your ads here!
Month: March 2018

Лінкявічус: Литва не може «на 100%» запобігти хімічній атаці на свою територію

No Comments

Литва намагається запобігти можливій хімічній атаці з боку Росії на своїй території, але не може повністю гарантувати безпеку в цьому питанні. Про це заявив у поширеному 31 березня виданню Newsader міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус.

«Постійно з кожної події робляться якісь висновки… Профілактичні заходи, співпраця між інституціями та союзниками, обмін інформацією – все це дозволяє сподіватися на якусь превентивність. Однак запобігти цьому на сто відсотків, напевно, неможливо – будемо відверті», – заявив міністр, відповідаючи на запитання про напад із застосуванням хімічної зброї в британському місті Солсбері, жертвами якого стали екс-шпигун Сергій Скрипаль, його дочка Юлія та британські громадяни.

Литва приєдналася до десятків країн, які висланням російських дипломатів відповіли на атаку, в якій офіційний Лондон звинуватив Москву. Кремль неодноразово заперечував причетність Росії до цього інциденту.

Щонайменше 28 країн вирішили вислати загалом понад 150 російських дипломатів у відповідь на отруєння 4 березня нервово-паралітичною речовиною колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки у британському Солсбері.​

США вислали 60, Велика Британія – 23, Україна – 13 російських дипломатів. Решта країн, що висловили таким чином солідарність із Лондоном, обмежилися висилкою від одного до чотирьох дипломатів.

Росія 30 березня відповіла дзеркальними заходами.

your ads here!
Categories: Світ

Ердоган обурився діями прем’єра Косова в питанні депортації громадян Туреччини

No Comments

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган висловив обурення діями прем’єр-міністра Косова Рамуша Харадіная в справі депортації турецьких громадян. Ердоган заявив 31 березня, що він «засмучений» тим, що Харадінай звільнив міністра внутрішніх справ та його начальника розвідки за висилку цих людей із Косова.

«Моє питання до прем’єр-міністра Косова Рамуша Харадіная: за чиїми інструкціями ви вдалися до таких дій? Відколи вм стализахищати тих, хто намагався здійснити переворот у Туреччині? Як ви можете захищати цих людей?.. Ви відповісте за це!» – заявив Ердоган на з’їзді владної в Туреччині Партії справедливості та розвитку.

Раніше Косово розпочало розслідування в справі арешту та депортації шести турецьких громадян за зв’язки зі школами, пов’язаними з рухом Фетхуллах Ґюлена, якого Анкара звинувачує в організації невдалого перевороту 2016 року.

«Ми вирішили розпочати розслідування щодо всіх структур, які брали участь в арешті та депортації шести турецьких чоловіків», – заявив прем’єр-міністр Рамуш Харадінай 31 березня після засідання Ради безпеки Косова.

Харадінай 30 березня звільнив міністра внутрішніх справ і керівника спецслужби через те, що вони не поінформували його про операцію.

Туреччина заявила, що шість арештованих 29 березня є відповідальними за вербування в мережу Ґюлена та допомогу тим, хто тікає з країни після звинувачень у причетності до організації опального клірика.

Туреччина є основним партнером небагатого Косова, країни, яка оголосила про незалежність від Сербії у 2008 році. Зокрема, турецькі фірми керують єдиним міжнародним аеропортом і електричною мережею в балканській країні, а також будують дві дороги вартістю близько 2 мільярдів доларів.

Анкара звинувачує мусульманського клірика Фетхуллаха Ґюлена, що перебуває в Сполучених Штатах, в організації невдалого перевороту 15 липня 2016 року. Його організацію влада Туреччини називає терористичною. Сам Ґюлен заперечує будь-яку зв’язок із заворушеннями.

Human Rights Watch критикує владу Косова через арешти громадян Туреччини, оскільки в рідній країні ці чоловіки перебувають під загрозою катувань, вказують правозахисники.

your ads here!
Categories: Світ

ООН та ЄС вимагають розслідування сутичок на межі Смуги Гази та Ізраїлю

No Comments

ООН і Європейський союз вимагають «незалежного та прозорого» розслідування подій на межі Ізраїлю і сектора Газа, що сталися 30 березня. У сутичках з ізраїльськими військовими загинули, за останніми даними, 16 палестинців. Палестинські лікарі заявляють про більш як тисячу поранених, у тому числі сотні людей з вогнепальними пораненнями.

