your ads here!
Month: April 2018

Іран про звинувачення Нетаньягу: він відомий своїми «смішними шоу»

No Comments

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відомий своїми «смішними шоу», заявило іранське державне агентство IRNA у відповідь на презентацію ізраїльським посадовцем ймовірних доказів порушення Іраном ядерної угоди.

Водночас іранське напівофіційне агентство Fars назвало прес-конференцію прем’єра «пропагандистським шоу».

Перед презентацією міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф назвав Нетаньягу «хлопцем, який не може припинити все вигадувати».

30 квітня в Тель-Авіві Нетаньягу заявив, що країна здобула копії десятків тисяч файлів які, ймовірно, містять «викривальні» відомості про ядерну програму Ірану, включно з доказами того, що Тегеран намагається отримати ядерну зброю.

За словами Нетаньягу, Ізраїль здобув точні копії приблизно 55 тисяч іранських документів. Прем’єр стверджує, що Ізраїль поділився інформацією зі Сполученими Штатами Америки.

Ядерна угода з Іраном була підписана у 2015 році тодішнім американським президентом Бараком Обамою спільно з шісткою переговірників – представниками держав постійних членів Ради безпеки ООН і Німеччини. Згідно з угодою, Іран зобов’язався допустити інспекторів МАГАТЕ на свої ядерні об’єкти в обмін на поетапне скасування санкцій Заходу.

Під час виборчої кампанії Дональд Трамп назвав цю угоду помилковою і найгіршою в історії США. Він обіцяв вийти з договору після обрання його президентом.

13 жовтня президент Трамп, на відміну від лідерів інших великих держав, відмовився підтвердити, що Тегеран дотримується договору щодо іранської ядерної програми. У Євросоюзі розкритикували таку позицію і висловили підтримку угоді.

your ads here!
Categories: Світ

Трамп назвав можливе місце зустрічі з Кім Чен Ином

No Comments

Президент США Дональд Трамп вважає, що може зустрітися з північнокорейським лідером Кім Чен Ином у селі Пханмуджом на межі Південної та Північної Кореї.

«Багато країн розглядаються як місце для зустрічі, але чи не буде Будинок миру / Будинок свободи на кордоні Північної і Південної Кореї більш представницьким, важливим і надійним місцем, ніж будь-яка третя країна? Просто запитую», – написав Трамп у Twitter.

27 квітня в Пханмуджомі відбулася зустріч Кім Чен Ина з президентом Південної Кореї Мун Чже Іном. Кім став першим за 65 років правителем КНДР, що ступив на південнокорейську територію.

Переговори відбулися в Будинку миру, на південь від кордону в Пханмунджомі.

За підсумками саміту Мун Чже Ін і Кім Чен Ин заявили, що Пхеньян і Сеул домовилися працювати над ядерним роззброєнням Корейського півострова.

Обидва лідери також розповіли, що будуть спільно прагнути до переговорів зі США і можливо Китаєм для того, щоб офіційно припинити Корейську війну.

Конфлікт був припинений після перемир’я в 1953 році, але дві корейські держави все ще технічно перебувають у стані війни.

Саміт є третім після зустрічей голів Південної і Північної Кореї в 2000 і 2007 роках і передуватиме зустрічі Кім Чен Ина і президента США Дональда Трампа, яка, як очікується, відбудеться в травні або на початку червня.

your ads here!
Categories: Світ

Ізраїль заявляє, що здобув докази спроб Ірану отримати ядерну зброю

No Comments

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що країна здобула копії десятків тисяч файлів які, ймовірно, містять «викривальні» відомості про ядерну програму Ірану, включно з доказами того, що Тегеран намагається отримати ядерну зброю.

Під час прес-конференції в Тель-Авіві 30 квітня Нетаньягу заявив, що Ізраїль здобув точні копії приблизно 55 тисяч документів. 

За його словами, після підписання ядерної угоди 2015 року Тегеран сховав архіви своєї ядерної програми.

«Іран планував на найвищому рівні створювати ядерну зброю», – сказав Нетаньягу.  

Він додав, що ядерна угода ґрунтується на брехні. За словами прем’єра, Ізраїль поділився інформацією зі Сполученими Штатами Америки.

