your ads here!
Month: January 2021

Акції протесту в Білорусі: майже 170 затриманих

No Comments

У перебігу мирних акцій протесту в Білорусі були затримані майже 170 їхніх учасників, повідомляють правозахисники. Частину затриманих уже відпустили.

Правозахисний центр «Весна» наводить на цей час прізвища 167 затриманих, головно в столиці Мінську: з них повідомляють про двох затриманих у Гродні і одну людину в Новогрудку.

Інші активісти подають прізвища 168 затриманих тільки в Мінську.

Це був уже 176-й день протестів у Білорусі, повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода.

Цього дня демонстранти змінили тактику. Попередніми кількома місяцями їхні акції відбувалися переважно на околицях, відносно нечисленні і одночасно в різних місцях як «дворові марші».

Нині ж у Мінську, крім цих уже традиційних «дворових маршів» із біло-червоно-білими прапорами, кілька тисяч демонстрантів також вийшли на «прогулянку» самим центром міста. При цьому учасники цієї «прогулянки» були без політичних гасел і національної символіки, щоб не давати міліції формальних приводів для затримань, – але це не допомогло.

Серед затриманих цього дня опинилася і швейцарська журналістка Люція Чиркі, яка має належну акредитацію для роботи в Білорусі; через кілька годин її відпустили після дипломатичного втручання МЗС Швейцарії.

Також 31 січня Генеральна прокуратура Білорусі повідомила, що буде пропонувати посилення відповідальності за «екстремістську діяльність», до якої фактично залічують усі виступи проти чинної влади країни, як і за будь-яке «сприяння» такій діяльності – за яке, зокрема, будуть вважати і використання «екстремістської символіки».

Тим часом 29 січня в Генпрокуратурі країни вже повідомляли, що до неї надійшло «колективне звернення» близько сотні громадян, які просять відомство визнати екстремістським біло-червоно-білий національний прапор Білорусі, який нині є головним символом противладних демонстрантів. Як сказала тоді речниця відомства, там тепер готують пакет документів про визнання цього прапора й іншої білоруської національної символіки «екстремістськими» – що перетворить цю символіку на офіційно заборонену, а її використання на кримінальний злочин.

Нині ця символіка, яку широко використовують демонстранти, є лише «незареєстрованою», і її використання переслідується у вигляді притягнення до відповідальності за адміністративним законодавством.

Протести в Білорусі спалахнули в день президентських виборів 9 серпня 2020 року, коли були повідомлені перші результати, озвучені владою. Відтоді ці протести тривають практично щодня, найбільші відбуваються зазвичай на вихідні. І в Білорусі, і у світі широко вважають, що офіційні результати виборів були сфальсифіковані.

Демонстранти виступають із єдиними вимогами: відставки Олександра Лукашенка, який називає себе переобраним президентом Білорусі, проведення нових чесних президентських виборів, а також звільнення всіх політичних в’язнів і притягнення до відповідальності винних у побиттях і катуваннях затриманих учасників протестів.

За час протестів у Білорусі, за оцінками правозахисників, пройшли через затримання й арешти близько 33 тисяч людей. Сотні людей заявили про катування й жорстоке поводження з боку силовиків. Кілька людей унаслідок жорстоких дій силовиків при розгонах протестів загинули.

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Фермери в Індії протестують через реформу агросектору – прем’єр заявляє про «образу країни»

No Comments

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді 31 січня пообіцяв продовжувати реформу сільського господарства. За заявою Моді, протестувальники-фермери, які штурмували Червоний форт у Делі у День Республіки, завдали «образи» країні.

Це були перші публічні коментарі Моді про багатомісячні протести фермерів, які за останні тиждень загострилися.

«Марш тракторів» 26 січня переріс у насильство, коли деякі учасники акцій відхилились від попередньо узгоджених маршрутів, вступили в сутички з поліцією й увірвалися до історичного комплексу Червоний Форт у Делі. Одна людина загинула, сотні зазнали поранень.