Субота на палестинських територіях оголошена днем жалоби. Антиізраїльські виступи тривають як у Газі, так і на Західному березі Йордану.

Палестинці в Смузі Гази 30 березня розпочали шеститижневий протест поблизу кордону з Ізраїлем.

За словами організаторів акції, вони хочуть привернути увагу до долі палестинців, які не можуть повернутися до своїх домівок на території Ізраїлю. За кілометр від кордону з Ізраїлем протестувальники розбили намети.

Ізраїльські війська перебувають у стані підвищеної готовності вздовж кордону, побоюючись спроб масового порушення кордону.

Протест скликало палестинське угруповання «Хамас», яке керує Смугою Гази.

У Міністерстві закордонних справ Ізраїлю заявили, що протест є навмисною спробою спровокувати конфронтацію. Міністерство поклало відповідальність за будь-які можливі сутички на «Хамас».

Міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман розмістив у Twitter повідомлення арабською мовою. Він написав, що «Хамас» «грається з людськими життями», і закликав палестинців не піддаватися на провокації.

«Хамас» звинуватив владу Ізраїлю в спробах залякати палестинців.

За даними ООН, приблизно 1,3 мільйона із двох мільйонів жителів Гази є біженцями або нащадками біженців, які не можуть повернутися на територію, яка зараз є Ізраїлем.

your ads here!
Categories: Світ

These Burgers Are Better for the Planet, but You’d Never Know It

No Comments

As the world’s population heads toward 10 billion by midcentury, experts are wrestling with how to feed the world without wrecking the planet. It’s not easy to find foods with lower environmental impact that still taste as good as the ones they are intended to replace. But chefs and environmentalists are both cheering one new menu item: the mushroom-blended burger. VOA’s Steve Baragona has more.

your ads here!
Categories: Економіка

США закликають Київ скасувати «каральний закон» про е-декларування щодо активістів

No Comments

США наполегливо закликають уряд України скасувати законодавство, яке передбачає обов’язок подання електронних декларацій антикорупційних активістів. 

«Система декларування активів в Україні повинна забезпечувати звітність державних службовців і не створювати непотрібних тягарів і тиску на громадянське суспільство. Цей каральний закон спрямований на тих осіб, які прагнуть підвищити прозорість та підзвітність в Україні», – йдеться у заяві Державного департаменту США.

У Держдепартаменті США закликають український уряд негайно скасувати вимоги декларування і забезпечити тимчасову амністію.

28 березня Євросоюз також закликав Верховну Раду повернутися до питання скасування для антикорупційних активістів обов’язку подавати е-декларації, а також якнайшвидше скасувати цей обов’язок. У заяві наголошується, що «неспроможність скасувати цієї вимоги… не відповідає європейським прагненням України та наполегливим рекомендаціям Україні від міжнародних партнерів».

Після оприлюднення цієї заяві у прес-службі Адміністрації президента повідомили агентству «Інтерфакс-Україна», що Петро Порошенко наполягає, щоб Верховна Рада скасували e-декларування. Голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував 3 квітня – після збігу строку (1 квітня) подання активістами декларацій – першим розглянути питання про скасування е-декларацій про доходи для громадських активістів.

У березні 2017 року парламент ухвалив закон про необхідність електронного декларування також для громадських активістів та громадян які «залучаються до здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням, протидією корупції». Ці норми критикувалися як громадськістю, так і міжнародними партнерами. Тоді президент України підписав цей закон і пообіцяв внести зміни до тих пунктів документа, які критикують. Проте зміни так і не узгодили і не внесли.

22 березня Верховна Рада відмовилася розглядати проекти законів про відтермінування подачі електронних декларацій для активістів.

Особи, які зобов’язані подавати електронні декларації, мають це зробити до 1 квітня.

your ads here!
Categories: Світ

NY’s Immigrant Taxi Drivers Despair as Taxi Industry Slumps

No Comments

A financially distraught yellow cab driver from Romania recently hanged himself in his New York garage, marking the fourth suicide among city taxi drivers in as many months. In the tragedy’s aftermath, members of New York’s taxicab drivers union are renewing their calls for a cap on the number of app-based for-hire vehicles, such as Uber and Lyft, which they say are driving workers of a once-thriving industry into the ground. VOA’s Ramon Taylor reports.

your ads here!
Categories: Економіка

Trump EPA Expected to Roll Back Auto Gas Mileage Standards 

No Comments

The Trump administration is expected to announce that it will roll back automobile gas mileage and pollution standards that were a pillar in the Obama administration’s plans to combat climate change. 

