your ads here!
Month: July 2019

Комітет Сенату США погодив санкції проти «Північного потоку-2»

No Comments

Комітет із міжнародних відносин Сенату США погодив санкції проти фізичних та юридичних осіб, які залучені до будівництва газопроводу «Північний потік-2» між Росією та Німеччиною.

Тепер документ мають розглянути в Сенаті та Палаті представників. Якщо члени Конгресу підтримають законопроєкт, його передадуть на підпис президенту США Дональду Трампу.

Документ передбачає санкції проти кораблів, які прокладають російські газопроводи у морі на глибині понад 30 метрів. Таким чином, санкції можуть стосуватися й іншого російського газопроводу – «Турецького потоку».

Проєкт російського газового монополіста «Газпрому» «Північний потік-2» має доставляти газ із Росії до Німеччини дном Балтійського моря.

Німеччина, компанії з якої беруть фінансову участь у проекті постачання газу до Європи з Росії в обхід транзитних можливостей України, підтримує його і на державному рівні, називаючи «суто комерційним», хоча Берлін заявляє про необхідність зберегти транзит російського газу і через Україну.

Україна, як і низка країн Євросоюзу, переважно східноєвропейських, балтійських і скандинавських, а також США виступають проти цього проекту. Вони наголошують, що проект суто політичний, бо збільшує залежність Європи від російського газу, і економічно не обґрунтований. Таку позицію підтримує і Європейська комісія.

У червні президент США Дональд Трамп під час свого візиту до Польщі розкритикував Німеччину через співробітництво з Росією в межах будівництва газопроводу. Він зазначив, що альтернативою для Берліна може стати скраплений газ зі Сполучених Штатів.

your ads here!
Categories: Світ

Зміцнення гривні щодо долара не є критичним – голова НБУ

No Comments

Голова Національного банку України Яків Смолій заявив 31 липня, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, що зміцнення гривні щодо долара США не є надмірними.

«Ми діємо згідно з нашими правилами, відповідно до наших документів, якими керується Департамент відкритих ринків, і те, що відбувається сьогодні на ринку щодо національної валюти, жодним чином не є чимось критичним, щоб реагувати на коментарі публічних менеджерів», – сказав керівник НБУ, реагуючи на запитання про критику дій регулятора з боку міністра фінансів України Оксани Маркарової.

Зранку 31 липня Маркарова залишила в мережі Facebook свій коментар під текстом фінансиста Романа Сульжика. Фахівець, який працював у JP Morgan та Deutsche Bank, написав, що «зміцнення гривні мало бути зупинене ще на рівні 26–27 за долар, і те, що зараз відбувається, межує зі злочинною халатністю на посаді».

«Недооцінена гривня – найцінніший ресурс, який потрібно використовувати для: накопичення резервів, зниження ставок, скасування всіх адміністративних обмежень, запровадження повної свободи руху капіталу в країні. Замість цього їй абсолютно бездарно дають зміцнюватися», – наголосив Сульжик.

«Мінфін говорить про курс вже пару місяців у контексті виконання бюджету. Але ми на політику НБУ не впливаємо», – вказала Оксана Маркарова під постом Сульжика.

Національний банк України встановив на 1 серпня курс 25 гривень 2 копійки за долар США. Це рекордне з січня 2016 року значення на сім копійок менше за офіційний курс на 31 липня. Своїми діями на торгах міжбанківського валютного ринку регулятор дав зрозуміти, що чинитиме опір посиленню національної валюти нижче за 25 гривень за долар.

Надмірне посилення національної валюти може ускладнити виконання дохідної частини державного бюджету. У державному бюджеті-2019 розрахунки про стан державного боргу зроблені з використанням прогнозного курсу на кінець року 29 гривень 40 копійок за долар.

 

your ads here!
Categories: Економіка

Гривня посилилася ще на 7 копійок щодо долара – курс НБУ

No Comments

Національний банк України встановив на 1 серпня курс 25 гривень 2 копійки за долар США. Це на сім копійок менше за офіційний курс на 31 липня, але на чотири копійки більше від оприлюдненого опівдні довідкового значення курсу.

