your ads here!
Month: October 2019

Рада підтримала виділення мільярда гривень шахтарям

No Comments

Верховна Рада України 31 жовтня розглянула правки до державного бюджету і підтримала урядову ініціативу про виділення 1 млрд гривень шахтарям. Про це повідомляє пресслужба уряду.

Відповідний законопроєкт підтримав 291 депутат.

«Парламент підтримав пропозицію уряду про виділення 1 млрд грн на вирішення гострих проблем вугледобувної галузі, виплати заробітної плати шахтарям», – мовиться у повідомленні.

15 вересня у Верховній Раді зареєстрували проєкт державного бюджету. Парламент схвалив його у першому читанні. Остаточно законопроєкт про державний бюджет мають ухвалити до 1 грудня.

 

your ads here!
Categories: Економіка

Рада ухвалила законопроєкт про відокремлення ГТС від «Нафтогазу»

No Comments

Верховна Рада ухвалила 31 жовтня законопроєкт про анбандлінг «Нафтогазу», тобто про відокремлення газотранспортної системи України від НАК «Нафтогаз України», під управлінням якої вона зараз перебуває.

Відповідний законопроєкт підтримав 341 народний депутат.

Документ передбачає, що ГТС залишиться у державній власності, однак для управління нею буде створено окрему компанію-оператора, на яку «Нафтогаз» впливати не зможе.

Анбандлінг «Нафтогазу» одна з умов, які дадуть можливість Україні могла укласти новий контракт про транзит газу з Росією за європейськими правилами, зазначав раніше глава Міненерго Олексій Оржель.

У липні компанія «Нафтогаз» заявляла, що негайне проведення відокремлення оператора газотранспортної системи зараз неможливе через чинний транзитний контракт з російським «Газпромом».

 

Наразі «Нафтогаз України» здійснює повний цикл операцій розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного та розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам. Відокремлення функцій, зокрема, транспортування газу вимагає, серед іншого, так званий Третій енергопакет нормативних актів Європейського союзу, втілити які зобов’язалася й Україна. «Нафтогаз України» є одноособовим акціонером компанії «Укртрансгаз», яка займається транспортуванням газу.

Реформа «Нафтогазу» передбачає проведення демонополізації компанії. Оператор української ГТС має бути виділений в юридичну особу, не пов’язану ні з «Нафтогазом», ні з іншими підприємствами, які займаються видобутком і генерацією енергії.

your ads here!
Categories: Економіка

Миколаївська митниця заявляє про обшуки через можливу втрату 160 млн гривень

No Comments

Миколаївська митниця Державної фіскальної служби заявляє про обшуки через можливу втрату 160 мільйонів гривень. На території митниці працюють співробітники Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань.

«Мною особисто була подана інформація до ДБР щодо можливих неправомірних дій тодішнього керівництва митниці. Зокрема, мова йде про те, що через митницю було пропущено 17 партій з мінеральними добривами без начислення антидемпінгового мита. Внаслідок цього є підозра, що держава понесла збитки на суму 162,7 мільйона гривень», – заявив начальник Миколаївської митниці

За його словами, наразі правоохоронці проводять обшуки за ознаками правопорушення, передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою або службовим становищем».

Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань наразі не коментували обшуки.

your ads here!
Categories: Економіка

Понад 400 тисяч афганців повернулися додому з Ірану і Пакистану – МОМ

No Comments

З початку року в Афганістан повернулися 403 338 людей із сусіднього Ірану і Пакистану, йдеться в доповіді Міжнародної організації з міграції (МОМ), опублікованій 31 жовтня.

У доповіді вказується, що близько 385 тисяч афганців були репатрійовані з Ірану, при чому більш ніж половина з них були змушені покинути країну за наказом про депортацію.

За оцінками МОМ, в Ірані наразі проживає від 1,5 до 2 мільйонів афганців без документів. Багато афганців оселилися в Ірані, головним чином, в економічних цілях, але через важку економічну ситуацію в Ісламській республіці чимало з них повернулися.