«Країна була засмучена образою Триколору (індійського прапору – ред.) 26 січня в Делі. Уряд прагне модернізувати сільське господарство і також робить багато кроків у цьому напрямку», – сказав Моді в радіозверненні 31 січня.

Читайте також: Родичі викраденого в Афганістані американця закликають Байдена не виводити війська до його звільнення

Лідери протесту заперечують свою відповідальність за насильство. Вони кажуть, що його викликала меншість учасників параду, додавши, що уряд залишив відкритою можливість для відновлення переговорів між двома сторонами.

30 січня Моді заявив лідерам опозиційних партій, що пропозиція заморозити закони на 18 місяців все ще існує.

Десятки тисяч фермерів понад два місяці живуть у протестному таборі в околицях Делі. Вони протестують проти нових аграрних законів, стверджуючи, що дерегуляція приносить користь великим корпораціям за рахунок дрібних виробників. Уряд Моді наполягає на необхідності модернізації сільського господарства.

У сільському господарстві зайнято близько половини робочої сили Індії. Хвилювання серед приблизно 150 мільйонів землевласників є одним із найбільших викликів для уряду Моді з часу його приходу до влади в 2014 році.

your ads here!
Categories: Новини, Світ

У Росії число затриманих перевищило чотири тисячі сто

No Comments

У Росії і в окупованому нею Криму число затриманих учасників акцій підтримки арештованого критика Кремля Олексія Навального, про кого відомо на цей час, перевищило чотири тисячі сто, і це число вочевидь не повне. Хоча офіційно марші завершилися, люди, зокрема в Москві, ще розходяться, і в деяких місцях іще стаються сутички з силовиками.

Російський правозахисний портал «ОВД-Инфо», який відстежує долю затриманих на акціях протесту, наразі повідомляє про 4132 затриманих у 85 містах по всій Росії, а також у Криму. Таким чином, число затриманих уже перевищило кількість тих, кого затримали на попередніх аналогічних акціях на підтримку Навального по всій Росії понад тиждень тому, 23 січня – тоді їх було понад 4 тисячі. Цифри щодо затриманих на сайті весь час зростають.

Найбільше затриманих – у двох найбільших містах Росії, столиці Москві (1220) і Санкт-Петербурзі (890). Ще в п’яти містах більш ніж по сотні затриманих.

Також, за даними «ОВД-Инфо», станом на 17.05 московського часу (16.05 за Києвом) було затримано принаймні 82 журналісти в 31 місті Росії. Серед них був і журналіст-дописувач Радіо Свобода.

Уже після появи цієї інформації надійшли повідомлення про затримання ще кількох журналістів.

Також серед затриманих, за повідомленнями, і дружина діяча Юлія Навальна.

Влада на цей час не наводить офіційних цифр щодо затриманих.

Як повідомляють, у перебігу розгону акцій поліція застосовувала грубу силу, а також електрошокери. Є потерпілі, але їхнє число ще не відоме.

Також акції на підтримку Навального відбувалися й в інших країнах світу.

Нинішні дії російських силовиків розкритикували, зокрема, у США.

«США засуджують постійне застосування суворої тактики проти мирних демонстрантів і журналістів із боку російської влади другий тиждень поспіль. Ми знову закликаємо Росію звільнити затриманих за те, що вони здійснювали свої права людини, включно з Олексієм Навальним», – написав у твітері державний секретар США Антоні Блінкен.

Олексій Навальний, російський опозиційний діяч, викривач корупції в російській владі і критик Кремля, був затриманий 17 січня відразу після повернення з Німеччини, де він проходив лікування і реабілітацію після спроби отруїти його російською бойовою нервово-паралітичною речовиною класу «новачок».