Своїми діями на торгах міжбанківського валютного ринку регулятор дав зрозуміти, що чинитиме опір посиленню національної валюти нижче за 25 гривень за долар.

На міжбанківському валютному ринку до 11:00 котирування встановилися на рівні 24 гривні 94–97 копійок, але після виходу на ринок НБУ, який викупив весь надлишок долара, попит став переважати пропозицію, станом на 15:00 торги відбувалися на рівні 25 гривень 8–11,5 копійки, вказує сайт «Мінфін».

Надмірне посилення національної валюти може ускладнити виконання дохідної частини державного бюджету. У державному бюджеті-2019 розрахунки про стан державного боргу зроблені з використанням прогнозного курсу на кінець року 29 гривень 40 копійок за долар.

your ads here!
Categories: Економіка

Долар коштує менш як 25 гривень – НБУ

No Comments

Національний банк України оприлюднив опівдні 31 липня довідкове значення курсу на рівні 24 гривні 98 копійок за долар. Востаннє офіційний курс показував такі значення понад три з половиною роки тому – в січні 2016-го.

На міжбанківському валютному ринку до 11:00 котирування встановилися ще нижче за показники НБУ – 24 гривні 94–97 копійок, вказує сайт «Мінфін». Але після виходу на ринок регулятора, який викупив весь надлишок долара, попит став переважати пропозицію, і вже на 13:00 торги відбувалися на рівні 25 гривень 7,5–11,5 копійок.

Надмірне посилення національної валюти може ускладнити виконання дохідної частини державного бюджету. У державному бюджеті-2019 розрахунки про стан державного боргу зроблені з використанням прогнозного курсу на кінець року 29 гривень 40 копійок за долар.

your ads here!
Categories: Економіка

У Росії опозиціонери планують два нові протести після масових затримань 27 липня

No Comments

У Росії незалежні кандидати на виборах у Московську міську думу закликають своїх прихильників вийти на мирний мітинг у Москві 3 і 10 серпня.

Зокрема, незареєстрована кандидатка Олена Русакова подала заявку на проведення акції протесту 10 серпня, інша кандидатка Любов Соболь написала у фейсбуці, що опозиціонери готуються «до масового, мирного, але регулярного протесту».

Раніше опозиційні кандидати заявили, що вийдуть на акцію протесту і 3 серпня. Заявку на її проведення на Луб’янській площі подали члени Лібертаріанської партії. Московська мерія узгодила мітинг, але на проспекті Сахарова. Організатори не захотіли проводити свою акцію там.

Мерія Москви після цього офіційно попередила партію про відповідальність у разі проведення несанкціонованої акції в іншому місці. А генпрокурор Росії Юрій Чайка доручив вжити «ефективні заходи» для припинення «несанкціонованих акцій та інших порушень закону в період підготовки до виборів».

Слідчий комітет Росії 30 липня порушив кримінальну справу про масові заворушення після протестної акції 27 липня в центрі Москви, що, зокрема, передбачає позбавлення волі на термін до 15 років.

У двох учасників мітингу пройшли обшуки. За даними джерела російського державного агентства новин ТАСС, обшуки проводять співробітники служби із захисту конституційного ладу і боротьби з тероризмом ФСБ Росії, співробітники Головного управління з протидії екстремізму і Центру «Е».

Слідчий комітет 30 липня порушив кримінальну справу про масові заворушення після протестної акції 27 липня в центрі Москви. Ця стаття, зокрема, передбачає позбавлення волі на термін до 15 років.

У Москві 27 липня відбулася акція протесту з вимогою допустити до виборів у Московську міську думу понад 20 незалежних кандидатів. Протести жорстоко розігнали співробітники поліції і Росгвардії, затримали більше ніж 1300 людей, багатьох побили.

