your ads here!
Month: April 2019

Сутички у Венесуелі: щонайменше 50 поранених

No Comments

Як мінімум 50 людей отримали поранення в ході сутичок між силовиками та прихильникам опозиціонера Хуана Гуайдо у Венесуелі, за даними місцевого медичного центру.

Насильство спалахнуло у Венесуелі після того, як Гуайдо, який понад три місяці тому оголосив себе тимчасовим виконувачем обов’язків президента країни, закликав військових підтримати протести та допомогти усунути від влади Ніколаса Мадуро.

Тисячі венесуельців вийшли на вулиці в столиці Каракасі вранці 30 квітня, аби підтримати, за словами Гуайдо, «фінальну фазу» повалення режиму у Венесуелі.

Водночас уряд Мадуро називає протести «спробою перевороту» і запевняє, що зберіг підтримку армії.

Міністр оборони Владімір Падріно заявив у ефірі місцевого мовника, що військові продовжать «підтримувати легітимну владу».

Своєю чергою Гуайдо заявив журналістам, що кількість прихильників опозиції буде збільшуватися.

«Людей ставатиме більше, (військових – ред.) підрозділів, що стануть на бік конституції, ставатиме більше. Ми запрошуємо світ побачити те, що тут станеться – як завжди, у відповідності до вимог конституційності, демократії та ненасильства, як це й було досі. Ми завжди вимагали кінця узурпації», – сказав політик.

У своєму Twitter він закликав «всю Венесуелу виходити на вулиці».

У Вашингтоні радник президента з питань національної безпеки Джон Болтон повідомив, що троє старших помічників Мадуро висловили готовність допомогти Гуайдо мирно прийти до влади.

«Для трьох людей в режимі Мадуро, які вели перемови з опозицією протягом останніх трьох місяців, досі дуже важливо виконати свій намір досягнути мирної передачі влади від Мадуро. Всі погодилися з тим, що Мадуро мусить піти. Їм потрібна можливість діяти сьогодні вдень та ввечері, аби залучити інших військових (на бік Гуайдо – ред.)», – заявив Болтон, посилаючись на Падріно, головного суддю Верховного суду Майкеля Морено та командира президентської гвардії Івана Рафаеля Ернендеса Далу.

Президент США Дональд Трамп заявив, що «уважно стежить» за ситуацією у Венесуелі.

Гостра фаза протистояння триває у Венесуелі з січня, коли Гуайдо звинуватив Мадуро в узурпації влади і склав присягу як тимчасовий президент. Важелі керування країною і силовими структурами залишаються в руках Мадуро, якого підтримують Куба, Росія, Китай і Туреччина. США, більшість країн Латинської Америки і ЄС підтримують Гуайдо.

your ads here!
Categories: Світ

Понад 42 тисячі людей мусили тікати з домівок через ескалацію конфлікту в Лівії – ООН

No Comments

У Лівії понад 42 тисячі людей змушені були тікати до передмість Тріполі, аби уникнути сутичок, що охоплюють місцевість на південь від міста, повідомляє 30 квітня Управління верховного комісара ООН у справах біженців. За даними організації, число людей, постраждалих від конфлікту, росте.

«Понад 42 тисячі людей мусили залишити свої домівки протягом цього місяця. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 345 людей загинули, серед них – 22 цивільних, ще 1 652 зазнали поранень. Необхідно докласти всіх зусиль, аби не допустити, щоб цивільні потрапляли під перехресний вогонь, і зберегти цивільну інфраструктуру», – повідомляє Управління.

Як стверджують в організації, Управління верховного комісара у справах біженців та Агентство у справах біженців ООН надають гуманітарну допомогу урядові і громадянам Лівії, що потерпають від браку води, харчів, та інших предметів першої необхідності.

«Тим не менш украй непостійна безпекова ситуація означає, що доступ Управління й інших гуманітарних організацій лишається дуже обмеженим», – мовиться в заяві.

ООН закликала сторони домовитися про тимчасове перемир’я, яке дозволило б роботу рятувальних служб та вільний і безпечний вихід цивільних із зони, враженої конфліктом.

16 квітня ООН повідомляла, що в боях за столицю Лівії загинули понад 170 людей.

5 квітня «Лівійська національна армія» під командуванням Халіфи Хафтара почала наступ на Тріполі, контрольований силами визнаного ООН уряду Лівії. Відтоді Хафтар ігнорує заклики міжнародної спільноти зупинити наступ.

Росія – ключовий союзник сил Хафтара разом із Єгиптом і Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Лівія потерпає від насильства, політичної нестабільності і боротьби за владу відтоді, як в 2011 році був повалений і убитий багаторічний правитель Муаммар Каддафі.

your ads here!
Categories: Світ

НБУ: гривня після вихідних зміцніє на 13 копійок щодо долара

No Comments

Довідкове значення курсу гривні після Великодніх свят становитиме 26 гривень 49 копійок – такі дані Національного банку України. В останній робочий день перед вихідними, 26 квітня, курс становив 26 гривень 62 копійки. Таким чином, гривня зміцніє щодо долара на 13 копійок.