Його звинувачують у тому, що під час лікування він не з’явився до інспектора, як передбачають його обов’язки як умовно засудженого. Йдеться про умовний вирок 2014 року в справі за звинуваченням у фінансових зловживаннях, яку Навальний і його соратники називають політично мотивованою, а Європейський суд із прав людини визнав, що вирок було винесено з порушенням прав Навального.

Суд над ним призначений на 2 лютого. Припускають, що його можуть тепер засудити до реального позбавлення волі на термін до 3 з половиною років.

Навальний і його соратники закликали людей вийти на демонстрації 23 січня, а потім 31 січня. Влада Росії попереджала, що вони будуть незаконними і що їх будуть припиняти з застосуванням сили.

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Росія: кількість затриманих перевищила 2 тисячі, серед них – журналіст-фрілансер Радіо Свобода

No Comments

Під час акцій протесту в Росії 31 січня затримали кількох журналістів, у тому числі – фрілансера Радіо Свобода Андрія Афанасьєва.

Його зупинила дорожня поліція у далекосхідному російському місті Благовіщенськ. Афанасьєв прямував на місце проведення акції.

Попри наявність прес-карти та доказів того, що він виконує професійні обов’язки, журналіста доправили до місцевого поліцейського відділку.

Зі ще кількома фрилансерами Радіо Свобода спілкувалася поліція у переддень акцій протесту, запланованих на 31 січня.

За даними центру «ОВД-Інфо», загалом під час протестів 31 січня затримали вже понад 2 тисяч людей.

Як повідомляє російська служба Радіо Свобода, під час затримання протестувальників у Санкт-Петербурзі поліція застосовує електрошокери. У Москві зокрема затримують протестувальників, які зібралися біля слідчого ізолятора «Матроська тиша», де утримують Навального.

За повідомленнями, в Москві загорівся поліцейський автомобіль, який вже загасили.

Пікет на підтримку затриманого опозиціонера також відбуваються в Німеччині.

Акції 31 січня відбуваються за тиждень після перших масових протестів в Росії на підтримку опозиційного політика Олексія Навального 23 січня. Його заарештували на 30 діб після повернення в Росію з Німеччини. По всій країні минулої суботи затримали понад 3700 людей, адмінарешти і штрафи отримали понад 100 затриманих. Слідчий комітет порушив щонайменше 21 кримінальну справу.

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Родичі викраденого в Афганістані американця закликають Байдена не виводити війська до його звільнення

No Comments

Родичі Марка Фрерікса, співробітника армії Сполучених Штатів, якого вважають викраденим екстремістами, закликають президента США Джо Байдена не продовжувати виведення військ із Афганістану, доки Фрерікс не буде звільнений з полону. Свою заяву члени сім’ї та прихильники Фрерікса оприлюднили 31 січня, в річницю його зникнення.

Марк Фрерікс працював над інженерними проектами в Афганістані, коли його викрали. Представники США вважають, що його утримує пов’язана з угрупованням «Талібан» група «Хаккані». Таліби публічно не визнали, що Фрерікс у них.

Читайте також: Байден «дуже стурбований» через ситуацію з Навальним

«Ми впевнені, що він все ще живий і здоровий. У нас немає жодних припущень, що він може бути мертвий або поранений» – сказала сестра зниклого Шарлін Какора агентству Associated Press.

Фрерікс – один із кількох громадян США, відповідальність за долю яких успадкувала адміністрація Байдена.

Пол Овербі, 78-річний письменник із США, зник у 2014 році в провінції Хост біля кордону з Пакистаном, досліджуючи книгу. За словами дружини Овербі, перед зникненням він, ймовірно, планував перетнути кордон із Пакистаном, щоб домовитись про інтерв’ю з керівником мережі «Хаккані».

Читайте також: Афганістан: внаслідок хвилі атак загинули понад 20 людей

Державний департамент США запропонував винагороду до 5 мільйонів доларів за інформацію, яка допомагає знайти та звільнити Фрерікса та Овербі. Серед інших громадян США, які, як вважається, перебувають у полоні за кордоном, – Остін Тіс, який зник у Сирії в 2012 році, а також морський піхотинець США Тревор Рід та корпоративний топменеджер Пол Вілан, обидва ув’язнені в Росії.