Після протестів 27 липня Слідчий комітет також порушив три кримінальні справи.

На 30 липня в судах було зареєстровано 278 адміністративних матеріалів. За 61 із них винесли рішення про адміністративний арешт, по 161 – про штраф.

your ads here!
Categories: Світ

Болгарія купує 8 винищувачів у США

No Comments

Болгарія купує у США вісім багатоцільових винищувачів F-16 і відповідне обладнання, повідомляє американський Державний департамент.

«Ми вітаємо наміри прем’єр-міністра Бойка Борисова і болгарського уряду модернізувати своє військо за рахунок придбання цього високопрофільного літака», – заявив 30 липня речник Держдепартаменту Морґан Ортаґус.

Орієнтовна вартість літаків становить 1,67 мільярда доларів, і це найбільша військова покупка Болгарії після падіння комунізму, повідомляє управління військового співробітництва Міністерства оборони США.

Болгарія вступила до НАТО у 2004 році, а в 2006 році уклала угоду про оборонну співпрацю зі США.

Згідно з угодою, США можуть розмістити оборонну техніку і не більше ніж 2500 особового складу на чотирьох військових базах у Болгарії.

 

your ads here!
Categories: Світ

Вибух бомби в Афганістані: кількість загиблих зросла до 34

No Comments

Внаслідок вибуху придорожної бомби на заході Афганістану загинули щонайменше 34 мирних жителів, ще 17 отримали  поранення, заявляють місцеві чиновники.

Раніше повідомлялося про 28 загиблих.

Представники влади стверджують, що бомба була закладена талібами, котрі не підтверджували свою причетність до нападу.

У цій місцевості активні бойовики «Талібану». Придорожні бомби вони використовують для нападів на державних чиновників та силовиків.

За даними Місії допомоги ООН в Афганістані (UNAMA), понад 1300 афганців було вбито і ще 2466 поранено за перші шість місяців цього року. За даними ООН, найбільше афганців загинули через набіги та сутички, далі йдуть жертви вибухів саморобних бомб та повітряних ударів. 52% жертв спричинені діями талібів та інших ісламістських угруповань.

your ads here!
Categories: Світ

Поліція Росії прийшла з обшуками до учасників мітингу 27 липня

No Comments

У двох учасників мітингу 27 липня в столиці Росії Москві проходять обшуки, повідомляє правозахисне видання «ОВД-Инфо», посилаючись на адвоката й учасників акції.

Зокрема, у керівника руху «Лівий блок» Василя Кузьміна пройшов обшук у справі про організацію масових заворушень. По закінченню обшуку Кузьміна відвезли в слідчий комітет, але пізніше відпустили. Його комп’ютер вилучили. Кузьмін проходить у справі свідком.

Обшуки також пройшли у квартирі батьків, а також у власній квартирі учасника акції Сергія Фоміна. Із квартири батьків слідчі нічого не вилучили.

Слідчий комітет 30 липня порушив кримінальну справу про масові заворушення після протестної акції 27 липня в центрі Москви. Ця стаття, зокрема, передбачає позбавлення волі на термін до 15 років.

У Москві 27 липня відбулася акція протесту з вимогою допустити до виборів у Московську міську думу понад 20 незалежних кандидатів. Протести жорстоко розігнали співробітники поліції і Росгвардії, затримали більше ніж 1300 людей, багатьох побили.

Після протестів 27 липня Слідчий комітет також порушив три кримінальні справи.

На 30 липня в судах було зареєстровано 278 адміністративних матеріалів. За 61 із них винесли рішення про адміністративний арешт, по 161 – про штраф.

 

your ads here!
Categories: Світ

Північна Корея вдруге за тиждень випробувала ракети

No Comments

Північна Корея 31 липня запустила дві ракети малої дальності. Це сталося менше ніж через тиждень після першого такого випробування зброї за понад два місяці.

Військові Південної Кореї заявили, що обидва снаряди пролетіли приблизно 250 кілометрів на максимальній висоті 30 кілометрів.