Встановлений НБУ курс євро становитиме 29 гривень 49 копійок за одиницю.

Читайте також: Гонтарева дала свій прогноз на курс гривні після виборів​

За даними нішевого сайту «Мінфін», торги на міжбанку 26 квітня почалися з курсом 26,55 – 26,59 гривень за долар, а закрилися на позначці 26,37 – 26,42 гривні за долар.

Свого пікового значення 28 гривень 39 копійок за курсом НБУ впродовж останнього року долар сягнув 30 листопада 2018 року. На 12 березня 2019 року офіційний курс становив 26 гривень 31 копійку, це найвищий курс гривні від липня 2018 року.

your ads here!
Categories: Економіка

Українці, не дамо злодію Коломойському знову вкрасти у нас гроші через повернення йому Приватбанку. Бєню в тюрму!

No Comments

Міжнародний шахрай Коломойський, за яким полює ФБР, знову намагається обікрасти українців. Але ми, патріоти України, не дамо йому цього зробити. Зараз він сховав свій товстий і смердючий зад в Ізраїлі і шляхом підкупу маніпулює корумпованими українськими суддями. Пропонуємо надати йому можливість прилетіти в Україну, а тут закрити його в тюрмі назавжди і позбавити усього вкраденого! А акції Приватбанку розподілити між усіма громадянами України порівну, адже цей банк є державним, хай він стане дійсно НАРОДНИМ!

Екс-міністр економічного розвитку України в уряді Арсенія Яценюка, а нині член команди Володимира Зеленського Айварас Абромавичус каже, що західні партнери України «вкрай негативно» оцінюють ризик повернення націоналізованого «Приватбанку» колишнім власникам – Ігорю Коломойському й Геннадію Боголюбову – і якщо таке рішення буде ухвалене, воно може призвести до припинення фінансової допомоги України.

Айварас Абромавичус у штабі Зеленського розповів про загрози, пов’язані із «Приватбанком». Напередодні Окружний адмінсуд Києва ухвалив кілька рішень на користь Ігоря Коломойського, і одне з ключових – це визнання незаконною націоналізації «Приватбанку»:

«Коли є ризик повернення «Приватбанку»​ – і після цього, можливо, якихось інших банків – колишнім власникам, це означає, що президентство почнеться з доволі складної ситуації. Адже ні МВФ, ні Європейський союз, ні інші інститути й держави, які нам пропонують протягом останніх років фінансову допомогу, – ми на неї розраховуємо і в майбутньому, – вони, звісно, не будуть на це дивитися, склавши руки. Вони на це дивляться вкрай негативно».

Крім того, він застеріг, що рішення про повернення «Приватбанку» колишнім власникам – у разі, якщо воно буде ухвалене – може спричинити припинення фінансової допомоги України.

– Які можуть бути негативні наслідки?

– Наслідки – такі, що, через дії шахрая Коломойського, припиниться фінансова підтримка України.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень. Як заявили в НБУ, до націоналізації «Приватбанку» завдали збитків щонайменше на 5,5 мільярдів доларів.

18 квітня цього року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію «Приватбанку». Наступного дня цей суд скасував рішення НБУ від 13 грудня 2016 року, який визначив перелік пов’язаних з банком фізичних і юридичних осіб. 20 квітня Печерський суд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки бізнесмена Ігоря Коломойського по кредитах рефінансування «Приватбанку» на суму в 9,2 мільярда гривень, отриманих до його націоналізації. Згодом стало відомо, що Ігор Коломойський 19 квітня подав п’ять нових позовів до НБУ та «Приватбанку».

Правда України

your ads here!
Categories: Новини

У Вірменії екс-президента Кочаряна звинувачують в отриманні хабара – висновок прокуратури

No Comments

Колишньому президенту Вірменії Роберту Кочаряну звинувачують в отриманні хабара в особливо великих розмірах, повідомляє в оприлюдненому 30 квітня обвинувальному висновку генпрокуратура країни.

«Згідно з обвинувальним висновком, Кочарян отримав 3 мільйони доларів хабара від підприємця Сільви Амбарцумян, щоб дати ліцензію її компанії на гірничовидобувні роботи», – сказано в обвинувальному документі.

Роберт Кочарян – другий президент Республіки Вірменія, який очолював країну з 30 березня 1998 року до 9 квітня 2008 року. Він уже перебуває під арештом за звинуваченням у поваленні конституційного ладу в 2008 році, про звинувачення в отриманні хабара було також відомо, але дотепер воно не було конкретизоване.

У березні 2008 року, після президентських виборів, які виграв Серж Саргсян, у Вірменії розпочалися масові протести. Під час сутичок демонстрантів з органами правопорядку загинули вісім протестувальників і двоє поліцейських, поранень зазнали понад 200 людей.

Син екс-президента Кочаряна також заарештований, його звинувачують в ухиленні від сплати податків і відмиванні грошей.

your ads here!
Categories: Світ

Щодо міністра в уряді Естонії відкрили кримінальну справу через домашнє насильство – ЗМІ

No Comments

Кримінальну справу за статтею про домашнє насильство відкрили в Естонії щодо міністра інформаційних технологій і зовнішньої торгівлі Марті Куузіка, повідомляє видання Delfi.