23 січня представники адміністрації Байдена заявили, що переглядають мирну угоду від лютого 2020 року між Сполученими Штатами та «Талібаном» на тлі застережень щодо того, чи виконує «Талібан» своє зобов’язання зменшити насильство в Афганістані.

За кілька днів до вступу Байдена адміністрація експрезидента Дональда Трампа, що відходить, заявила, що досягла своєї мети зменшити кількість американських військ в Афганістані приблизно до 2500. Це було частиною більш широкого плану виведення всіх американських військ до травня.

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Reuters: президент Литви висунув Світлану Тихановську на Нобелівську премію миру

No Comments

Президент Литви Гітанас Науседа висунув кандидатуру лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської на здобуття Нобелівської премії миру, повідомляє агентство Reuters із посиланням на два обізнані джерела.

Науседа висунув кандидатуру Тихановської, яка перебуває в Литві відтоді, як їй довелося виїхати з Білорусі, «щоб продемонструвати свою підтримку білоруського демократичного руху і вимоги про проведення вільних виборів», сказало одне з джерел.

Прийом кандидатур на Нобелівську премію миру 2021 року завершиться 31 січня, ім’я переможця буде оголошене восени.

Минулого року лауреатом премії стала Світова продовольча програма Організації Об’єднаних Націй.

У Білорусі від дня президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем оголосили Олександра Лукашенка, тривають акції протесту з вимогою його відставки і проведення в країні чесних виборів.

Світлана Тихановська висунула свою кандидатуру на президентських виборах після того, як її чоловік, відомий опозиційний блогер Сергій Тихановський, був арештований владою напередодні виборів.

Минулого тижня Світлана Тихановська закликала Європейський союз і США бути «сміливішими й сильнішими» в своїх діях, щоб допомогти покласти край правлінню Лукашенка в Білорусі.

У жовтні минулого року норвезьке видання Vart Land повідомило, що депутат норвезького парламенту від Християнсько-демократичної партії Гейр Тоскедаль висунув білоруських опозиціонерок Світлану Тихановську, Марію Колеснікову і Вероніку Цепкало на Нобелівську премію миру 2021 року.

 

your ads here!
Categories: Новини, Світ

У США зробили обов’язковим носіння масок у всіх видах транспорту

No Comments

Центри з контролю і профілактики захворювань США (CDC) оголосили про обов’язкове носіння захисних масок в усіх видах громадського транспорту. Про нове правило, що базується на указі президента Джо Байдена, виданому 21 січня, і покликане допомогти боротися з поширенням коронавірусного захворювання COVID-19, оголосили пізно ввечері 29 січня.

Розпорядження набуває чинності о 23:59 1 лютого (за київським часом це буде ранок 2 лютого).

Люди повинні будуть носити маску під час посадки, висадки і під час подорожі у будь-якому транспортному засобі до США чи в межах країни. Правило діятиме щодо пасажирів літаків, поїздів, метро, автобусів, таксі.

Згідно з розпорядженням, користувачі транспорту під час поїздки мають носити маску, що прикриває ніс і рот. Крім того, розпорядження стосується очікувальних зон, зокрема, аеропортів, залізничних платформ і станцій метро.

Це «захистить американців і дасть впевненість, що ми зможемо знову подорожувати безпечно навіть під час цієї пандемії», заявили у CDC.

Згідно з рішенням, відмова носити маску є порушенням федерального законодавства.

США перебувають на першому місці в світі за кількістю інфікованих та померлих від COVID-19 – число жертв інфекції перевищило 400 тисяч.

Ще в грудні Джо Байден заявляв, що після вступу на посаду попросить американців носити захисні маски протягом його перших 100 днів президентства.