Ядерна угода з Іраном була підписана у 2015 році тодішнім американським президентом Бараком Обамою спільно з шісткою переговірників – представниками держав постійних членів Ради безпеки ООН і Німеччини. Згідно з угодою, Іран зобов’язався допустити інспекторів МАГАТЕ на свої ядерні об’єкти в обмін на поетапне скасування санкцій Заходу.

Під час виборчої кампанії Дональд Трамп назвав цю угоду помилковою і найгіршою в історії США. Він обіцяв вийти з договору після обрання його президентом.

13 жовтня президент Трамп, на відміну від лідерів інших великих держав, відмовився підтвердити, що Тегеран дотримується договору щодо іранської ядерної програми. У Євросоюзі розкритикували таку позицію і висловили підтримку угоді.

your ads here!
Categories: Світ

«Газпром»: завершено будівництво першої нитки «Турецького потоку»

No Comments

Російський «Газпром» заявив про завершення будівництва першої нитки підводного газопроводу «Турецький потік». Про це мовиться у повідомленні на сайті підприємства.

«Реалізація проекту «Турецький потік» успішно триває. Пройдено важливий етап – побудована перша нитка газопроводу. Темп будівництва – високий. З 7 травня 2017 року, коли почалася трубоукладальна кампанія, сумарно за двома ниткам побудований вже 1161 кілометр морського газопроводу, що становить 62% від його загальної протяжності. «Турецький потік», без сумніву, зіграє велику роль у зміцненні енергетичної безпеки Туреччини і Європи», – цитують у повідомленні голову правління «Газпрому» Олексія Міллера.

У травні 2017 року «Газпром» заявив про початок будівництва морської ділянки «Турецького потоку». Потужність двох ниток газогону має становити по 15,75 мільярда кубометрів кожна. Будівництво планують завершити до кінця 2019 року.

Проект «Турецький потік» виник після того, як наприкінці 2014-го зазнав провалу попередній схожий проект «Газпрому», «Південний потік». Але він весь час наражався на перешкоди.

Деякі експерти називали проект «Турецький потік», який мав за головну мету оминути Україну, політичним блефом Росії, що не мав економічного обґрунтування – зокрема, через значне зниження світових цін на енергоносії, пошуки країнами ЄС альтернативних російським джерел газу і через відсутність сподіваного фінансування від очікуваних західних учасників проекту.

Після того, як Туреччина збила російський літак Су-24 поблизу турецько-сирійського кордону, звинувативши його в порушенні свого повітряного простору, відносини двох країн різко погіршилися. Проте в жовтні 2016 року Росія і Туреччина підписали угоду про реалізацію «Турецького потоку».

 

your ads here!
Categories: Економіка

Фракція «Елк» висунула Пашиняна кандидатом на посаду прем’єра Вірменії

No Comments

Парламентська фракція «Елк» висунула лідера протестів Нікола Пашиняна кандидатом на посаду прем’єр-міністра Вірменії. Як повідомляє вірменська служба Радіо Свобода, це відбулося на засіданні фракції зранку 30 квітня.

Тепер Пашинян планує провести зустрічі з фракціями інших парламентських сил – владної Республіканської партії, а також блоку «Царукян» та партії «Дашнакцутюн».

Раніше Пашинян закликав своїх прихильників зранку 30 квітня взяти паузу в демонстраціях.

«Я не зможу в кабінетних умовах спокійно працювати, знаючи, що в різних частинах республіки відбуваються акції громадянської непокори, а я в кабінеті беру участь у різних обговореннях», – пояснив він протестувальникам у Єревані ввечері 29 квітня.

Водночас Пашинян закликав своїх прихильників увечері 30 квітня знову зібратися на площі Республіки, де під час мітингу він повідомить їм про результати своїх зустрічей і про плани на 1 травня.

your ads here!
Categories: Світ

Журналіст агенції France-Presse загинув унаслідок вибуху в Кабулі

No Comments

Інформаційна агенція France-Presse повідомила, що серед жертв двох вибухів у столиці Афганістану 30 квітня був її журналіст, фотограф Шах Марай. Всього, за даними влади, загинули щонайменше вісім людей, близько 20 були поранені.