Напередодні члени нового уряду Естонії складали присягу, під час якої президент Естонії Керсті Кальюлайд вийшла із зали якраз під час присяги Куузіка. Це сталося після того, як дві естонські газети Eesti Ekspress і Eesti Päevaleht 29 квітня опублікували статті про те, що Куузік може бути причетний до побиття власної дружини упродовж кількох років і чинення на неї психологічного тиску.

Президент Кальюлайд заявила, що не може бути в залі поруч із людиною, яку підозрюють у таких діях.

На момент складання присяги Куузіку офіційно звинувачення в домашньому насильстві не були вусунені, а сам він заперечував, що бив нині вже колишню дружину. Куузік назвав ситуацію інформаційною кампанією проти нього/

Напередодні голова МВС Естонії і однопартієць Куузіка Март Хельме заявив, що екс-дружина міністра заперечила побиття. Сама жінка в електронному листі журналістам повідомила, що сили щодо неї Куузік не застосовував, а переломи рук, про які писала преса, були нещасними випадками.

your ads here!
Categories: Світ

US Treasury Secretary Hopes for ‘Substantial Progress’ in China Talks

No Comments

U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin says he hopes to makes “substantial progress” in trade talks with China, as the world’s two largest economies try to reach a resolution to their trade war.

Mnuchin and Trade Representative Robert Lighthizer are leading a U.S. delegation meeting with Chinese officials this week in Beijing.

Next week, Chinese officials will travel to Washington for another round of talks.

Washington and Beijing have held several rounds of talks this year to resolve a trade war that began in 2018 when President Donald Trump imposed punitive tariffs on $250 billion worth of Chinese imports. He has been trying to compel Beijing to change its trade practices. China retaliated with tariff increases on $110 billion of U.S. exports.

 

your ads here!
Categories: Економіка

Венесуела: Гуайдо заявив про «фінальний етап» усунення Мадуро від влади

No Comments

У Венесуелі голова парламенту і лідер опозиції Хуан Гуайдо, визнаний США та багатьма іншими країнами легітимним лідером держави, заявив 30 квітня про початок «фінального етапу» усунення від влади Ніколаса Мадуро. Гуайдо, як повідомляє Reuters, прибув на базу військово-повітряних сил в Каракасі в супроводі військових, які його підтримують.

Перед тим Гуайдо опублікував відео, на якому, виступаючи в оточенні людей у військовій формі, закликав армію приєднатися до протестів проти Мадуро. Прихильники Гуайдо мають намір провести масову акцію протесту 1 травня.

Міністр інформації Венесуели Хорхе Родрігес заявив, що «невелика група зрадників» у збройних силах спробувала влаштувати переворот у країні.

Гостра фаза протистояння триває у Венесуелі з січня, коли Гуайдо звинуватив Мадуро в узурпації влади і склав присягу як тимчасовий президент. Важелі керування країною і силовими структурами залишаються в руках Мадуро, якого підтримують Куба, Росія, Китай і Туреччина. США, більшість країн Латинської Америки і ЄС підтримують Гуайдо.

your ads here!
Categories: Світ

Tariffs Take Toll on Farm Equipment Manufacturers

No Comments

Their iconic blue-colored planters and grain cars are recognizable on many farms across the United States. They are also easily spotted in large displays, some stacked one on top of the other, in front of Kinze’s manufacturing hub along Interstate 80, where, inside buildings sprawling across a campus situated among Iowa’s corn and soybeans fields, the company’s employees work with one key component. 

“Steel is the lifeblood of Kinze,” says Richard Dix, a company senior director. “We’re a factory that’s essentially a weld house. We cut, burn, form, shape, cut, paint steel.”

WATCH: Kane Farabaugh’s video report

Steel now costs more, the result of a 25 percent tariff on the material imported from most countries, including China.

“When there is a tariff on steel it cuts rights to the core of our fundamental product construction,” says Dix.

In March of 2018, President Donald Trump imposed tariffs on aluminum and steel, with the goal of boosting U.S. production and related employment. 

While there has been a modest benefit to the domestic steel industry, Dix says increased costs are negatively impacting smaller manufacturing companies like Kinze.

“We see the bills that come in from our suppliers are higher based on those tariffs,” Dix explains. “Not just in steel but also in a lot of the electronics, rubber commodities and other agricultural parts we buy from China as well. Those tariffs take their effect on our cost structure, on the profitability for the family, through our employees, and now to our dealers and on to our customers.”

Those customers are mostly U.S. farmers who use some of Kinze’s products to put soybean and corn seeds into the ground. Soybean exports in particular are now subject to retaliatory tariffs imposed by the Chinese, one of the biggest export markets for U.S. farmers, which has sunk commodity prices and contributed to another year of overall declining income for U.S. farmers. 

​That means many are less likely to purchase the products Kinze makes.

“The market is substantially down,” says Dix. “The farmers don’t have that level of security they need to go out into the dealerships and buy that equipment. We get a one-two punch. We pay more for the product that comes into us and therefore on to the customer, and then we have a reciprocal situation where we can’t export what was advantageous to us.”