МОМ також повідомила, що з початку року близько 17 500 афганців повернулися з Пакистану. Нині у Пакистані є 1,3 мільйона зареєстрованих афганських громадян і понад 1 мільйон – незареєстрованих афганців.

Високий рівень безробіття, слабка економіка і нестабільна ситуація з безпекою в Афганістані призвели до міграції в сусідні країни і решту світу.

За оцінками, в ході 18-річного конфлікту в Афганістані загинули понад 38 тисяч мирних жителів. Раніше ООН повідомила, що з липня до вересня цього року були вбиті майже 1200 цивільних, що на 42% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

your ads here!
Categories: Світ

У НАТО назвали умову нормалізації відносин із Росією

No Comments

У НАТО заявили про неможливість нормалізації відносин з Росією, доки ця країна не продемонструє дотримання міжнародного права і міжнародних зобов’язань. Про це йдеться в ухваленій 31 жовтня заяві Комісії Україна – НАТО, розміщеній на сайті альянсу.

У документі йдеться, що реакція НАТО на незаконні дії Росії в Україні відповідає та підтримує загальні міжнародні заходи, зокрема, запровадження санкцій.

«Ситуація «справи у звичному режимі» неможлива без чітких, конструктивних змін у діях Росії, що продемонструють дотримання міжнародного права і міжнародних зобов’язань та відповідальності», – вказує Північноатлантичний альянс.

 

Раніше 31 жовтня президент України Володимир Зеленський підтвердив намір України в майбутньому вступити до НАТО. «Ми готові ще ближче співпрацювати з альянсом і прискорити підготовку до членства в НАТО, не знімаючи з порядку денного можливості приєднання України до ПДЧ (плану дій щодо членства – ред.). Ми готові вже сьогодні практичною роботою доводити, що Україна заслуговує на такий формат відносин з альянсом», – сказав Зеленський на спільній пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом у Києві.

Зеленський також повідомив, що під час засідання Комісії Україна – НАТО сторони домовилися про оновлений консолідований пакет проєктів.

your ads here!
Categories: Світ

Північна Корея провела нові пуски ракет

No Comments

Північна Корея здійснила два пуски в Японське море, відновивши таким чином ракетні випробування на тлі глухого кута в ядерних переговорах із Вашингтоном, заявили південнокорейські та японські чиновники 31 жовтня.

Два «невстановлені снаряди» були випущені 31 жовтня вдень з провінції в центрі країни, йдеться в повідомленні Об’єднаного комітету начальників штабу Південної Кореї.

Влада Японії заявила, що два снаряди були балістичними ракетами, які приземлилися за межами ексклюзивної економічної зони Японії, яка простягається на 370 кілометрів від суші.

Рада національної безпеки Південної Кореї провела екстрене засідання після запусків 31 жовтня і висловила стурбованість з приводу того, що вона назвала «снарядами малого радіусу дії».

27 жовтня Пхеньян заявив про відсутність прогресу у відносинах зі США.

Під час своєї другої зустрічі з президентом США Дональдом Трампом, яка в лютому відбулася у В’єтнамі, лідер Північної Кореї Кім Чен Ин вимагав від Вашингтона скасувати частину санкцій у відповідь на демонтаж головного ядерного комплексу КНДР. Трамп відкинув ці вимоги, і той саміт завершився без жодної угоди. Пізніше двоє лідерів погодилися відновити переговори.

your ads here!
Categories: Світ

На міжбанку переважають продавці валюти, гривня посилюється

No Comments

Торги в парі гривня-долар на українському міжбанківському валютному ринку 31 жовтня розпочалися з активного продажу іноземної валюти, що на тлі низького попиту призводить до просідання котирувань. «Основна частина угод не перевищує поріг 500 тисяч доларів», – відзначає сайт «Мінфін».

«У гривні знову є шанс зміцнити свої позиції щодо долара, а основними драйверами поведінки учасників торгів будуть завершення місяця у клієнтів та банків та поведінка готівкового ринку і стан ліквідності в системі», – відзначили експерти сайту «Мінфін».