It’s not clear whether the announcement will include a specific number, but current regulations from the Environmental Protection Agency require the fleet of new vehicles to get 36 miles per gallon in real-world driving by 2025. That’s about 10 mpg over the existing standard. 

Environmental groups, who predict increased greenhouse gas emissions and more gasoline consumption if the standards are relaxed, say the announcement could come Tuesday at a Virginia car dealership. EPA spokeswoman Liz Bowman said in an email Friday that the standards are still being reviewed.

Legal showdown

Any change is likely to set up a lengthy legal showdown with California, which currently has the power to set its own pollution and gas mileage standards and doesn’t want them to change. About a dozen other states follow California’s rules, and together they account for more than one-third of the vehicles sold in the US. Currently the federal and California standards are the same. 

Automakers have lobbied to revisit the requirements, saying they’ll have trouble reaching them because people are buying bigger vehicles due to low gas prices. They say the standards will cost the industry billions of dollars and raise vehicle prices due to the cost of developing technology needed to raise mileage. 

When the standards were first proposed, the government predicted that two-thirds of new vehicles sold would be cars, with the rest trucks and SUVs, said Gloria Bergquist, spokeswoman for the Alliance of Automobile Manufacturers. Now the reverse is true, she said.

Still, environmental groups say the standards save money at the pump, and the technology is available for the industry to comply. 

Health risk

They also say burning more gasoline will put people’s health at risk. 

“The American public overwhelmingly supports strong vehicle standards because they cut the cost of driving, reduce air pollution, and combat climate change,” said Luke Tonachel, director of the Natural Resources Defense Council’s Clean Vehicles and Fuels Project. 

The EPA and the National Highway Traffic Safety Administration are involved in setting the standards, which would cover the years 2022 through 2025. 

Some conservative groups are pressing EPA Administrator Scott Pruitt to revoke a waiver that allows California to set its own rules. They say California shouldn’t be allowed to set policy for the rest of the nation. Pruitt has publicly questioned the veracity of evidence complied by climate scientists, including those in his own agency, that global warming is overwhelmingly caused by man-made carbon emissions from burning fossil fuels.

If the waiver is revoked, California Attorney General Xavier Becerra says the state will resist. “What we’re doing to protect California’s environment isn’t just good for our communities — it’s good for the country,” he said in a statement. “We’re not looking to pick a fight with the Trump administration, but when they threaten our values, we’re ready.” 

Huge dilemma

Getting rid of the waiver or having two gas mileage and pollution requirements presents a huge dilemma for automakers: while they would like to avoid fines for failing to meet the standards, they also want the expense of building two versions of cars and trucks, one for the California-led states and another for the rest of the country.

Mark Reuss, a General Motors’ product development chief, said in a recent interview that he would rather have a single nationwide standard, even if it stays the same. He called two standards “just waste,” because they would require different vehicle equipment and costly additional engineering. “I want one good one,” he said. “I could focus all my engineers on one.”

Automakers agreed to the standards in 2012, but lobbied for and received a midterm review in 2018 to account for changes in market conditions. In the waning days of the Obama presidency, the EPA did the review and proclaimed that the standards have enough flexibility and the technology is available to meet them.

Changes would be years away

Janet McCabe, who was acting assistant EPA administrator under Obama when the review was done, said Friday it will take a couple years for the EPA to propose new rules, gather public comment and finalize any changes. Any rollback would likely bring legal challenges, forcing Pruitt’s EPA to defend the science behind the changes. 

“This would all take a long time,” said McCabe, now a senior fellow at the Environmental Law and Policy Center.

In the meantime, automakers have to proceed with plans for new cars and trucks under the current gas mileage requirements because it takes years to develop vehicles.

your ads here!
Categories: Економіка

До 10 зросла кількість загиблих у протестах у Смузі Гази палестинців

No Comments

Десятеро палестинців загинули, сотні постраждали внаслідок сутичок з ізраїльськими солдатами на кордоні Смуги Гази, такі оновлені дані повідомило ввечері 30 березня палестинське Міністерство охорони здоров’я.