«Неодноразові запуски ракет Північної Кореї не сприяють намаганням зменшити напругу на Корейському півострові, і ми закликаємо [Північну Корею] припинити подібну поведінку», – йдеться в заяві південнокорейських військових.

Північна Корея раніше критикувала спільні військові навчання, які проводять США і Південна Корея. Наступні такі навчання мають відбутися пізніше цього літа. Пхеньян називає ці заходи «репетицією вторгнення».

25 липня військові Північної Кореї також випробували дві ракети – це був перший запуск ракет за понад два місяці від часу, коли лідер КНДР Кім Чен Ин і президент США Дональд Трамп погодилися відновити переговори про ядерне роззброєння.

На початку липня Міністерство закордонних справ Північної Кореї заявило, що може скасувати мораторій на ядерні випробування і випробування ракет далекого радіусу дії.

Трамп вважає призупинення КНДР ракетних пусків на 20 місяців значним зовнішньополітичним досягненням своєї адміністрації.

 

your ads here!
Categories: Світ

Американська Frontera судитиметься через результати конкурсу на «Дельфін», якщо уряд їх не анулює

No Comments

Американська компанія Frontera Resources, яка програла в конкурсі на право розподілу нафти та газу на рекордній за площею ділянці «Дельфін» на Чорноморському шельфі, має намір оскаржити його результати. Раніше про цей конкурс і американську фірму Frontera Resources, яка його й ініціювала, розповіли журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») у розслідуванні «Полювання на «Дельфіна».

​Відповідну заяву зробив президент та засновник Frontera Resources Заза Мамулаішвілі.

«У випадку, якщо конкурс УРП (конкурс на укладення угоди про розподіл продукції – ред.) на ділянку «Дельфін» не буде анульовано, Frontera Resources залишає за собою право звернутися в суд. На наш погляд, процес підготовки конкурсу та його проведення йдуть у розріз з міжнародною практикою», – зазначив він.

Мамулаішвілі пояснив, що на його думку, комісія «порушила процедуру проведення конкурсу, зокрема оцінки заяв учасників, визначену законом України «Про угоди про розподіл продукції» – зокрема, щодо термінів подання пропозицій уряду.

«Міжвідомча комісія повинна була не пізніше ніж до 13 липня 2019 року підготувати та подати уряду висновки та пропозиції щодо визначення переможця конкурсу. Однак, за даними компанії, цих вимог не було дотримано належним чином. Таким чином, якщо Кабмін оголосить переможця конкурсу, це рішення буде ухвалене з порушенням українського законодавства», – йдеться у заяві компанії.

Крім того, президент Frontera Resources додав, що в компанії «розчаровані неоднозначною заявою прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана» про те, що конкурс на «Дельфін» був недостатньо представницьким і конкурентним та тим, що він пропонуватиме уряду «розглянути можливість оголошення нового конкурсу».

Потенційні інвестори мали 60 днів на подачу заявок. Умовами до інвестора були – півтора мільярда гривень інвестицій на розвідку, щонайменше п’ять свердловин за перші п’ять років, а державна частка прибуткової продукції має становити не менше 11%.

Відповідно до закону комісія зобов’язана була визначити переможця та надати пропозицію до Кабінету міністрів протягом місяця – тобто до 12 липня 2019 року включно. У свою чергу, уряд має тоді укласти угоду протягом двох місяців.

Утім, переможця конкурсу на «Дельфін» назвали лише 26 липня. Ним стала компанія Trident Black Sea колишнього депутата Державної думи Росії Іллі Пономарьова.

Trident Black Sea на 90% належить Trident Acquisitions Corp, а ще на 10% – ірландській San Leon Energy PLC. Раніше «Дзеркало тижня» повідомляло, що ключовим акціонером Trident Acquisitions Corp. є Ілля Пономарьов – екс-депутат Держдуми, який емігрував з Росії в Україну. Ще 10% акцій належить співвласникові мережі супермаркетів «АТБ» Геннадію Буткевичу.