These are some of the concerns Dix explained to Iowa Republican Senator Joni Ernst, who participated in a roundtable discussion at Kinze along with farmers and others in Iowa impacted by tariffs. It was part of a “Tariffs Hurt the Heartland” event hosted by Kinze, and organized by the group Americans for Free Trade along with the Association of Equipment Manufacturers. 

Ernst says the personal stories she gathers from these meetings go a long way in helping President Donald Trump understand the impact on her constituents.

“He has a very different negotiating style,” she told VOA. “He wants to start with the worst possible scenario, and negotiate his way to a good and fair trade deal, but again sharing those stories is very important and yes it does have an impact. I think the president does listen.”

Ernst says she is encouraged by news from the Trump administration on developments in negotiations that lead her to believe the trade dispute with China, and the related tariffs, could end soon.

“When I last spoke to [U.S. Trade Representative] Robert Lighthizer, he had indicated that the deal with China is largely done, it’s just figuring out the enforcement mechanism, and that is what the United States and China are really bartering over right now.”

But Kinze’s Richard Dix says one year under tariffs has already taken a toll on the company’s operations.

“We’re not really that big, so we can say that this impact has been a seven-figure impact for us in the last year, and that’s a substantial amount of money.”

It’s an amount that Dix says, so far, hasn’t been passed on to Kinze’s customers, or the employees.

“We have not actually had any direct layoffs that are attributable to this tariff situation, but we’re all tightening our belts.”

your ads here!
Categories: Економіка

Kudlow: Trump Administration Eyes More Aid to Farmers if Necessary

No Comments

The Trump administration is ready to provide more federal aid to farmers if required, a White House adviser said on Monday, after rolling out up to $12 billion since last year to offset agricultural losses from the trade dispute with China.

“We have allocated $12 billion, some such, to farm assistance. And we stand ready to do more if necessary,” White House economic adviser Larry Kudlow told reporters.

The U.S. Department of Agriculture had previously ruled out a new round of aid for 2019. As of March, more than $8 billion was paid out as part of last year’s program. On Monday, the department said it had extended the deadline to apply to May 17.

A constituency that helped carry Republican President Donald Trump to victory in 2016, U.S. farmers have been among the hardest hit from his trade policies that led to tariffs with key trading partners such as China, Canada and Mexico.

While farmers have largely remained supportive of Trump, many have called for an imminent end to the trade dispute, which propelled farm debt to the highest levels in decades and worsened the credit conditions for the rural economy.

Beijing imposed tariffs last year on imports of U.S. agricultural goods, including soybeans, grain sorghum and pork as retribution for U.S. levies. Soybean exports to China have plummeted over 90 percent and sales of U.S. soybeans elsewhere failed to make up for the loss.

Treasury Secretary Steven Mnuchin and U.S. Trade Representative Robert Lighthizer were scheduled to travel to Beijing on Monday for the latest negotiations in what could be the trade talks’ endgame.

Both sides have cited progress on issues including intellectual property and forced technology transfer to help end a conflict marked by tit-for-tat tariffs that have cost the world’s two largest economies billions of dollars, disrupted supply chains and rattled financial markets.

your ads here!
Categories: Економіка

У США серед найбільших порушників релігійної свободи назвали Китай і Росію

No Comments

В оприлюдненому у США звіті про релігійну свободу у світі серед найбільших порушників назвали, зокрема, Китай і Росію.

Як мовиться у звіті Комісії США з міжнародної релігійної свободи, що є незалежним і надпартійним органом федерального уряду США, в Китаї, зокрема, «кричущих зловживань» продовжують далі зазнавати представники уйгурів-мусульман, але для влади в Пекіні це минулося практично без наслідків.

Звіт підтверджує, що Китай і ще дев’ять країн далі належать до так званих «країн, що викликають особливе занепокоєння» з огляду на порушення релігійних свобод за класифікацією Державного департаменту США, і рекомендує Держдепартаментові додати до цієї групи також Росію і ще п’ять країн.

Така рекомендація відображає занепокоєння, що російська держава «прискорила свої репресивні дії» проти релігійних меншин протягом 2018 року. Така ж рекомендація діє, зокрема, щодо Узбекистану, де, як мовиться у звіті, тривали «грубі порушення релігійної свободи», хоча й настали деякі поліпшення.

Найбільшої критики зазнав Китай через ставлення до мусульманської меншини уйгурів, але також до інших переважно мусульманських за вірою меншин, зокрема, китайських казахів.

Уйгури, яких у Китаї живе близько 15 мільйонів, давно скаржаться на зловживання пекінської влади щодо них.

«Мусульмани-уйгури перебувають під постійним спостереженням і наглядом, їхні телефони вилучають і перевіряють, у них примусово відбирають зразки крові для складання бази ДНК, їхнім дітям забороняють відвідувати мечеті… Ще гірше – уряд Китаю розриває родини, утримуючи від 800 тисяч до 2 мільйонів дорослих у концтаборах і віддаючи частину їхніх дітей до сиротинців… Члени родин не можуть зв’язатися одне з одним, побоюючись урядового нагляду, відтак незліченні кількості уйгурів не мають поняття, де перебувають їхні рідні і чи взагалі вони живі», – мовиться у звіті.