Палестинці в Смузі Гази 30 березня розпочали шеститижневий протест поблизу кордону з Ізраїлем.

За словами організаторів акції, вони хочуть привернути увагу до долі палестинців, які не можуть повернутися до своїх домівок на території Ізраїлю. За кілометр від кордону з Ізраїлем протестувальники розбили намети.

Ізраїльські війська перебувають у стані підвищеної готовності вздовж кордону, побоюючись спроб масового порушення кордону.

Протест скликало палестинське угруповання «Хамас», яке керує Смугою Гази.

У Міністерстві закордонних справ Ізраїлю заявили, що протест є навмисною спробою спровокувати конфронтацію. Міністерство поклало відповідальність за будь-які можливі сутички на «Хамас».

Міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман розмістив у Twitter повідомлення арабською мовою. Він написав, що «Хамас» «грається з людськими життями», і закликав палестинців не піддаватися на провокації.

«Хамас» звинуватив владу Ізраїлю в спробах залякати палестинців.

За даними ООН, приблизно 1,3 мільйона із двох мільйонів жителів Гази є біженцями або нащадками біженців, які не можуть повернутися на територію, яка зараз є Ізраїлем.

your ads here!
Categories: Світ

Росія оголосила про вислання дипломатів 23 країн

No Comments

Міністерство закордонних справ Росії оголосило про «дзеркальні заходи» щодо 23 держав, які вислали російських дипломатів у відповідь на отруєння у Великій Британії колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його дочки Юлії.

Представники дипмісій Албанії, Німеччини, Данії, Ірландії, Іспанії, Італії, Канади, Латвії, Литви, Македонії, Молдови, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Румунії, України, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції та Естонії повинні залишити Росію до 7 квітня.

Читайте також: Клімкін назвав «нонсенсом» реакцію Росії на висилку дипломатів

30 березня керівників дипмісій викликали до російського МЗС. «Їм вручили ноти протесту і заявили, що у відповідь на необґрунтовані вимоги зазначених держав про висилку російських дипломатичних співробітників… російська сторона оголошує «persona non grata» відповідну кількість співробітників дипустанов цих країн в Російській Федерації», – йдеться в заяві.

У МЗС Росії додали, що схожі заходи можуть ухвалити і щодо дипломатів із Бельгії, Угорщини, Грузії і Чорногорії, які «в останній момент» долучилися до вислання російських диппрацівників.

Раніше російська влада вже оголосила про висилання 60 американських дипломатів і закриття генерального консульства США в Санкт-Петербурзі у відповідь на дії Вашингтона. Від Великої Британії Кремль зажадав вирівняти чисельність співробітників британських дипмісій в Росії і російських у Лондоні.

Щонайменше 28 країн вирішили вислати загалом понад 150 російських дипломатів у відповідь на отруєння 4 березня нервово-паралітичною речовиною колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки у британському Солсбері. Лондон і його союзники звинуватили Москву в отруєнні, але Кремль неодноразово заперечував причетність Росії.​

США вислали 60, Велика Британія – 23, Україна – 13 російських дипломатів. Решта країн, що висловили таким чином солідарність із Лондоном, обмежилися висилкою від одного до чотирьох дипломатів.

Сергія Скрипаля і його дочку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною в британському Солсбері. Лондон звинуватив Москву в замаху на Скрипаля і вислав 23 російських дипломатів. Росія у відповідь вислала 23 співробітників британської дипмісії з закрила Британську раду.

Москва усі звинувачення у справі Скрипаля на свою адресу відкидає.

your ads here!
Categories: Світ

Пенсійна реформа вивела з тіні 400 тисяч українців – міністр

No Comments

Близько 400 тисяч українців завдяки пенсійній реформі додалися до числа платників єдиного соціального внеску (ЄСВ). Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева в програмі «Свобода в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Радіо НВ), повна версія якої вийде на Радіо НВ 1 квітня о 19:04.

«Після проведеної реформи з’явилося близько 400 тисяч нових платників єдиного соціального внеску, які почали платити. Зараз питання, яке ставлять люди, коли влаштовуються на роботу – навіть не «яка заробітна плата?», а «чи буду я отримувати її легально?» Люди починають розуміти, що це важлива річ», – вказав міністр.