У коментарі Радіо Свобода сам Пономарьов заявив, що в разі перемоги компанія Trident Black Sea планує інвестувати 1 мільярд доларів у розробку ділянки шельфу та зазначив, що має громадянство України, а від російського відмовився. Також він повідомив, що компанія Trident Black Sea може отримати державний захист США у разі агресії росіян. 

Про конкурс на «Дельфін» та компанію Frontera Resources як його потенційного фаворита «Схеми» розповідали на початку червня.

Журналісти з’ясували, що саме ця компанія й ініціювала проведення конкурсу. Крім того, вони виявили, що Frontera Resources має сумнівні проекти у Молдові та Грузії, а її фінансовий звіт за частину 2017 та 2018 років свідчить про те, що компанія є збитковою. Інвестиційний банкір Ерік Найман називає збитковість компанію «хронічною».

Крім двох вищезгаданих компаній, заявки на участь у державному конкурсі подавали ще дві: азербайджанська компанія Caspian Drilling Company LTD та «Укрнафтобуріння», бенефіціаром якої є український олігарх Ігор Коломойський.

11 червня голова Адміністрації президента України Володимира Зеленського Андрій Богдан закликав Кабінет міністрів продовжити конкурс на право розподілу нафти та газу на рекордній за площею ділянці «Дельфін» на Чорноморському шельфі. Він зазначив у своєму офіційному листі, що «штучне зменшення термінів виглядає невипадковим» і «як навмисно створений бар’єр з метою швидкого розіграшу у виборчий період стратегічно важливої нафтогазової ділянки між «своїми» та фірмами, що переслідують виключно спекулятивні завдання». Однак до його звернення міністр енергетики та голова конкурсної комісії Ігор Насалик не дослухався.

 

 

 

your ads here!
Categories: Економіка

Гривня оновила максимум за три з половиною роки – курс НБУ

No Comments

Українська гривня оновила максимум щодо долара США за три з половиною роки. Національний банк України встановив на 31 липня курс 25 гривень 9 копійок за американський долар, востаннє на такому рівні гривня перебувала в січні 2016 року.

Торги на міжбанківському валютному ринку завершилися показниками 25 гривень 2–5 копійок за долар.

Упродовж сьогоднішньої сесії НБУ кілька разів виходив на міжбанк із викупом надлишку долара, але цього вистачило лише для призупинення падіння американської валюти.

Надмірне посилення національної валюти може ускладнити виконання дохідної частини державного бюджету. У державному бюджеті-2019 розрахунки про стан державного боргу зроблені з використанням прогнозного курсу на кінець року 29 гривень 40 копійок за долар.

your ads here!
Categories: Економіка

Dubai Ruler, Princess in London Court Over Welfare of Kids

No Comments

A dispute between the ruler of Dubai and his estranged wife over the welfare of their two young children will play out over the next two days in a London courtroom amid reports the princess has fled the Gulf emirate.

The case beginning Tuesday in Britain’s High Court pits Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum against Princess Haya, daughter of the late King Hussein of Jordan.

The princess is believed to be in Britain, where she owns a gated mansion.

The clash between Sheikh Mohammed and Princess Haya is the latest sign of trouble in Dubai’s ruling family. Last year, a daughter of Sheikh Mohammed tried to flee Dubai after appearing in a 40-minute video saying she had been imprisoned.

your ads here!
Categories: Економіка

Manchester Bomber’s Brother to Go on Trial in November

No Comments

Manchester Arena bomber Salman Abedi’s brother will go on trial in November following his extradition from Libya for a 2017 attack that killed 22 people, a court ruled on Tuesday.

Hashem Abedi, 22, is accused of buying bomb-making chemicals and making detonator tubes for use in the device, as well as helping to buy a car in which to store components.

He will go on trial at London’s Old Bailey central criminal court from November 5, judge Nigel Sweeney ruled.