Перший вибух стався поблизу офісу розвідувальної агенції Афганістану. Другий – приблизно через 20 хвилин поруч із будівлею міністерства містобудування та житлово-комунального господарства.

Наразі жодна організація не взяла на себе відповідальність за напади.

Ці повідомлення надійшли через тиждень після того, як 22 квітня вибух у центрі реєстрації виборців у Кабулі забрав життя 60 та поранив не менш як 120 людей.

your ads here!
Categories: Світ

П’ятеро людей загинули внаслідок подвійного вибуху в Кабулі

No Comments

Щонайменше п’ятеро людей загинули, ще кілька зазнали поранень у столиці Афганістану Кабулі 30 квітня, коли поруч із офісом розвідувальної агенції сталися два вибухи.

Чиновники повідомили, що спершу смертник на мотоциклі підірвав себе, незабаром після цього стався другий вибух.

«У нас є чотири загиблих та п’ять поранених, усі цивільні особи», – заявив після першого вибуху начальник поліції Кабула Дауд Амін. Жертвами другого вибуху став журналіст, який прибув на місце нападу, ще двоє поліцейських зазнали поранень.

Ці повідомлення надійшли приблизно через тиждень після того, як вибух у центрі реєстрації виборців у Кабулі забрав життя 60 та поранив не менш як 120 людей.

your ads here!
Categories: Світ

US Wireless Carriers T-Mobile, Sprint Announce Merger

No Comments

The third and fourth biggest U.S. wireless carriers, T-Mobile and Sprint, said Sunday they plan to merge, the third attempt they’ve made to join forces against the country’s two biggest mobile device firms, Verizon and AT&T.

The deal, if it happens this time, calls for T-Mobile to buy Sprint for $26 billion in an all-stock deal.

The combined carrier would have 126 million customers, still third in the pecking order of U.S. wireless carriers, but closer to the top two. Verizon has more than 150 million customers, and AT&T more than 142 million.

The latest agreement caps four years of on-and-off talks between T-Mobile and Sprint. Sprint dropped its bid for T-Mobile more than three years ago after U.S. regulators objected and another proposed merger fell through last November.

The new deal could help the combined companies slash costs to make the new business more competitive with industry leaders. But customers could also pay more for wireless coverage because the combined company may not have to offer as many deals to attract new customers.

U.S. regulators at the Federal Communications Commission are expected to take a close look at the merger’s effects on customers and whether the deal violates antitrust laws.

your ads here!
Categories: Економіка

Сирійська армія заявляє про захоплення низки сіл біля кордону з Іраком

No Comments

Сирійська армія заявляє, що вона захопила низку сіл, які були під контролем підтримуваних США курдських сил на схід від річки Євфрат біля кордону з Іраком.

Сірійське державне телебачення 29 квітня заявило, що села перебувають на території, яка перейшла курдським «Силам народної самооборони» (YPG) від бойовиків «Ісламської держави» у провінції Дейр-Зор в рамках кампанії, яка змусила бойовиків покинути східну Сирію.

Сирійська армія рідко стикається з курдською YPG, яка входить до складу Сирійського союзу демократичних сил, під час кампанії проти «Ісламської держави» та трималася осторонь від своїх районів на схід від Євфрату.

Читайте також: Трамп не хотів бути схожим на Обаму – Трегубов про дії США в Сирії

Натомість сирійський президент Башар Асад зосередився на поверненні території від бойовиків на захід від річки Євфрат.

your ads here!
Categories: Світ

Майк Помпео зустрівся з королем Саудівської Аравії

No Comments

Новопризначений держсекретар США Майк Помпео зустрівся з королем Саудівської Аравії Салманом бін Адбулазізом. 

Як повідомляє речниця Держдепартаменту Гедер Науерт, Помпео наголосив на важливості партнерств країн та спільної роботи з протидії загрозам миру та безпеки в регіоні.

Протягом 26-30 квітня Помпео має відвідати Брюссель, Саудівську Аравію, Йорданію та Ізраїль, повідомляє Держдепартамент.