Він відзначив, що нині в Україні «співвідношення тих, хто платить ЄСВ і тих, хто отримує пенсію один до одного, але якщо ви візьмете працездатне населення, яке б могло платити», то на одного пенсіонера припадає двоє працездатних – «26 мільйонів працездатних людей і 12 мільйонів пенсіонерів».

«З 26 мільйонів офіційно зайнятих 16 мільйонів, ЄСВ платять 12 мільйонів, 4 мільйони абсолютно легально не платять ЄСВ. Далі за методикою МОП врахуємо 1 мільйон 800 тисяч безробітних… Тобто додаємо ще 2 мільйони до 16 і отримуємо 18 мільйонів, а де ще 8 мільйонів? В тіні, за кордоном і так далі», – додав Андрій Рева.

Раніше Радіо Свобода повідомило, що близько 100 тисяч громадян України пенсійного віку не отримують пенсію зараз і не отримуватимуть її надалі.

your ads here!
Categories: Економіка

Росія вимагає від Британії зрівняти чисельність дипмісій у Москві і Лондоні

No Comments

Міністерство закордонних справ Росії 30 березня оголосило заходи у відповідь «у зв’язку з недружніми діями в Великої Британії». Москва вимагає від Лондона зрівняти чисельність співробітників британських дипмісій в Росії і російських у Британії.

Великій Британії дали на це місяць. Про те, якої кількості дипломатів торкнуться заходи, наразі невідомо.

У МЗС Росії заявили, що 30 березня викликали британського посла, щоб вручити йому ноту протесту проти «провокаційних і необґрунтованих дій Британії», яка звинуватила Росію у застосуванні нервово-паралітичної речовини на британській території, спровокувавши дипломатичні суперечки між Москвою і країнами Заходу.

Міністерство закордонних справ Росії 30 березня викликало послів й інших країн, які вислали російських дипломатів через отруєння колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки Юлії у Великій Британії.

«Послам будуть вручені ноти протесту і оголошено про заходи у відповідь російської сторони», – йдеться в повідомленні відомства.

Напередодні про дзеркальні заходи щодо країн, що видворили російських дипломатичних співробітників, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Він, зокрема, оголосив, що Росія закриває генеральне консульство США в Санкт-Петербурзі.

Згідно з повідомленням МЗС Росії, дипломати мають залишити територію Росії до 5 квітня 2018 року.

Щонайменше 28 країн вирішили вислати загалом понад 150 російських дипломатів у відповідь на отруєння 4 березня нервово-паралітичною речовиною колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки у британському Солсбері. Лондон і його союзники звинуватили Москву в отруєнні, але Кремль неодноразово заперечував причетність Росії.​

США вислали 60, Велика Британія – 23, Україна – 13 російських дипломатів. Решта країн, що висловили таким чином солідарність із Лондоном, обмежилися висилкою від одного до чотирьох дипломатів.

Сергія Скрипаля і його дочку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною в британському Солсбері. Лондон звинуватив Москву в замаху на Скрипаля і вислав 23 російських дипломатів. Росія у відповідь вислала 23 співробітників британської дипмісії з закрила Британську раду.

Москва усі звинувачення у справі Скрипаля на свою адресу відкидає.

 

your ads here!
Categories: Світ

МЗС Росії викликало послів країн, що вислали російських дипломатів

No Comments

Міністерство закордонних справ Росії 30 березня викликало послів країн, які вислали російських дипломатів через отруєння колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки Юлії у Великій Британії.

«Послам будуть вручені ноти протесту і оголошено про заходи у відповідь російської сторони», – йдеться в повідомленні відомства.

Напередодні про дзеркальні заходи щодо країн, що видворили російських дипломатичних співробітників, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Він, зокрема, оголосив, що Росія закриває генеральне консульство США в Санкт-Петербурзі.

Згідно з повідомленням МЗС Росії, дипломати мають залишити територію Росії до 5 квітня 2018 року.