Американські органи охорони здоров’я заявляють, що носіння маски забезпечує певний захист людині, яка її вдягає, і допомагає зменшити передачу вірусу від заражених людей.

Авіакомпанії, аеропорти і більшість громадського транспорту в країні вже вимагали носіння масок.

Крім того, згідно з даними Американської асоціації пенсіонерів, 37 штатів і столиця Вашингтон видали розпорядження про носіння масок у громадських місцях.

Рішення штатів різняться, але, як правило, вони вимагають, щоб люди носили маски в закритих громадських приміщеннях і на відкритому повітрі, коли не можуть тримати 2-метрову дистанцію від інших.

your ads here!
Categories: Новини, Світ

US Senate Impeachment – Biden’s Agenda

No Comments

Issues in the News moderator Shayna Estulin discusses the top news stories of the week, including preparations for the Senate impeachment trial of former President Donald Trump and the significance of the many executive orders and policy directives coming from the Biden administration, with panelists Molly Ball, National Political Correspondent for Time Magazine and Linda Feldmann, Washington Bureau Chief for the Christian Science Monitor.

your ads here!

Domestic Terror Threat

No Comments

Daryl Johnson, former senior analyst at the Department of Homeland Security and author of “Hateland: A Long Hard Look at America’s Extremist Heart” and Jason Blazakis, Director of the Center on Terrorism, Extremism, and Counterterrorism at the Middlebury Institute of International studies and senior fellow at the Soufan Center, discuss with host Carol Castiel the roots of domestic terrorism, why it poses a major threat to US democracy and national security and how to combat it.

your ads here!

Українець встановив чеський рекорд у боротьбі з курінням

No Comments

Український психотерапевт Ростислав Прокоп’юк увійшов до Чеської книги рекордів за те, що позбавив тисячі людей звички палити. Він представив нагороду 29 січня.

«Це вельми позитивна справа, яку робить пан Прокоп’юк, – допомагає сотням і тисячам людей», – сказав Радіо Свободі Мірослав Марек, президент агенції «Добрий день», який зафіксував рекорд 20 січня.

За 29 років роботи Прокоп’юк допоміг кинути палити близько 6 тисячам пацієнтів, серед яких багато артистів чеського шоу-бізнесу. Слава до лікаря прийшла після ефіру на чеському телебаченні з акторкою Їржиною Богдаловою, яка кинула курити на очах мільйонів глядачів.

Прокоп’юк допомагає позбутися й інших шкідливих звичок за один 15-хвилинний прийом у формі розмови – він називає це методом «зворотної реальності». Послуга коштує 3 тисячі чеських крон (3,9 тисячі гривень), або 2,5 тисячі крон (3,2 тисячі гривень) для пенсіонерів, студентів і вагітних жінок.

Лікар каже, що дає річну гарантію на результат, але додає, що лише 10 відсотків клієнтів повертаються для повторної терапії. Єдина умова для успішного результату – людина справді має захотіти позбутися шкідливої звички.

«Вона мусить прийти, сісти й пустити мене до своєї підсвідомості. Я ввожу її в стан, коли вона закурила свою першу сигарету й повертаю її зворотно. Вона викурює «другу сигарету» й переконується, що вже не курить», –сказав Прокоп’юк Радіо Свобода.

Виходець з Волині Прокоп’юк також допомагає своїм співвітчизникам та просуває українську культуру. Він створив «Форум культурного партнерства», що організовує українські культурні події в Празі, та збирає гроші на ліки для українських військових.

Зокрема, Прокоп’юк перераховує військовому госпіталю в Києві гроші з продажу своїх образотворчих робіт. Одну з них перетворили на найбільшу в Чехії картину з шоколаду – що також відзначили в Чеській книзі рекордів влітку 2019 року.