«Але, незважаючи на роки посилення таких зловживань, ширша міжнародна спільнота трагічно втратила можливість відвернути те, що зараз відбувається в Китаї з уйгурами й іншими мусульманами», – заявили автори звіту.

Пекін заперечує, що має інтернаційні табори і центри перевиховання для уйгурів, казахів та інших переважно мусульманських за вірою меншин, і називає ці заклади «центрами професійної освіти», що мають на меті відвернути людей від тероризму і повернути їх у суспільство.

У звіті згадані й інші країни-порушники. Таджикистан, Судан і В’єтнам придушують релігійну свободу під приводом необхідності захисту громадського порядку чи міркувань національної безпеки, нерідко використовуючи реальні чи гадані загрози тероризму чи масових заворушень, щоб виправдати обмеження прав і «відверте переслідування власного народу».

Деякі країни, як-то Росія, Китай, Еритрея чи Туркменистан, ставлять на релігійні чи національні меншини тавро «екстремістів» частково через те, що їхні влади вважають, що ці меншини перебувають «під зовнішнім впливом», пишуть автори звіту.

Щодо Росії, зокрема, в документі зазначено, що влада країни «продовжила переслідувати «нетрадиційні» релігійні меншини штрафами, затриманнями і кримінальними звинуваченнями під приводом боротьби з екстремізмом», причому «російське законодавство, спрямоване проти «екстремізму», не дає належного визначення цього терміну, що дає державі можливість переслідувати за широкий обсяг ненасильницької, неполітичної релігійної діяльності».

«На Північному Кавказі силові структури діяли з повною безкарністю, арештовуючи і викрадаючи людей, запідозрених навіть у найменшій причетності до ісламістських повстанців… В окупованому Росією Криму російська влада продовжила викрадати, катувати і ув’язнювати кримських татар-мусульман за власним бажанням», – наголошено у звіті зі США про стан релігійної свободи у світі.

your ads here!
Categories: Світ

Росія: «Газпром» повідомив про новий наступ «Нафтогазу» на його активи

No Comments

Російський газовий монополіст «Газпром» повідомив нові подробиці дій «Нафтогазу України» в намаганні арештувати активи російської компанії на виконання рішення Стокгольмського арбітражу, за яким «Газпром» має сплатити українській компанії понад 2 з половиною мільярди доларів із відсотками.

Як мовиться в новому фінансовому звіті «Газпрому», ще 15 лютого «Нафтогаз» направив до підрозділів найбільших банків у Люксембурзі і до люксембурзької компанії «Газ Капітал», що є «дочкою» монополіста, сповіщення про арешт будь-якої заборгованості і активів «Газпрому» в цій країні: 15 квітня російський монополіст оскаржив цей арешт у суді міста Люксембурга.

Про те, що «Нафтогаз» почав процес виконання рішення арбітражу шляхом стягнення боргу «Газпрому» і в Люксембурзі, обидві сторони раніше згадували лише побіжно.

На цей час українська компанія веде такі процеси також у Нідерландах, Великій Британії, Швейцарії і США і заявляє, що найближчим часом можливі такі процеси і в інших країнах, також триває пошук активів «Газпрому» в інших юрисдикціях.

У грудні 2017 року і лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс рішення у спорах «Нафтогазу» і «Газпрому» про постачання газу в Україну і його транзит через українську територію, в підсумку зобов’язавши російську компанію виплатити українській 2,56 мільярда доларів, із нарахуванням відсотків за прострочену виплату. «Газпром» ці рішення оскаржив, але оскарження не зупиняє права «Нафтогазу» домагатися виконання рішення арбітражу.

your ads here!
Categories: Економіка

Велике зібрання в Афганістані почало обговорювати мир із талібами

No Comments

В Афганістані почалося чотириденне засідання великих зборів, відомих як «Лоя-джирґа», на яких політики, старшини племен та інші впливові діячі мають обговорити спільний підхід до мирних переговорів із екстремістським ісламістським рухом «Талібан», який контролює значну частину країни.

Зібрання, в якому беруть участь понад 3 тисячі 200 делегатів, зокрема й представники афганських біженців в Ірані й Пакистані, відкрив у столиці Кабулі президент Афганістану Ашраф Гані. Він заявив, що хоче домогтися «єдиної позиції» щодо миру з талібами, і назвав учасників «послами миру», які мають визначити спрямування мирного процесу.

Таліби, зі свого боку, вже наперед заявили, що будь-які рішення, які ухвалить «Лоя-джирґа», «ніколи не будуть прийнятні для справжніх і відданих синів своєї Батьківщини».

Рух «Талібан» відмовляється йти на прямі переговори з урядом Афганістану, називаючи його «маріонеткою Заходу», і наполягає на виведенні з країни всіх іноземних військ як передумові для таких переговорів.