Щонайменше 28 країн вирішили вислати загалом понад 150 російських дипломатів у відповідь на отруєння 4 березня нервово-паралітичною речовиною колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки у британському Солсбері. Лондон і його союзники звинуватили Москву в отруєнні, але Кремль неодноразово заперечував причетність Росії.​

США вислали 60, Велика Британія – 23, Україна – 13 російських дипломатів. Решта країн, що висловили таким чином солідарність із Лондоном, обмежилися висилкою від одного до чотирьох дипломатів.

your ads here!
Categories: Світ

Гривня зміцнилася на міжбанку: долар подешевшав більш як на 20 копійок

No Comments

Українська національна валюта 30 березня посилила свої позиції на міжбанківському валютному ринку.

Торги розпочалися зі зростання пропозиції долара за рахунок обов’язкових продажів – 30 березня є останнім у першому кварталі днем для таких операцій експортерів, повідомляє сайт «Мінфін». Натомість покупці були менш активними, оскільки торги відбувалися в режимі tomorrow – зарахування валюти відбудеться лише наступного тижня через великодні святкування у США.

Національний банк України з метою не допустити надмірних коливань вийшов із «запитом найкращого курсу» і викупив частину долара за ціною 26,285 гривні. «На 13:00 зареєстровано 396 угод на суму 280,74 мільйона доларів по середньозваженому курсу 26,3074», – вказують експерти.

29 березня Національний банк України вперше з 5 березня встановив курс гривні до долара США на рівні понад 26 гривень 50 копійок за одиницю американської валюти. Офіційний курс на 30 березня становить 26 гривень 54 копійки за долар.

your ads here!
Categories: Економіка

Влада Чехії видала США підозрюваного в хакерстві росіянина

No Comments

Влада Чехії видала Вашингтону підозрюваного в хакерстві громадянина Росії Євгена Нікуліна, екстрадиції якого вимагали Росія і США. Це підтвердили в Міністерстві юстиції Чехії.

«Ми підтверджуємо екстрадицію до США. Він уже вилетів», – заявила речниця Мін’юсту агенції Reuters.ю

Раніше про екстрадицію повідомили кілька чеських ЗМІ, але в уряді Чехії рішення не підтверджували.

Напередодні спікер Палати представників США Пол Раян під час візиту до Чехії заявив, що очікує від чеської влади видачі підозрюваного російського хакера в США, а не в Росію.

Минулого року суд у Чехії постановив, що 30-річного Нікуліна можна видати і США, і Росії. Остаточне рішення стосовно країни видачі росіянина мав схвалити міністр юстиції Чехії.

У США Нікуліна звинувачують у розкраданні інформації в інтернет-компаній LinkedIn, Dropbox і низки інших. Його адвокати стверджують, що агенти ФБР США намагалися домогтися від нього зізнань у зломі ресурсів Демократичної партії США в ході президентської кампанії Гілларі Клінтон.

Нікулін заявляв, що не причетний до кібератак на сервери Демократичної партії США і заперечував звинувачення американських правоохоронців.

Росія також зверталася з вимогою екстрадиції Нікуліна за звинуваченням у крадіжці, організованій через інтернет.

Євген Нікулін був арештований чеською поліцією у співпраці з ФБР США в жовтні 2016 року на підставі ордера Інтерполу, виданого за запитом США.

Після його арешту Москва звинуватила Вашингтон у переслідуванні її громадян і обіцяла боротися за екстрадицію Нікуліна.

your ads here!
Categories: Світ

Vietnam Stands to See Modest Wins if China, U.S. Start Trade War

No Comments

A wider Sino-U.S. trade dispute would help export-reliant Vietnam compete against Chinese companies but put the country at risk of any global fallout, analysts say.

The numerous exporters in Vietnam that ship manufactured goods to the United States would save money compared with Chinese peers if not subject to American tariffs, said Dustin Daugherty, senior associate with business consultancy Dezan Shira & Associates in Ho Chi Minh City.

The U.S. government said this month it would develop a list of tariffs on up to $60 billion in Chinese imports. China has threatened to impose its own in response.

“Let’s say (the United States) went the more traditional route, tensions kept escalating and more tariffs are slapped on Chinese products,” Daugherty said. “In that case Vietnam’s export sector definitely benefits. We’re already seeing the U.S. being very warm to Vietnam and U.S. businesses keen on doing business with Vietnam.”

But Chinese firms hit by tariffs might flood Vietnam with raw materials for local manufacturing, while overall world market volatility caused by a Sino-U.S. trade dispute could hamper the country’s trade, said Carl Thayer, emeritus professor at the University of New South Wales in Australia.