Salman Abedi detonated his device outside an Ariana Grande concert on May 22, 2017, killing young fans and their parents.

His younger brother Hashem Abedi left for Libya before the attack.

He was arrested in Libya days after the bombing but was only extradited back to Britain earlier this month.

Libya has been mired in chaos since the ouster and killing of dictator Moammar Ghadafi in a NATO-backed uprising 2011.

The Abedi family, originally from Libya, had fled to Britain during the dictatorship, but the brothers returned to the country along with their father when the uprising began.

 

your ads here!
Categories: Економіка

Trump Warns China to Negotiate Trade Deal Now Rather Than Later

No Comments

As U.S.-China trade talks are set to begin, U.S. President Donald Trump is warning China against negotiating a deal after the 2020 U.S. presidential election  — declaring a delayed agreement would be less attractive than a deal reached in the near term.

“The problem with them waiting … is that if & when I win, the deal that they get will be much tougher than what we are negotiating now … or no deal at all,” Trump said in a post Tuesday on Twitter.

…to ripoff the USA, even bigger and better than ever before. The problem with them waiting, however, is that if & when I win, the deal that they get will be much tougher than what we are negotiating now…or no deal at all. We have all the cards, our past leaders never got it!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 30, 2019

The tweet came as U.S. and Chinese officials gathered in Shanghai to revive talks, with both sides trying to temper expectations for a breakthrough.

The world’s two largest economies are engaged in an intense trade war, having imposed punitive tariffs on each other totaling more than $360 billion in two-way trade.

The negotiations come after Trump and Chinese President Xi Jinping agreed at June’s G-20 summit to resurrect efforts to end the costly trade war over China’s technology ambitions and trade surplus.

China is resisting U.S. demands to abolish government-led plans for industrial leaders to enhance robotics, artificial intelligence and other technologies.

The U.S. has complained China’s plans depend on the acquisition of foreign technology through theft or coercion.

Days prior to the Shanghai meeting, Trump threatened to withdraw recognition of China’s developing nation’s status at the World Trade Organization. China responded by saying the threat is indicative of the “arrogance and selfishness” of the U.S.

The U.S. delegation in Shanghai will be represented by Treasury Secretary Steve Mnuchin and Trade Representative Robert Lighthizer. They are due to meet with a Chinese delegation led by Vice Premier Liu He, who serves as the country’s economic czar.

 

 

 

 

your ads here!
Categories: Економіка

Росія: проти учасників протесту 27 липня порушили ще дві кримінальні справи

No Comments

Слідчий комітет Росії порушив ще дві кримінальні справи за фактами нападу на членів Росгвардії під час протестів у Москві 27 липня, повідомляє російське державне новинне агентство ТАСС, посилаючись на джерело в правоохоронних органах.

«Одна – за фактом розпилення перцевого газу, в результаті чого постраждали два бійці Росгвардії. Приводом до порушення другої справи стало кидання фрагмента бордюрного каменю у бік військовослужбовців», – йдеться в повідомленні.

Напередодні Міщанський районний суд заарештував до 27 вересня одного із затриманих на акції Євгенія Коваленка. Його звинувачують в тому, що він кинув сміттєвий бак у бік співробітника ОМОНу. Коваленку загрожує до п’яти років позбавлення волі.

На 30 липня в судах було зареєстровано 278 адміністративних матеріалів. За 61 із них винесені рішення про адміністративний арешт, по 161 – про штраф, повідомила російському агентству «Інтерфакс» речниця Московського міськсуду Уляна Солопова.

 

your ads here!
Categories: Світ

Росія: у Навального анонсували нові акції протесту

No Comments

Юристка заснованого російським опозиційним політиком Олексієм Навальним «Фонду боротьби з корупцією» Любов Соболь закликала вийти на нову несанкціоновану акцію протесту в Москві 3 серпня. «Мирну ходу» опозиціонери планують провести в центрі російської столиці, на Бульварному кільці, конкретні місця збору ініціатори обіцяють оголосити «дещо пізніше».