Нині США мають в Афганістані близько 14 тисяч своїх військовослужбовців, із них близько 8500 у складі багатонаціональної місії під проводом НАТО «Рішуча підтримка», чисельність якої загалом налічує понад 17 тисяч військових із майже півсотні країн, серед того й понад півтора десятка з України. Завдання цих сил нині – навчання, допомога і підтримка національних афганських силових структур у їхній боротьбі проти «Талібану» й інших екстремістських угруповань, таких, як «Ісламська держава» чи «Аль-Каїда».

Минулого тижня США разом із Росією й Китаєм виголосили спільну заяву про те, що вони досягли згоди про мету вивести іноземні війська з Афганістану і домагатися «мирного процесу під проводом Афганістану, що охопив би всі сили».

Таліби зараз тією чи іншою мірою контролюють майже половину території Афганістану і, не даючи сподівань на швидке припинення вогню, у квітні оголосили про початок свого традиційного весняного наступу. Але вони взяли участь у кількох раундах переговорів зі спецпосланцем США Залмаєм Халілзадом.

На цих переговорах у Катарі Халілзад і таліби зблизили позиції щодо того, що війська США залишать Афганістан тільки під гарантії того, що ця країна не повернеться до свого колишнього становища як прихистку для міжнародних терористів. Але він іще не зміг домогтися від усіх афганців згоди щодо дорожньої карти до мирного майбутнього.

«Лоя-джирґа» – давня традиція в Афганістані, перш за все серед найчисленнішого в країні народу пуштунів, такі «великі збори» скликають у часи національних криз чи для залагодження великих суперечок. Востаннє таке зібрання скликали 2013 року, щоб схвалити домовленість уряду Афганістану про те, що й після планованого виведення з країни 2014 року військ США частина їх змогла б залишитися й далі.

your ads here!
Categories: Світ

У Казахстані назвали число претендентів на посаду президента

No Comments

Центральна виборча комісія Казахстану назвала остаточне число претендентів стати кандидатами на посаду президента країни на позачергових президентських виборах, призначених на 9 червня.

Після того, як раніше 29 квітня один із претендентів зняв свою кандидатуру, їх лишилося вісім. Термін висування претендентів збіг 28 квітня.

Тепер до 11 травня в ЦВК триватиме процес реєстрації кандидатів; можливо, хтось із претендентів не буде зареєстрований.

Як очікують, жоден із висуванців не складе хоч скількись серйозної противаги чинному президентові Касим-Жомартові Токаєву, який пішов і на нові вибори як висуванець владної партії «Нур Отан» («Світло Вітчизни»). Всі інші претенденти – переважно мало відомі діячі, яких висунули провладні партії і громадські організації (самовисування в Казахстані немає).

Єдина зареєстрована партія, яка називає себе опозиційною до влади, Загальнонаціональна соціал-демократична партія, оголосила про бойкот цих виборів. Партія заявила, що інші висуванці – «маріонетки», що мають допомогти обранню Токаєва, і висування свого претендента за таких умов пошкодило б репутацію партії.

Попередній президент Нурсултан Назарбаєв, який незмінно прокерував Казахстаном майже 30 років, несподівано пішов у відставку 19 березня. Відтак Касим-Жомарт Токаєв, на той час голова Сенату, верхньої палати парламенту Казахстану, відповідно до Конституції країни, став новим президентом автоматично, без виборів, – на термін, що лишався до чергових президентських виборів 2020 року. Але вже 9 квітня він оголосив позачергові президентські вибори на 9 червня – майже на рік раніше від планованого терміну.

Як вважають, цей крок мав на меті скоротити період політичного переходу влади і зменшити небезпеку нестабільності після відставки Назарбаєва. Крім того, оголошення дострокових виборів «без попередження» залишило потенційним суперникам кандидата від владної партії мало часу, щоб розгорнути повноцінні кампанії. Це ще зменшило їхні й так невисокі, як вважають, шанси у країні, де опозиція загнана на узбіччя політики, в якій і далі домінує Назарбаєв. Адже колишній керівник залишив за собою головування в партії «Нур Отан», як і посаду голови Ради безпеки країни, і почесний титул «лідера нації» («єлбаси», дослівно «голови народу»), і особливий статус «першого президента Казахстану» з низкою привілеїв.

your ads here!
Categories: Світ

IMF: US Sanctions Cutting Iranian Growth, Boosting Inflation

No Comments

The International Monetary Fund is forecasting Iran’s economy to shrink by 6% this year as it faces pressure from U.S. sanctions.

In a report released Monday, the IMF said its estimates for Iran, which include the potential for inflation to top 40%, predate a U.S. decision to end waivers that have allowed some Iranian oil buyers to continue making their purchases despite new sanctions that went into effect last year.

The Trump administration is due to formally end the waivers on Thursday for some of Iran’s top crude purchasers, including China, India, Japan, Turkey and South Korea.

The United States says it wants to deprive Iran of $50 billion in annual oil revenues to pressure it to end its nuclear and missile programs. The White House says it is working with top oil exporters Saudi Arabia and the United Arab Emirates to ensure an adequate world oil supply.