 

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Росія: в день акції на підтримку Навального у Москві закриють 7 станцій метро

No Comments

У день запланованої на 31 січня нової акції на підтримку критика Кремля Олексія Навального у російській столиці Москві закриють на вхід і вихід сім центральних станцій метрополітену, повідомляє російська служба Радіо Свобода. Згідно з повідомленням, низка станцій не працюватимуть із 8-ї години ранку.

Також вирішено обмежити рух пішоходів через «заклики громадян до участі в несанкціонованих акціях», повідомило у п’ятницю Головне управління МВС Росії у Москві. Всі обмеження будуть діяти до особливого розпорядження поліції, зазначили у відомстві.

Раніше прокуратура столиці Росії Москви попередила керівників п’яти російських й іноземних інтернет-компаній, що організація неузгодженого мітингу 31 січня, а також участь у ньому призведуть до «встановленої законодавством Росії відповідальності».

23 січня по всій Росії пройшли масові акції протесту на підтримку опозиційного політика Олексія Навального. Його заарештували на 30 діб після повернення в Росію з Німеччини. По всій країні минулої суботи затримали понад 3700 людей, адмінарешти і штрафи отримали понад 100 затриманих. Слідчий комітет порушив щонайменше 21 кримінальну справу.

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Курс валют на 1 лютого: євро подорожчає на 6 копійок

No Comments

Євро подорожчає на 6 копійок, свідчать дані Національного банку України.

На 1 лютого вартість євро встановлена на рівні 34 гривень 16 копійок.

Долар подешевшає на 6 копійок – до 28 гривень 13 копійок.

 

your ads here!

Бухарест: кількість жертв пожежі у лікарні зросла до 5

No Comments

Щонайменше п’ятеро людей загинули внаслідок пожежі в одній з лікарень Бухаресту, де перебували пацієнти з COVID-19, повідомляє місцева влада.

Раніше було відомо про чотирьох загиблих.

Міністр внутрішніх справ країни Луціан Боде зазначив, що тіло п’ятої жертви знайшли в одному з туалетів лікарні.

Пожежа спалахнула на першому поверсі близько 5-ї ранку за місцевим часом. За даними рятувальників, на той час у лікарні перебували близько 200 людей.

Причини займання наразі невідомі. За фактом пожежі відкрили кримінальну справу.

У листопаді в румунському місті П’ятра-Нямц на північному сході країни жертвами пожежі у відділенні інтенсивної терапії стали 10 пацієнтів із COVID-19. У МОЗ країни тоді повідомили, що причиною пожежі могло стати коротке замикання в електропроводці.

В Румунії, одній із найбідніших країн Європейського союзу з населенням у 19 мільйонів людей, виявили понад 721 тисячу випадків COVID-19, 18100 людей загинули.

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Росія: суд заарештував брата Навального до 23 березня

No Comments

Суд у Росії заарештував Олега Навального, брата російського опозиціонера Олексія Навального, до 23 березня.

Правоохоронці затримали Олега Навального 27 січня у квартирі його брата. Там відбувалися обшуки, які були пов’язані з кримінальною справою про порушення санітарно-епідеміологічних норм на акції протесту 23 січня в Москві.

Олексія Навального затримали 17 січня на вимогу Федеральної служби з виконання покарань, яка вважає, що політик порушив умови випробувального терміну за вироком у так званій справі «Ів Роше». Наступного дня суд у Хімках відправив його в СІЗО на 30 діб.

28 січня Московський обласний суд відхилив апеляцію на його арешт.

 

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Рада ухвалила закон про компенсації за електроопалення

No Comments

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 4672 “Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік” щодо компенсації у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію». Про це повідомила пресслужба парламенту.

За це рішення проголосували 310 нардепів, зазначається на сайті парламенту.

Документом передбачено виділення 1,4 мільярда гривень з державного бюджету на виплату компенсацій у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію.