Перебуваючи 27 квітня в Брюсселі, Майк Помпео провів переговори з союзниками в НАТО щодо російської агресії в Європі. Підбиваючи підсумки дискусії на тему України і її співпраці з альянсом, він дав зрозуміти, що потенційне члнствео в НАТО залежить насамперед від кроків Києва.

 

your ads here!
Categories: Світ

Афганістан: жінка і двоє дітей загинули через вибух міни

No Comments

Група дітей на нерозірвану придорожню міну, внаслідок вибуху загинули жінка і двоє дітей.

Аттулхал Хогяні, представник губернатора східної афганської провінції Нангархар, повідомляє, що 29 квітня вранці постраждали ще семеро дітей.

Хогяні каже, що вчора ввечері бойовики обстріляли дорогу з мінометів.

your ads here!
Categories: Світ

Росія запустила плавучу АЕС, екологи занепокоєні

No Comments

Екологи висловлюють побоювання у зв’язку з експлуатацією першої в світі плавучої атомної електростанції «Академік Ломоносов», яка 28 квітня залишила російський Санкт-Петербург і попрямувала в бік Мурманська. Про це йдеться заяві Грінпіс Росії.

На своєму шляху платформа пройде через естонські, данські, шведські й норвезькі води, а використовувати її планують поблизу берегових ліній.

Всупереч запевненням російської влади про безпеку станції екологи вважають платформу вразливою для цунамі, заявив ядерний експерт Грінпіс Центральної та Східної Європи Ян Хаверкамп. Він також звернув увагу на такі ризики, як суворі льодові умови, небезпека тероризму і ядерні відходи.

Раніше повідомлялося, що випробування «Академіка Ломоносова» планували провести майже в самому центрі Санкт-Петербурга. Грінпіс заявляє, що цього не сталося завдяки «небайдужості росіян, які підписали петицію проти небезпечних експериментів в серці культурної столиці».

За планами влади Росії, «Академік Ломоносов» повинен бути введений в експлуатацію в 2019 році в Арктиці біля Чукотського узбережжя на Далекому Сході і забезпечувати енергію для портового міста і для нафтових установок.

Екологи вважають, що плавуча станція призначена не для вирішення проблем постачання російської півночі енергією, а для використання як демонстраційний експонат з метою подальшого експорту подібних платформ.

your ads here!
Categories: Світ

Росія забороняє в’їзд низці литовських політиків і депутатів

No Comments

Москва внесла в так званий «стоп-список» імена політиків, депутатів і політологів із Литви, повідомляє Міністерство закордонних справ Росії.

Фігурантам списку заборонений в’їзд до Росії. У російському МЗС такий крок назвали відповіддю на ухвалення Вільнюсом аналога американського «акту Магнітського».

Прізвища чиновників чи їх число в заяві російської сторони не вказується.

«Попереджаємо, що російський «стоп-лист» залишається відкритим, і в разі продовження провокаційної лінії Вільнюса в нього в будь-який момент можуть бути внесені нові персоналії», – заявили в російському дипвідомстві 28 квітня.

Литва 15 січня оприлюднила за раніше ухваленим «актом Магнітського» свій перший список із 49 росіян, причетних, на думку офіційного Вільнюса, до порушення прав людини, корупції та відмивання грошей.

До опублікованого міністерством внутрішніх справ Литви списку увійшли лідер російського регіону Чечні Рамзан Кадиров, якого правозахисні організації звинувачують у створенні системи репресивних заходів і створенні атмосфери безкарності сил безпеки.

Також у литовському «чорному списку» перебуває керівник Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, якого звинувачують у порушенні численних політично мотивованих справ проти противників російського президента Володимира Путіна, депутат російської Держдуми Андрій Луговий, якого звинувачують у вбивстві критика Кремля Олександра Литвиненка в Лондоні в 2006 році.

Литовське законодавство щодо порушень прав людини у Росії має за зразок американський «акт Магнітського». Російський юрист Сергій Магнітський загинув у московській в’язниці в 2009 році після того, як оприлюднив корупційні схеми, до яких вважав причетними керівництво російських силовиків.