Turkey and China have attacked the U.S. action, but it is not clear whether they will continue to buy Iranian oil.

Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif said an interview broadcast on the U.S. cable show Fox News Sunday accused the United States of trying to “bring Iran to its knees” and overthrow its government by seeking to thwart its international oil trade.

​He said U.S. officials are “wrong in their analysis. They are wrong in their hope and illusions.”

Zarif said the fact that Trump withdrew the United States from the 2015 international agreement to curtail Iran’s nuclear program “would not put the U.S. in the good list of law-abiding nations.” Iran state media reported that Zarif told Iranian reporters in New York that Tehran’s withdrawal from the pact is one of “many options” it is considering in the wake of the U.S. end to the waivers on sanctions for countries buying oil from Iran.

Zarif said a team of Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, U.S. national security adviser John Bolton, and leaders in Saudi Arabia and the United Arab Emirates is trying to push U.S. President Donald Trump “into a confrontation he doesn’t want.”

“They have tried to bring the U.S. into a war,” Zarif said, with the goal, “at least,” of Iranian regime change.

Bolton, appearing on the same Fox News program, said the U.S. goal is not regime change, but a change in behavior, specifically an end to Iran’s nuclear weapons program and ballistic missile testing.

“The Iranian people deserve a better government,” Bolton said.

He called Zarif’s accusations “completely ridiculous, an effort to sow disinformation.”

your ads here!
Categories: Економіка

Помер колишній американський сенатор та автор програми утилізації радянської ядерної зброї

No Comments

У віці 87 років помер колишній американський сенатор Річард Лугар.

Республіканець був одним із засновників програми утилізації ядерної зброї в колишніх радянських республіках, які не мали коштів на ліквідацію та достатню охорону ядерних матеріалів. Цей документ був ухвалений у Конгресі США у 1991 році.

За цією програмою в Росії, Україні, Білорусі та Казахстані деактивували 7 600 ядерних боєголовок, знищили 2 300 ракет та законсервовали 24 об’єкти, де зберігалася ядерна зброя.

Лугар кілька десятиліть працював в комітеті Сенату із міжнародних справ і двічі був його головою, з 1985 до 1987 та з 2003 до 2007 року. Він шість разів обирався сенатором від штату Індіана. Крім того, був мером Індіанаполіса.

your ads here!
Categories: Світ

На виборах в Іспанії владна соціалістична партія набирає найбільше голосів – екзит-поли

No Comments

На дострокових парламентських виборах в Іспанії владна Соціалістична робітнича партія на чолі з прем’єр-міністром Педро Санчесом набирає найбільше голосів, свідчать дані екзит-полів.

Партія набирає 28,1% і, ймовірно, втратить сильну більшість у парламенті. Далі йде консервативна Народна партія на чолі з Пабло Касадо (17,8%).

Крім того, 12% набирає партія «Вокс». Це вперше за 40 років, коли ультраправа політична сила потрапляє до парламенту.

Перед виборами опозиція звинувачувала Педро Санчеса в «заграванні» з каталонцями – глава уряду заявляв про необхідність вести діалог із регіональною владою. Цю позицію підтримують ліві. Однак «Народна партія» наполягає на обмеженні самоврядування Каталонії. За більш сувору позицію щодо цього регіону виступають і центристи з партії «Громадяни». Ультраправа «Вокс» взагалі домагається скасування автономії для каталонців.

Питання про майбутнє Каталонії може стати вирішальним при формуванні нового уряду. Оскільки, найімовірніше, жодна з партій не отримає абсолютної більшості мандатів, політичним силам доведеться створювати коаліцію, щоб призначити керівника уряду. Після виборів у 2015 році політичні сили не змогли домовитися. Через це були призначені нові вибори.

У 2016 році знову перемогла «Народна партія». Після тривалих переговорів главою уряду був затверджений Маріано Рахой. Але після корупційного скандалу минулого року йому винесли вотум недовіри, а посаду прем’єра зайняв соціаліст Педро Санчес. Однак, його уряд не зміг втриматися при владі і року – Санчес оголосив про дострокові вибори через те, що Конгрес депутатів не схвалив запропонований проект бюджету на поточний рік.

your ads here!
Categories: Світ

Фільм «Месники: Завершення» встановив світовий рекорд за зборами в перший вікенд

No Comments

Фільм «Месники: Завершення» встановив світовий рекорд за зборами в перший вікенд, повідомило агентство Bloomberg.

Стрічка вже заробила 1,2 мільярда доларів, зокрема 350 мільйонів у США та Канаді і 330,5 мільйона в Китаї.

Це перший фільм в історії, який зумів зібрати понад 1 мільярд доларів у перші дні прокату.

Згідно з даними порталу Box Office Mojo, попередні рекорди належали фільмам «Месники: Війна нескінченності» (640,5 мільйона доларів) та «Форсаж 8» (541,9 мільйона доларів).

