be published, when it becomes available.”

WOW Air, founded in 2011, exploited Iceland’s location in the middle of the North Atlantic to offer a low-cost service between Europe and North America as well as tapping into a tourist boom to the volcanic island.

However it had flown into financial trouble in recent years due to heightened competition and rising fuel prices, and had been searching for an investor for months.

On Monday WOW Air said it was in talks to restructure its debt with its creditors after Icelandair ended brief negotiations over buying a stake in the no-frills airline.

WOW Air was left needing $42 million to save the company, according to the Frettabladid newspaper.

The privately-owned airline has undergone major restructuring after posting a pre-tax loss of almost $42 million for the first nine months of 2018.

It has reduced its fleet from 20 to 11 aircraft, eliminating several destinations, including those to the US, and cutting 111 full-time jobs.

A report by a governmental work group has warned that a WOW Air bankruptcy would lead to a drop in Iceland’s gross domestic product, a drop in the value of the krona and rising inflation.

 

your ads here!
Categories: Економіка

Мальтійські військові взяли під контроль судно, викрадене мігрантами

No Comments

Мальтійські військові взяли під контроль вантажний корабель, який раніше викрала група мігрантів у Середземному морі.

За повідомленнями західних агенцій новин, патрульний корабель мальтійського флоту зупинив судно на кордоні територіальних вод Мальти.

За підтримки іншого патрульного корабля і вертольота військові висадилися на борт і взяли судно під контроль. Про те, чи чинили їм опір, не повідомляється. Судно зайшло в порт Валетти, столиці Мальти.

Понад сотню мігрантів, які перебувають на борту, як очікують, відправлять у табір біженців.

Мальтійські військові підтвердили, що капітан судна зв’язався з ними і попросив допомоги, заявивши, що його захопили.

За повідомленнями італійських ЗМІ, судно прямувало до узбережжя Лівії, щоб залишити в порту врятованих у відкритому морі мігрантів, однак приблизно за 10 кілометрів від берега мігранти захопили судно і, ймовірно, змусили екіпаж взяти курс на Європу.

За даними правозахисних організацій, мігрантів, перехоплених лівійською береговою охороною і висаджених у Лівії, утримують у центрах, де вони зазнають насильства, а їхні права грубо порушують.

your ads here!
Categories: Світ

Гуайдо анонсував початок операції «Свобода» 6 квітня

No Comments

Лідер венесуельської опозиції Хуан Гуайдо закликав свої прихильників цієї суботи вийти на вулиці по всій країні, щоб домогтися «повернення води, електрики і газу».

За словами Гуайдо, ще через тиждень – 6 квітня – повинна початися перша фаза операції «Свобода». Мова йде про створення паралельних структур влади в кожному регіоні, що, на думку опозиції, разом з вуличними виступами повинно привести до падіння режиму президента Ніколаса Мадуро.

Велика частина Венесуели третій день залишається без електрики. 

Представники президента Ніколаса Мадуро і його прихильники звинувачують США в тому, що сталося. У зверненні до народу міністр зв’язку Венесуели заявив про кібератаку з боку американських спецслужб, яка знову спричинила відключення найбільшої в країні (і четвертої в світі за потужністю) гідроелектростанції. Ця ГЕС забезпечує близько 80 відсотків потреби Венесуели в електроенергії.

Опозиція звинувачує в аварії Ніколаса Мадуро і його уряд. На думку опозиційного лідера Хуана Гуайдо, криза спровокована роками відсутності фінансування і корупції в енергетичному секторі країни.

Останній «блекаут» у Венесуелі стався на початку березня, тоді електрики не було в більшій частині країни протягом шести днів. Перебої в енергопостачанні відбуваються на тлі тривалої політичної кризи. Лідер опозиції Хуан Гуайдо, якого США та більшість країн регіону визнають тимчасовим президентом Венесуели, виступає за відставку Ніколаса Мадуро та нові вибори.

your ads here!
Categories: Світ