Відповідно до закону, відшкодування можуть отримувати:

люди, які проживають у житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних електроопалювальними установками
люди, які проживають у багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі у сільській місцевості)
багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Кабінет міністрів України під час чергового засідання 27 січня ухвалив рішення про компенсації громадянам, у яких встановлено електроопалення. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що компенсації для громадян, у яких встановлене електроопалення — один із восьми кроків урядової стратегії з подолання тарифної кризи та створення справедливих правил на ринку газу.

 

 

your ads here!

Росія: главі регіональних штабів Навального Волкову висунули звинувачення

No Comments

Слідчий комітет Росії заочно висунув звинувачення за статтею про залучення неповнолітніх в участі в несанкціонованій акції голові регіональних штабів Олексія Навального Леоніду Волкову.

Волков перебуває за кордоном. Російська влада оголосила його в розшук.

Підставою для порушення справи слідство називає відеоролики, в яких Волков нібито закликає підлітків брати участь у мітингах проти арешту Навального. Відомство наполягає, що опозиціонер «достовірно знав про відсутність погоджень уповноважених органів» на проведення демонстрацій.

Сам Волков відреагував на це посиланням на роман «1984» Джорджа Оруелла: «Як завжди, чорне це біле, свобода це рабство, двічі по два дорівнює п’яти», – написав він у фейсбуку. Напередодні, у заяві, яку він опублікував у соцмережі, активіст запропонував батькам піти на мітинг замість неповнолітньої дитини.

 

Рідного брата Олексія Навального Олега і юристку Фонду боротьби з корупцією Любов Соболь раніше затримали в Москві на дві доби як підозрюваних у кримінальній справі про порушення санітарно-епідеміологічних правил.

27 січня поліція і співробітники Слідчого комітету Росії провели щонайменше 15 обшуків у близьких і прихильників Олексія Навального, який перебуває в слідчому ізоляторі «Матроська тиша». 28 січня має відбутися судове засідання по апеляції на його арешт.

У ФБК повідомили, що більшість обшуків проводили в рамках кримінальної справи про порушення санітарно-епідеміологічних правил, відкритої після мітингів на підтримку Олексія Навального 23 січня. Відповідна стаття Кримінального кодексу передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років, а в разі, якщо порушення призвели з необережності до загибелі людей, винні можуть позбутися волі на строк до семи років.

23 січня в десятках міст Росії пройшли акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального, утримуваного в московському слідчому ізоляторі «Матроська тиша». Влада відмовилася їх узгоджувати, в більшості випадків пославшись на санітарні обмеження, запроваджені у зв’язку з пандемією коронавірусу.

 

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Угорщина першою у ЄС схвалила використання китайської вакцини

No Comments

Угорщина першою з країн Європейського союзу повідомила про схвалення китайської вакцини від коронавірусу виробництва Sinopharm.  

Минулого тижня країна також стала першою з членів ЄС, хто схвалив до використання російську вакцину «Спутік V». Це було зроблено попри те, що Європейський союз поки не дозволив застосування «Спутнік V» на своїй території.

 

Вакцина Sinopharm викликала суперечки в багатьох країнах Заходу. Китай схвалив цю вакцину до використання наприкінці минулого року, не навівши, втім, даних про її дієвість, хоч розробник заявляв про 79 відсотків ефективності. Це значно нижче за ті 95 відсотків, про які повідомляють щодо вакцин західного виробництва – Pfizer/BioNTech і Moderna.

Сербія, яка минулого тижня отримала 1 мільйон доз вакцини Sinopharm, підтримує тісні зв’язки з Пекіном, а китайські компанії вклали мільярди євро в цю країну на Західних Балканах. Країна, яка має і тісні зв’язки з Росією, почала 6 січня використовувати також російську вакцину Sputnik-V, попри відсутність масштабних клінічних випробувань.