Суди над затриманими на неузгодженій акції в центрі столиці Росії Москви 27 липня ухвалили рішення про арешти десятків людей (за останніми даними, таких близько 60). Значну частину заарештованих на терміни від 10 до 30 діб становлять відомі опозиціонери, насамперед соратники Навального.

У Московському міському суді заявляють, що після суботньої акції в суди російської столиці надійшло понад 200 протоколів про адміністративні правопорушення.

3 серпня представники незареєстрованої Лібертаріанської партії Росії мали намір провести нову акцію за допуск опозиційних кандидатів на вибори до Московської міської думи. Партія пропонувала мерії три майданчики для проведення, чиновники запропонували провести мітинг на проспекті Сахарова, це не влаштувало організаторів. Після переговорів у мерії Москви 30 липня був затриманий один з лідерів лібертаріанців Михайло Свєтов.

27 липня в Москві пройшла несанкціонована акція за допуск незалежних кандидатів на вибори в Московську міську думу. За даними правозахисників, на акції поліція і Росгвардія затримали 1373 людей, більше ніж 200 із них провели дві ночі у відділеннях поліції. Понад сімдесят учасників протесту були травмовані.

 

 

your ads here!
Categories: Світ

25 гривень за долар: міжбанк штурмує новий бар’єр

No Comments

На українському міжбанківському валютному ринку триває зміцнення гривні щодо долара США, національна валюта стрімко наближається до позначки 25 гривень за долар. Про це свідчать дані, які наводить сайт «Мінфін».

Станом на 14:00 котирування становлять 25 гривень 7-9 копійок за долар.

Опівдні Національний банк України встановив довідкове значення курсу на рівні 25 гривень 9 копійок за долар.

Раніше цього тижня офіційний курс гривні щодо долара зміцнився на 18 копійок – за даними НБУ, 30 липня долар коштує 25 гривень 25 копійок проти 25,43 гривні за долар 29 липня.

Надмірне посилення національної валюти може ускладнити виконання дохідної частини державного бюджету. Зазвичай НБУ викуповує надлишок пропозиції долара, але транзакції регулятора теж є обмеженими за обсягом. У державному бюджеті-2019 розрахунки про стан державного боргу зроблені з використанням прогнозного курсу на кінець року 29 гривень 40 копійок за долар.

your ads here!
Categories: Економіка

Ексмера Тегерану засудили до страти через вбивство дружини

No Comments

Колишнього мера Тегерану Мухаммеда Алі Наджафі засудили до страти після того, як він був засуджений за вбивство своєї другої дружини на початку цього року.

Про рішення оголосили 30 липня.

67-річний Наджафі також отримав дворічний термін ув’язнення за звинуваченням у незаконному володінні зброєю.

Протягом 20 днів вироки можуть бути оскаржені.

Дружину Наджафі Мітру Остад знайшли мертвою в їхньому будинку в Тегерані 28 травня.

Влада заявила, що Наджафі здався і зізнався у вбивстві дружини через сімейні проблеми.

Полігамія є законною, згідно із ісламськими законами, що діють у країні.

Наджафі подав у відставку з посади мера минулого року після критики на його адресу через відвідування церемонії, на якій молоді дівчата танцювали. Він називав причиною звільнення свій стан здоров’я.

Наджафі також обіймав посаду віце-президента Ірану.

your ads here!
Categories: Світ

At Least 52 Inmates Killed During Prison Riot in Brazil

No Comments

Authorities say at least 52 prisoners have been killed by other inmates during a riot at a prison in northern Brazil.

Para state prison officials say 16 of the victims were decapitated while others were asphyxiated.

Inmates also set part of the Altamira prison on fire, preventing authorities from entering parts of the facility. The total number of victims could rise.

Authorities say a fight between criminal groups erupted early Monday.

No members of the prison’s staff were injured.

your ads here!
Categories: Економіка