Литва – п’ята держава, яка ухвалила цей правовий акт – після США, Великої Британії, Канади і Естонії. Списки постійно поповнюються, у грудні 2017 року міністерство фінансів США розширило глобальний «список Магнітського», туди включені, зокрема, глава Чечні Рамзан Кадиров, син генпрокурора Росії Артем Чайка і старша дочка покійного президента Узбекистану Гульнара Карімова.

Ще одна балтійська країна – Латвія також заборонила в’їзд майже 50 іноземцям, внесеним в так званий «список Магнітського».

 

your ads here!
Categories: Світ

Пашинян: владній партії Вірменії варто підтримати «народного кандидата» в прем’єри

No Comments

У Вірменії опозиційний лідер, який очолює протести в країні, Нікол Пашинян заявляє, що рішення владної партії не висувати свого кандидата у прем’єр-міністри є «непоганим, але і не достатньо хорошим».

«Республіканській партії краще було б оголосити, що разом з іншими фракціями вона висуне кандидата від народу», – сказав Пашинян 28 квітня своїм прихильникам у Ванадзорі, третьому за величиною місті Вірменії.

Раніше сьогодні фракція владної Республіканської партії Вірменії заявила, що не буде висувати кандидата в прем’єр-міністри, голосування за призначення якого має відбутися в парламенті країни 1 травня.

На 1 травня вірменська опозиція скликає в Єревані масові протести. Опозиційний лідер Нікол Пашинян 28 квітня закликав вірмен вийти на «марну акцію непокори» у наступні три дні і «заповнити вулиці і площі Єревана» 1 травня, коли відбуватиметься голосування у Національних зборах.

28 квітня Пашинян разом зі своїми прихильниками вирушили у третє за величиною місто Вірменії Ванадзор, щоб провести там мітинг і гарантувати собі більшу підтримку людей. Перед цим схожа акція відбулася в другому за розміром вірменському місті – Ґюмрі.

Автоколона Пашиняна по дорозі до Ванадзора постійно зупиняється в малих містах і селах, де його вітають люди.

Раніше Пашинян відкинув будь-який компроміс із владною Республіканською партією і заявляв, що він є єдиним законним кандидатом на посаду прем’єр-міністра.

Протестувальники вимагають передати владу лідеру опозиції Ніколу Пашиняну.

В інтерв’ю Радіо Свобода президент Вірменії Армен Сарґсян не підтримав жодного кандидата, але заявив, що останні дії показують, що країна перебуває на шляху до «нової Вірменії», в якій буде представлений «найширший спектр думок».

23 квітня Серж Сарґсян, екс-президент призначений на посаду прем’єр-міністра Вірменії 17 квітня, оголосив про свою відставку. В Єревані та інших містах країни з 13 квітня тривали масові акції протесту проти призначення його прем’єр-міністром. Сарґсян до цього призначення 10 років був президентом Вірменії. Під час його правління була змінена Конституція, Вірменія стала парламентською республікою, і влада перейшла в руки голови уряду.

your ads here!
Categories: Світ

Російський олігарх Дерипаска прийняв пропозицію США про звільнення від санкцій компанії «Русал»

No Comments

Російський магнат Олег Дерипаска прийняв пропозицію США звільнити від санкцій алюмінієву компанію «Русал» і оголосив про свою відставку з правління та зменшення його частки акцій до менш ніж 50%.

Про це йдеться у заяві від 27 квітня компанії En+, яка володіє 48% «Русалу», найбільшого виробника алюмінію у Росії та другим за величиною в усьому світі.

Компанія En+ також звернулася до Міністерства фінансів США із проханням продовжити до 31 жовтня термін можливих транзакцій з нею.

Міністерство фінансів США заявило 23 квітня, що санкції, накладені у США на російську алюмінієву компанію «Русал», можуть бути зняті в разі, якщо її основний власник, російський олігарх Олег Дерипаска втратить контроль над компанією.

Зокрема, у повідомленні сказано, що санкції можуть бути зняті, якщо компанія продемонструє «зміну обставин, які привели до їх запровадження». «У випадку з «Русалом» ними є вихід з компанії Олега Дерипаски і припинення з його боку будь-якого контролю над «Русалом», – заявляють у відомстві.