За даними сайту Finance.ua, станом на 12:00 котирування склали 24 гривні 81 – 84 копійки за долар, це нижче рівня відкриття торгів на 13 копійок.

Національний банк України опівдні оприлюднив довідкове значення курсу 24 гривні 83 копійки за долар, це на 17 копійок менше за офіційний курс на 31 жовтня.

your ads here!
Categories: Економіка

У Перській затоці ввели санкції за зв’язки з «Корпусом вартових Ісламської революції» та «Хезболлою»

No Comments

Шість країн-союзниць США у Перській затоці приєдналися до накладених Вашингтоном санкцій на 25 суб’єктів, пов’язаних з «Корпусом вартових Ісламської революції» і ліванським угрупованням «Хезболла», повідомило Міністерство фінансів США 30 жовтня.

Згідно з повідомленням, йдеться про Саудівську Аравію, Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар і Об’єднані Арабські Емірати.

Всі 25 організацій раніше потрапили у санкційний список США.

«Скоординоване руйнування союзниками фінансових мереж, що використовуються іранським режимом для фінансування тероризму, є потужною демонстрацією єдності в Перській затоці», – мовиться у заяві Мінфіну США.

Як вказав американський Мінфін, серед організацій, які потрапили під санкції, є іранський банк Mellat, а також гірничодобувні, виробничі та інвестиційні компанії, які «підтримують Корпус вартових ісламської революції і фінансовані ними інші воєнізовані формування». У список потрапили також четверо осіб, які «очолюють і координують оперативну, розвідувальну і фінансову діяльність угруповання («Хезболла» – ред.) в Іраку».

your ads here!
Categories: Світ

Facebook виявив у Африці нові мережі поширення російської пропаганди – NYT

No Comments

Соціальна мережа Facebook видалила три підтримувані Росією мережі впливу, націлені на африканські країни, в тому числі на Мозамбік, Камерун, Судан і Лівію. Про це пише газета The New York Times.

Facebook не уточнила кількість вилучених акаунтів, але, як стверджують в компанії, сторінки були пов’язані з російським «Агентством інтернет-досліджень», відомим як «фабрика тролів». За даними ЗМІ, її фінансує підприємець Євген Пригожин, якого називають близьким другом президента Росії Володимира Путіна. США раніше ввели санкції проти Пригожина за втручання в американські вибори.

У Стенфордській інтернет-обсерваторії, яка співпрацювала з Facebook, щоб розкрити російську кампанію впливу в Африці, заявили, що вона відрізнялася від тієї, що була проведена в Сполучених Штатах в 2016 році. Повідомлення на арабській мові були націлені відразу на декілька країн, а багато фейковий акаунтів були створені найнятими за гроші місцевими жителями, що заважало їх виявити.

Крім цього, якщо під час кампанії з втручання в американські вибори російські інтернет-тролі публікували в Facebook близько двох з половиною тисяч постів на місяць, то тільки за жовтень у Північній і Центральній Африці було опубліковано майже дев’ять тисяч постів. Частина з них пропагували російську політику в регіоні, інші – критикували дії Франції і США.

 

Алекс Стеймос, директор Стенфордської інтернет-обсерваторії і колишній головний співробітник компанії Facebook з питань інформаційної безпеки, пов’язав дії «фабрики тролів» зі спробою Росії розширити свій вплив у Африці. Він зазначив, що методи, які тролі використовують у цьому регіоні, можуть бути застосовані в наступному році під час президентських виборів в США.

Росія активізувала свої дії в Африці кілька років тому. За даними журналістів, там діє «приватна військова компанія Вагнера», яку також пов’язують з Євгеном Пригожиним. Влітку минулого року в Центральноафриканській Республіці вбили трьох російських журналістів, які розслідували діяльність ПВК. Згідно з висновками розслідування, організованого Михайлом Ходорковським, за вбивством стоять структури, пов’язані з Пригожиним.

your ads here!
Categories: Світ

Колишнього військового – боснійського серба засудили до 20 років за спалення мусульман

No Comments

У Боснії та Герцеговині колишнього військового – боснійського серба засудили до 20 років тюремного ув’язнення за підпал 57 цивільних, боснійців-мусульман на початку війни у Боснії 1992-1995 років.