​A tariff-free Vietnam scenario

Vietnamese exporters would save money compared to their Chinese peers if the U.S. government placed tariffs on Chinese firms alone without touching their cross-border supply chains, Daugherty said.

The government of U.S. President Donald Trump calls China unfair in its trade practices, the Office of the U.S. Trade Representative says on its website. China enjoys a $375 billion trade surplus with the United States.

Vietnam counts the United States as its top single-country export destination and it shipped $46.484 billion worth of goods to that market last year.

Vietnamese officials have carved out an investment environment since the 1980s that hinges on low costs for manufacturers. American-invested factories such as a Ford Motor plant and an Intel chip factory are among those active in Vietnam today.

Foreign investment contributed to exports worth $155.24 billion in 2017, financial services firm SSI Research in Hanoi says. Vietnam’s economy grew about 7 percent in the first quarter this year, it says.

Attractive investment

Vietnam would be a more attractive investment compared with China under higher U.S. tariffs, analysts say.

Some new investors might be formerly China-based firms hoping to flee the tariffs, said Song Seng Wun, an economist in the private banking unit of CIMB in Singapore.

China itself might offer Vietnam, along with other countries, preferential trade policies or infrastructure help to shore up trade ties, some believe. Stronger trade relations outside the United States would help China offset any tariff damage, Daugherty said.

This week China’s commerce minister pledged to relax trade rules affecting India.

​Specter of a broader trade war

U.S. import tariffs that hit China’s extensive cross-border supply chain would hurt Vietnam as a place that finishes Chinese goods for final export, Thayer said. It’s unclear whether Washington would tax Chinese firms alone or their wider supply networks.

Chinese firms already co-invest with Vietnamese partners, Song said, and supply chains for goods such as consumer electronics can net multiple countries, not just China.

More co-investment might follow if Vietnam can offer shelter from tariffs. But Sino-Vietnamese political tension over a maritime dispute risks giving Vietnamese firms a bad name at home if they work too extensively with Chinese partners.

“I would say there will be all kinds of repercussions and implications just because of the very integrated supply chain in the world these days,” Song said. “Take an Apple phone as an example. Parts from here and there are assembled in China.”

Steel, aluminum tariffs

U.S. steel and aluminum tariffs that took effect last week cover much of the world including China and Vietnam. Vietnam exported 380,000 tons of steel, worth $303 million, to the United States in 2017, domestic news website VnExpress International says.

Chinese firms hit by the range of tariffs being mulled now in Washington might boost sales to Vietnam, Thayer said. Chinese sellers of raw materials for Vietnamese exports could dump goods into Vietnam to keep up their own balance sheets as U.S. tariffs hurt them, he added.

Chinese sellers often have an economy of scale that lets them sell for less in Vietnam than local vendors do. Vietnam counts China as its top trading partner.

An escalation of Sino-U.S. trade tensions could also chill global markets or trade as a whole, some analysts fear. That fallout could slow global growth, he said.

“Disruption to trade shouldn’t affect Vietnam overall, but it’s the way the entire globe is reacting to this that I think could affect Vietnam,” he said. “Vietnam is overall heavily committed to global integration with a number of partners, so disruption along that way would have an effect.”

your ads here!
Categories: Економіка

Despite Setbacks, Automakers Move Forward with Electric and Self-Driving Cars

No Comments

A recent fatality involving one of Uber’s self-driving cars may have created uncertainty and doubt regarding the future of autonomous vehicles, but it’s not stopping automakers who say autonomous and self-driving vehicles are here to stay. At the New York International Auto Show this week, autonomous vehicles and electric cars were increasingly front and center as VOA’s Tina Trinh reports.

your ads here!
Categories: Економіка

Soybean Acres to Exceed Corn for the First Time in 35 Years

No Comments

Corn has been dethroned as the king of crops as farmers report they intend to plant more soybeans than corn for the first time in 35 years.

The U.S. Department of Agriculture says in its annual prospective planting report released Thursday that farmers intend to plant 89 million acres (36 million hectares) in soybeans and 88 million acres (35.6 million hectares) in corn.

The primary reason is profitability. Corn costs much more to plant because of required demands for pest and disease control and fertilizer. When the profitability of both crops is close, farmers bet on soybeans for a better return.