Також 23 квітня Міністерство фінансів США продовжило термін, протягом якого американські інвестори повинні позбутися акцій та інших цінних паперів «Русала», а також розірвати з ним всі контакти, від закупівель до надання позик. Раніше це було 5 червня, тепер цей термін продовжено до 23 жовтня. Як наголошується в документі Мінфіну США, це зроблено для того, щоб «пом’якшити вплив на сторони, яких торкнулося внесення до списку Олега Дерипаски».

Міністерство фінансів США внесло «Русал» і її основного власника Олега Дерипаску до списку санкцій 6 квітня. Санкції передбачають повну ізоляцію компанії від американської фінансової системи, у зв’язку з чим компанія оголосила про можливі технічні дефолти. Відразу після оголошення санкцій акції компанії «Русал» впали вдвічі.

 

your ads here!
Categories: Економіка

У Держстаті заявляють про зростання середньої зарплати в Україні

No Comments

В Україні середня заробітна плата в березні зросла порівняно з лютим на 5,9% – до 8382 гривень, заявляє Державна служба статистики.

Як свідчать дані Держстату, в річному вимірі (березень до березня) зростання становило 9,5%. 

У галузевому розрізі зарплати вище за середній рівень виплачували на підприємствах промисловості, передусім видобувної та фармацевтичної, металургії, автопрому, постачання енергоресурсів. 

У трійку галузей, де зростання було наймасштабнішим, увійшли держуправління та оборона (зростання березень до березня – 41,7%), фінансова і страхова діяльність (30%), а також промисловість в цілому (26,7%). 

Читайте також: Заробітчани повернуться, якщо зарплата буде 15 тисяч гривень – Солодько

В держбюджеті на 2018 рік встановили мінімальну заробітну плату на рівні 3723 гривні, прожитковий мінімум – 1700 гривень.

 

your ads here!
Categories: Економіка

Сійярто заперечив, що Угорщина конфліктує з Україною «на замовлення» Кремля

No Comments

Голова угорського МЗС Петер Сійярто заперечив, що Угорщина могла би проводити свою політику щодо України «на замовлення росіян».

«Ми з обуренням найрішучіше відкидаємо кампанію брехні, котру запустили українські політики, згідно з якою на політику Угорщини стосовно України може бути якийсь російський вплив», – заявиву Брюсселі міністр Сійярто.

Він додав, що угорський уряд у своїх діях керується наміром домогтися того, щоб Київ якнайшвидше відмовився від законів, які «дискримінують права 150 тисяч закарпатських угорців».

Сійярто зауважив, що Угорщина очікує більшого вияву солідарності з боку НАТО. Він вважає, що альянс практично «робить українцям поблажку» через їхню геополітичну позицію.

Міністр наголосив, що проведення самітів Україна-НАТО залежить не від угорців, а «виключно від українців».

Читайте також: Atlantic Council: Угорщина – несвідома зброя Кремля проти України?

Через те, що Угорщина вже втретє заблокувала організацію такої зустрічі, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ 26 квітня назвав важливим, щоб Угорщина та Україна якнайшвидше дійшли згоди у суперечливих питаннях. Він додав, що на рівні послів можна провести консультації між Альянсом та Україною, проте всередині НАТО існує велика підтримка і щодо проведення самітів на рівні міністрів закордонних справ, зазначив Столтенберґ. 

Відносини між Україною та Угорщиною загострилися у зв’язку з новим українським законом про освіту, який набрав чинності 28 вересня 2017 року. Офіційний Будапешт побачив порушення прав угорської меншини (в Україні угорці живуть компактно переважно у Берегівському районі Закарпаття – ред.) у нормі закону щодо обов’язкового отримання освіти державною мовою. Через це Угорщина блокує зустрічі в рамках співпраці України з ЄС і НАТО.

Офіційний Київ ці звинувачення відкидає.

your ads here!
Categories: Світ

Трамп не мав змови з Росією під час виборів – доповідь комітету Палати представників

No Comments

Президент США Дональд Трамп не мав змови з Росією під час президентських виборів 2016 року, йдеться в доповіді комітету розвідки Палати представників США.