64-річного Радомира Сушняра також засудили за грабіж, незаконне затримання цивільних під час інциденту, внаслідок якого загинули 26 людей поблизу міста Вишеград. Серед загиблих була новонароджена дитина.

Групу боснійців захопили після нападу на село Коритник. Їх зачинили у будинку, який потім підпалили.

Як встановив суд, Сушняр та інші військові стріляли у будинок, щоб не дати людям втекти. Одна людина вижила, діставши серйозні поранення, іншим все ж вдалося втекти.

Сушняр протягом довгого часу жив у Франції, поки його причетність до інциденту розслідували, а потім заарештували за боснійським ордером. До екстрадиції у 2019 році, Сушняра тримали під вартою у Франції 4 роки.

У 2012 році боснійські серби Мілан та Средоє Лукичі були засуджені Міжнародним трибуналом у справах колишньої Югославії до довічного та 27 років ув’язнення за ті ж злочини.

your ads here!
Categories: Світ

«Нафтогаз»: ми стійко пройдемо опалювальний сезон за будь-яких сценаріїв

No Comments

Україна стійко пройде опалювальний сезон за будь-яких сценаріїв, заявив перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома.

«Незалежно від погодних умов, незалежно від сценарію, який може розвиватися з транзитом природного газу, групою «Нафтогаз» за участю оператора газотранспортної системи і «Укртрансгазу» неодноразово проводились навчання, на яких моделювалися різні сценарії як погодних умов, так і різні сценарії споживання. Також ми моделювали і відсутність транзиту, і обмеження імпорту природного газу з європейських країн. Будь-який сценарій підтверджує, що ми стійко проходимо опалювальний сезон», – сказав Перелома.

За даними «Нафтогазу», Україна накопичила понад 21 мільярд кубометрів газу у своїх підземних сховищах. У компанії раніше наголошували, що для стабільного проходження нового осінньо-зимового сезону Україна потребує не менш ніж 20 мільярдів кубометрів газу в підземних сховищах газу.

До початку минулого опалювального сезону Україна накопичила в підземних сховищах 17,2 мільярда кубометрів газу, що було рекордним показником за шість років.

Ризиком для України перед початком нового опалювального сезону є ймовірне припинення або суттєве скорочення російського транзиту газу через українську газотранспортну систему (ГТС) з січня 2020 року, коли завершується дія довгострокової угоди на транзит.

your ads here!
Categories: Економіка

Національна валюта знову балансує на межі 25 гривень за долар

No Comments

На українському міжбанківському валютному ринку триває зміцнення національної валюти. За даними сайту Finance.ua, станом на 12:30 котирування склали 24 гривні 99 копійок – 25 гривень 2 копійки за долар.

Національний банк України встановив опівдні довідкове значення курсу 25 гривень 1 копійка за долар, це на 10 копійок менше за офіційний курс на 30 жовтня.

Фахівці сайту «Мінфін» виділяють серед чинників, які грають на користь гривні, розрахунки по аукціону з продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), для чого нерезиденти продають валюту. «Чиновники продали облігацій на 1,574 млрд гривень (основна сума продажу 1,391 млрд — папери терміном обігу 700 днів) і сьогодні покупці повинні по ним розрахуватися з державою», – ідеться в повідомленні.

Також посилює національну валюту зниження ліквідності в банківській системі (коррахунки банків на ранок 30 жовтня знизилися на 2,549 млрд гривень — до 49,39 млрд гривень), що зменшує для фінансових установ можливість виходу на ринок для купівлі долара.

your ads here!
Categories: Економіка

Британія: Палата громад підтримала проведення позачергових виборів

No Comments

Палата громад парламенту Великої Британії у третьому читанні підтримала законопроєкт про проведення позачергових виборів 12 грудня.