Bloomberg вважає, що загальні збори фільму «Месники: Завершення» від компанії Marvel можуть подолати позначку в 2,5 мільярда доларів. Більше зібрав у 2009 році «Аватар» (2,788 мільярда).

your ads here!
Categories: Світ

More People Use Smartphone Apps to Find Flexible Gig Jobs

No Comments

While many people have office jobs, working inside an office is not for everybody. And these days in the U.S. more people are turning to gig work — temporary jobs that allow them to work from home, hold multiple jobs and have flexible hours. More gig workers are now using smartphone apps to find jobs that set them free of office work. VOA’s Mykhailo Komadovsky spent time with one gig worker in Washington.

your ads here!
Categories: Економіка

Trump Presses Japan’s Abe to Build More Vehicles in US

No Comments

U.S. President Donald Trump urged Japanese Prime Minister Shinzo Abe to have Japanese automakers produce more vehicles in the United States, according to a readout of their recent meeting provided Saturday by the U.S.

ambassador to Japan.

The two discussed recent public announcements by Japanese automakers, including Toyota Motor Corp.’s decision to invest more in U.S. plants.

“We talked about the need to see more movement in that direction, but I think the president feels very positive that we will see such movement because all the economics support that,” said Ambassador William Hagerty.

Trump has prodded Japanese automakers to add more jobs in the United States as the White House threatens to impose tariffs of up to 25 percent on imported vehicles, on the ground of national security.

Trump said Friday that it was possible that the United States and Japan could reach a new bilateral trade deal by the time he visits Tokyo in May, but he and Abe cited areas where they differ on trade.

“We want to ensure that the U.S. has trading terms with Japan that are no less favorable than any other nation,” Hagerty said in a phone call with reporters.

He added that Trump is planning to attend the summit of the Group of 20 industrialized nations set to take place in Osaka, Japan, in June.

Separately, Trump was optimistic trade talks with China would be successful, the ambassador said.

your ads here!
Categories: Економіка

Сутички «жовтих жилетів» із поліцією в Страсбурзі: 42 затриманих

No Comments

Учасники французького руху «жовтих жилетів» 27 квітня продовжили акції протестів проти політики президента Емманюеля Макрона та його уряду. У Страсбурзі протестувальники намагалися пройти маршем до Європейського парламенту, але зіткнулися з поліцейськими.

В ході сутичок 42 протестувальники були затримані, шестеро людей отримали ушкодження, оскільки поліція застосовувала сльозогінний газ, аби відігнати учасників маршу.

Демонстрації пройшли також у Парижі, Ліоні та Бордо, однак минули без інцидентів.

За даними міністерства внутрішніх справ Франції, у 25-ті поспіль вихідні протестів у них взяли участь 5 500 людей по всій країні.

Протести поновилися за два дні після того, як Макрон анонсував зниження податків, яке коштуватиме близько п’яти мільярдів євро. Пропозиція була відповіддю на протестний рух.

Рух «жовтих жилетів», який почався в листопаді 2018 року як протест проти підвищення тарифів на паливо, зараз об’єднує противників курсу французької влади, у тому числі вкрай лівих і крайніх правих. «Жовті жилети» традиційно проводять демонстрації по суботах. І хоча останнім часом кількість учасників і рівень насилля були на нижчому рівні, протести 16 жовтня завершилися розгромом та підпалами магазинів, банків і ресторанів на Єлисейських полях.

your ads here!
Categories: Світ

Влада Шрі-Ланки заборонила два ісламістські угруповання у зв’язку з вибухами у Великдень

No Comments

Президент Шрі-Ланки Майтріпала Сірісена оголосив поза законом дві угруповання, які ймовірно причетні до вибухів 21 квітня. Це рішення він ухвалив у рамках дії надзвичайних повноважень, що набули чинності 23 квітня.

Увечері 27 квітня офіс президента Сірісени оголосив, що угруповання «Національний Таухид Джамаат», відомий також як НТД, та «Джаматеї Міллатху Ібрагім» (ДМІ), будуть заборонені президентським указом.

За словами речника президента Дхармасрі Еканайке, це рішення дозволить уряду конфіскувати все майно, яке належить обом організаціям.

У понеділок місцева влада підтвердила, що ймовірний лідер ісламського екстремістського угруповання-відгалуження НТД підірвав себе в одному з вибухів у кількох церквах та готелях острова минулого тижня.

Як повідомляє інформаційне агентство Reuters, тривають пошуки лідера НТД Мухаммада Нашима Заграна. За даними агентства, у ході стрілянини, яка сталася раніше 27 квітня, зазнали поранень його мати і донька.

Як повідомили в поліції, правоохоронці затримали близько сотні людей, в тому числі вихідців із Сирії та Єгипту.

21 квітня на Шрі-Ланці сталися вісім вибухів. Три з них пролунали в католицьких церквах під час великодніх богослужінь, інші – в готелях. За даними влади, внаслідок нападів загинули 253 людини.

Відповідальність за теракти взяло на себе угруповання «Ісламська держава».

Влада Шрі-Ланки вважає, що вибухи влаштували учасники двох місцевих ісламістських угруповань, і припускає, що таким чином вони мстилися за напад ультраправого активіста на мечеті в Новій Зеландії, в результаті якого загинули 50 людей.

your ads here!
Categories: Світ