Автори 253-сторінкового документа наголошують, що після розслідування, яке тривало понад рік, ніякої змови між членами команди Трампа й Кремлем виявити не вдалося.

Водночас, згідно з доповіддю, Москва все ж намагалася втрутитися у вибори. Для цього вона використовувала кібератаки й соціальні мережі на кшталт Facebook. Автори документа стверджують, що Росія майже 10 років вела «інформаційну війну» проти Заходу.

У звіті також критикують членів команди Трампа за його взаємодію з WikiLeaks, організацією, яка опублікувала електронні листи та інші документи представників Демократичної партії. Вважається, що електронні скриньки зламала Росія.

Представляючи доповідь 27 квітня, голова Комітету з розвідки Палати представників Конгресу США, республіканець Майк Конавей заявив, що шкодує про те, що розвідслужби заборонили розголошувати значну частину зібраних матеріалів.

У березні демократи в комітеті Конгресу проголосували проти завершення розслідування й публікації документа, стверджуючи, що таким чином їхні колеги-республіканці намагаються захистити Білий дім і особисто президента США від звинувачень у змові з Москвою.

Комітет розвідки Палати представників США – одна з трьох панелей Конгресу, які розслідують можливе втручання Росії в американські вибори 2016 року.

У січні 2017 року розвідслужби США виступили зі спільною заявою про те, що російська влада вела масштабну діяльність, намагаючись вплинути на хід президентської виборчої кампанії 2016 року.

При цьому розслідування, куратором якого є спецпрокурор Роберт Мюллер, щодо можливого втручання Росії в президентські вибори і таємної змови між кампанією Трампа і Москвою поки що не встановило, чи вплинули дії Москви на результат виборів.

Президент Трамп постійно заперечує змову і називає розслідування «полюванням на відьом». Росія також заперечує втручання.

your ads here!
Categories: Світ

Wizz Air відкриває три нові маршрути з Києва

No Comments

Угорський лоукост-перевізник Wizz Air планує відкрити три нові рейси зі столичного аеропорту «Київ» до німецьких міст Франкфурт-на-Майні та Берлін, а також до австрійського Відня.

«Хочу повідомити про відкриття трьох нових маршрутів з аеропорту Києва. Ми будемо мати нові маршрути до Франкфурта і Берліна (Шенефельд) з 1 липня, а до Відня маршрут відкриється з 28 жовтня», – заявив генеральний директор Wizz Air Стівен Джонс.

Читайте також: Ryanair та Wizz Air будуть боротися за українського пасажира – експерт

Водночас ірландський лоукост-перевізник Ryanair планує запустити рейси з Києва до Берліна з 3 вересня. З 31 жовтня компанія має намір почати літати зі Львова до двох інших німецьких міст – Дюссельдорфа та Меммінгена.

your ads here!
Categories: Економіка

Пашинян: компроміс із владною партією Вірменії неможливий

No Comments

Вірменський опозиційний лідер Нікол Пашинян відкидає будь-який компроміс з владною Республіканською партією і стверджує, що він є єдиним законним кандидатом на посаду прем’єр-міністра. Цю заяву Пашинян оприлюднив після того, як парламент оголосив, що голосуватиме за наступного прем’єра Вірменії 1 травня, щоб замінити усунутого внаслідок протестів Сержа Сарґсяна.

Пашинян запросив виконувача обов’язків прем’єр-міністра Карена Карапетяна зустрітися в неділю, 27 квітня, в Єревані. Опозиціонер наполягає, щоб ці переговори відбувалися за присутності засобів інформації.

Росія, головний союзник та економічний партнер Вірменії, закликала до швидкого врегулювання кризи.

Спікер парламенту Ара Баблоян 26 квітня оголосив про спеціальну парламентську сесію на тлі тиску демонстрантів на Республіканську партію. Протестувальники вимагають передати владу лідеру опозиції Ніколу Пашиняну.

В інтерв’ю Радіо Свобода президент Вірменії Армен Сарґсян не підтримав жодного кандидата, але заявив, що останні дії показують, що країна перебуває на шляху до «нової Вірменії», в якій буде представлений «найширший спектр думок».

your ads here!
Categories: Світ