«За» проголосували 438 членів парламенту, «проти».

Тепер законопроект передадуть на розгляд Палати лордів.

 

Як зазначає Sky News, якщо законопроект схвалять остаточно, це будуть перші грудневі вибори – 1923 року. Основною темою передвиборчих тижнів стане питання виходу Британії з Євросоюзу.

28 жовтня Європейський союз погодився відкласти Brexit до 31 січня наступного року. Боріс Джонсон наполягав на виході Британії з ЄС 31 жовтня, навіть якщо Лондону і Брюсселю не вдасться укласти угоду, однак парламентарі таку можливість заблокували.

your ads here!
Categories: Світ

Британські лейбористи пропонують наділити правом голосу громадян ЄС та 16-річних

No Comments

Парламент Великої Британії продовжує обговорювати питання про дострокові вибори. Прем’єр-міністр Боріс Джонсон і представники його Консервативної партії вважають їх єдиним виходом, щоб вийти з глухого кута у питанні Brexit.

Після провальної спроби напередодні, прем’єр у вівторок виніс на обговорення новий законопроект про проведення виборів 12 грудня.

Лідер опозиційних лейбористів Джеремі Корбін несподівано для багатьох погодився на дострокові вибори – проти чого виступив і ряд членів його партії. Корбін однак запропонував дві поправки: надати право голосу громадянам інших країн ЄС, які постійно проживають у Сполученому королівстві (таких близько 3 мільйонів) і британцям, яким виповнилося 16 років (наразі голосувати громадяни Британії можуть з 18 років).

Британські ЗМІ зазначають, що запропоновані лейбористом Корбіном поправки неприйнятні для уряду Джонсона, тому, якщо члени парламенту їх підтримають, прем’єр відкличе свій законопроект.

 

28 жовтня пропозиція прем’єр-міністра Великої Британії Боріса Джонсона провести дострокові парламентські вибори 12 грудня не набрала достатньо голосів під час голосування у Палаті громад.

Наступні планові вибори у Британії мають відбутися в 2022 році.

28 жовтня Європейський союз погодився відкласти Brexit до 31 січня наступного року. Боріс Джонсон наполягав на виході Британії з ЄС 31 жовтня, навіть якщо Лондону і Брюсселю не вдасться укласти угоду, однак парламентарі таку можливість заблокували.

your ads here!
Categories: Світ

Прем’єр Лівану подав у відставку на тлі протестів через податок на WhatsApp

No Comments

Прем’єр Лівану Саад Харірі подав у відставку на тлі протестів. Він заявив, що країна зайшла у «глухий кут» після двох тижнів антиурядових протестів.

Крок означає, що президент Мішель Аоун повинен буде провести консультації з парламентом й назвати нового прем’єра.

Харірі працював на посаді прем’єра із листопада 2016 року.

17 жовтня в Лівані розпочалися протести після рішення уряду оподаткувати дзвінки в додатку WhatsApp та інших месенджерах. Згодом влада вирішила скасувати цей податок.

Утім, протести не зупинилися й до гасел людей додалися вимоги, пов’язані з політичною корупцією та економікою.

Ліван має один із найбільших рівнів боргу у світі.

your ads here!
Categories: Світ

Нацбанк скасує для українців обмеження на купівлю валюти

No Comments

Національний банк України з 5 листопада скасує обмеження на купівлю валюти та банківських металів на день для громадян України. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Наразі українці можуть купувати валюту та банківські метали на суму не більше 150 тисяч гривень на день.

За оцінками Нацбанку ці послаблення не матимуть суттєвого впливу на валютний ринок.

your ads here!
Categories: Економіка

Ситуація на міжбанку стабільна, НБУ трохи послабив гривню

No Comments

На міжбанківському валютному ринку 29 жовтня відбуваються коливання в межах 10 копійок, але в цілому котирування перебувають поблизу рівня закриття торгів 28 жовтня. Як інформує сайт Finance.ua, станом на 13:35 за Києвом котирування склали 25 гривень 6–10 копійок за долар (у понеділок торги завершилися на рівні 25 гривень 11–13,5 копійки заодиницю американської валюти).