 

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Білорусь: Бабарика позбавили права оскаржити вирок, справу розглядатиме Верховний суд – адвокат

No Comments

Віктора Бабарика, ексголову правління ВАТ «Белгазпромбанк», незареєстрованого кандидата в президенти Білорусі, позбавили права оскаржити вирок. Розгляд у його справі буде проходити у Верховному суді, рішення якого не підлягає оскарженню, повідомив адвокат Бабарика Дмитро Лаєвський.

Захисник заявив, що політика позбавили права на справедливий суд.

«Апеляційне оскарження вироку – це те, без чого неможливий справедливий суд. Якщо справу в першій інстанції розглядає Верховний суд, то над ним немає апеляційної інстанції. Значить, і права на апеляційне оскарження в обвинуваченого в такому випадку немає», – цитує Лаєвського видання TUT .BY.

Віктор Бабарико разом із сином Едуардом перебувають під вартою з середини червня: ексголову правління ВАТ «Белгазпромбанк» звинувачують у відмиванні грошей, ухилянні від сплати податків і в хабарництві, його сина – в ухилянні від сплати податків. Обидва провину не визнають.

21 січня стало відомо, що Генпрокуратура Білорусі передала справу в суд.

Правозахисники визнали Бабарика політичним в’язнем.

 

 

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Novavax заявляє, що її вакцина від COVID-19 ефективна на 90%, але менш дієва проти одного з нових штамів

No Comments

Американська компанія Novavax оголосила, що її вакцина проти COVID-19 продемонструвала ефективність у майже 90% під час випробувань, проведених у Великій Британії.

Як повідомила компанія 28 січня, її вакцина діє і на нові штами коронавірусу, але ефективність проти штаму, виявленого у Південній Африці, є значно меншою.

Представники сфери охорони здоров’я занепокоєні тим, чи будуть вакцини від COVID-19, які зараз поширюють у світі, ефективними проти нових штамів, вперше виявлених у Британії, Бразилії, Південній Африці.

Компанії Moderna і Pfizer/BioNTech на початку цього тижня заявили, що їхні вакцини ефективні проти штаму коронавірусу, який переважає у Великій Британії, але менше захищають від південноафриканського штаму.

Novavax заявила, що в результаті дослідження, проведеного з 15 тисячами людей у Великій Британії, виявлено, що її вакцина є ефективною на 89,3 відсотка, що близько до 95-відсоткового рівня захисту, який пропонують вакцини Pfizer/BioNTech і Moderna.

Тим часом, в окремому випробуванні в Південній Африці, де знайдено інший штам COVID-19, ефективність, показана вакциною, досягла близько 60% серед учасників випробувань, у яких не було ВІЛ.

У Novavax заявили, що незабаром розпочнуть випробування нових версій вакцини для захисту від нових штамів вірусу.

your ads here!
Categories: Новини, Світ

Папа Франциск зустрінеться з головним шиїтським кліриком Іраку під час березневого візиту

No Comments

Папа Римський Франциск планує зустрітися з головним кліриком шиїтів Іраку, верховним аятоллою Алі ас-Сістані під час поїздки в Ірак, запланованої на березень.

Патріарх Халдейської католицької церкви Іраку Луїс Рафаель Сако 28 січня повідомив, що це буде «приватний візит», і два релігійні діячі, найімовірніше, зможуть обговорити ситуацію із загрозами життю людей в Іраку.

Візит проходитиме на тлі погіршення безпеки в деяких частинах Іраку і після перших за три роки потужних вибухів, скоєних в Багдаді.

Програма поїздки 5-8 березня передбачатиме меси в Багдаді і північному місті Ербіль.

В інтерв’ю 10 січня понтифік сказав, що його поїздка до Іраку може бути скасована через пандемії COVID-19, але тепер, схоже, підготовка триває.

Папа Франциск досі відвідував переважно мусульманські країни, включаючи Туреччину, Йорданію, Єгипет, Бангладеш, Азербайджан, Об’єднані Арабські Емірати і палестинські території. Він використовував поїздки для закликів до міжрелігійного діалогу.

your ads here!
Categories: Новини, Світ