The only year that soybean acres beat corn in recent memory was 1983, when the government pushed farmers to plant fewer acres to boost prices in the midst of the nation’s worst farm crisis.

Iowa is the top corn-producing state, followed by Illinois, Nebraska and Minnesota. Top soybean states are Illinois, Iowa, Minnesota and North Dakota.

your ads here!
Categories: Економіка

Вирок підозрюваному в паризьких нападах мають оголосити 23 квітня

No Comments

Вирок Салеху Абдесламу, головному підозрюваному у справі про теракти в Парижі в листопаді 2015 року, мають оголосити 23 квітня. Відповідне рішення ухвалив суд у столиці Бельгії Брюсселі.

Справа, у якій Абдесламу мають оголосити вирок, стосується стрілянини у Брюсселі у березні 2016 року. Тоді кілька поліцейських отримали поранення. Йому, а також ймовірному тунісцеві Софієну Аярі загрожує до 20 років позбавлення волі. Абдеслама звинувачують у замаху на вбивство.

Француза Абдеслама, що народився у родині іммігрантів-марокканців у Брюсселі, затримали 18 березня 2016 року у Брюсселі.

Він також має постати перед судом у Франції, ймовірно, наступного року, у справі про напади в Парижі 13 листопада 2015 року, коли загинули 130 людей. Нападники одночасно атакували концертний зал, ресторани, бари і стадіон.

Відповідальність за напади взяло на себе екстремістське угруповання «Ісламська держава».

your ads here!
Categories: Світ

Юлія Скрипаль притомна й може говорити – «Бі-Бі-Сі»

No Comments

Дочка екс-шпигуна Сергія Скрипаля, 33-річна Юлія, вже опритомніла й може говорити, повідомляє ввечері 29 березня британська телерадіомовна корпорація «Бі-Бі-Сі».

«Я хочу скористатися цією можливістю, щоб ще раз подякувати співробітникам лікарні Солсбері за надання таких високоякісних послуг упродовж останніх кількох тижнів. Я дуже пишаюся нашими фахівцями й усіма тими, хто їх підтримує», – заявила медичний директор лікарні Солсбері Крістін Бланшард.

Про вихід Юлії Скрипаль із критичного стану Радіо Свобода повідомило раніше 29 березня.

 Стан її батька, Сергія Скрипаля, за даними лікарів, критичний, але стабільний.

Скрипалі перебували у комі, відколи були госпіталізовані 4 березня у британському Солсбері. Слідчі вважають, що їх отруїли виробленою в Росії нервово-паралітичною речовиною «Новачок».

Раніше в поліції Великої Британії заявили, що найвища концентрація нервово-паралітичного речовини була виявлена на вхідних дверях будинку Скрипаля в Солсбері. Москва причетність до отруєння заперечує.

У рамках розслідування «справи Скрипаля» понад 20 країн уже вислали більше ніж 150 російських дипломатів. Росія ввечері 29 березня відповіла дзеркальними заходами.

your ads here!
Categories: Світ

Росія закриває консульство США в Петербурзі й висилає дипломатів – Лавров

No Comments

Росія оголошує про закриття генерального консульства США в Санкт-Петербурзі й висилає стільки ж дипломатів, скільки раніше вислали Сполучені Штати та інші країни, що висловили солідарність із Великою Британією. Про це 29 березня оголосив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

«Буквально в ці хвилини посол США Гантсман запрошений до нашого міністерства, де мій заступник Сергій Рябков викладає йому зміст цих заходів щодо США, вони включають висилку аналогічної кількості дипломатів і вони включають наше рішення відкликати згоду на функціонування генерального консульства США в Санкт-Петербурзі», – заявив Лавров.

Згідно з повідомленням МЗС Росії, ці дипломати мають залишити територію Росії до 5 квітня 2018 року.

Щонайменше 28 країн вирішили вислати російських дипломатів у відповідь на отруєння 4 березня нервово-паралітичною речовиною колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки у британському Солсбері. Лондон і його союзники звинуватили Москву в отруєнні, але Кремль неодноразово заперечував причетність Росії.​

США вислали 60, Велика Британія – 23, Україна – 13 російських дипломатів. Решта країн, що висловили таким чином солідарність із Лондоном, обмежилися висилкою від одного до чотирьох дипломатів.

your ads here!
Categories: Світ