Національний банк України встановив опівдні довідкове значення курсу 25 гривень 14 копійок за долар, фіксуючи ранкову рівновагу котирувань на цьому рівні. Це на сім копійок більше за офіційний курс на 29 жовтня.

Як відзначають фахівці сайту «Мінфін», головним чинником, що впливає на курсоутворення 29 жовтня, є аукціон з розміщення ОВДП. «Міністерство фінансів України розміщує облігації в гривні на 3 млрд гривень за номіналом з термінами на 77 і 336 днів (по 500 млн) і на 700 днів (на 2 млрд). Це перший аукціон після зниження облікової ставки Нацбанком до 15,5% річних, і зазвичай подібні рішення впливають на прибутковість таких паперів в бік її зниження. Для подальшого аналізу і прогнозу фондового ринку дуже важлива реакція великих гравців на цю подію», – вказують аналітики.

your ads here!
Categories: Економіка

Чільний експерт Білого дому з питань України повідомляв про ризики через дзвінок Трампа Зеленському

No Comments

Високопосадовець Білого дому з питань національної безпеки Александер Віндман, який є чільним експертом щодо України, планує 29 жовтня повідомити на трьом комітетам Палати представників, що чув, як президент США Дональд Трамп звертається до українського колеги Володимира Зеленського з проханням провести розслідування щодо одного з політичних конкурентів чинного американського лідера. Це прохання Віндман вважав згубним для американських інтересів і повідомив про це своєму керівництву, йдеться в проєкті вступної заяви чиновника.

Серед тих, хто вже свідчив у Палаті представників, Віндман стане першим чиновником Білого дому, хто чув телефонну розмову, яка відбулася 25 липня між Трампом та Зеленським. Це спілкування є в центрі розслідування щодо імпічменту, що здійснюється в Палаті представників Конгресу США.

«Я не вважав правильним вимагати, щоб іноземний уряд вів розслідування щодо американського громадянина, і мене хвилювали наслідки цього для підтримки України з боку уряду США. Я зрозумів, що якщо Україна проводитиме розслідування щодо (батька та сина) Байденів та компанії «Бурізма», це, швидше за все, може бути інтерпретоване як гра на боці однієї зі сторін, що, безсумнівно, призведе до того, що Україна втратить двопартійну підтримку, яку вона до цього часу мала», – йдеться у вступному слові топ-чиновника.

Читайте також: США: суд підтвердив легальність процедури імпічменту Трампа, яку почала Палата представників​

Палата представників Конгресу США проводить розслідування з питання про імпічмент президента. Приводом стала телефонна розмова Трампа з президентом України Володимиром Зеленським у липні.

Демократи заявляють, що Трамп тиснув на українську владу, вимагаючи розслідувати діяльність на Україні Гантера Байдена, сина свого політичного опонента Джо Байдена, а також причетність українців до втручання в американські вибори в обмін на відновлення військової допомоги.

Трамп всі звинувачення на свою адресу відкидає і називає те, що відбувається, черговим полюванням на відьом.

Зеленський неодноразово заявляв, що в ході розмови з Трампом не відчував ніякого тиску.

your ads here!
Categories: Світ

Американські війська в Сирії охоронятимуть родовища нафти – Пентагон

No Comments

Американські моторизовані підрозділи вирушають до Сирії для захисту нафтових родовищ не лише від можливих нападів з боку бойовиків угруповання «Ісламська держава», але і для відбиття можливих атак з боку сирійської армії та російських сил. Про це вперше прямо заявив 28 жовтня міністр оборони США Марк Еспер.

Він наголосив, що Сполучені Штати не мають наміру виступати в ролі поліцейського в Сирії, але надсилають до Сирії додаткові моторизовані підрозділи для гарантування безпеки нафтових родовищ на сході країни, розташованих на території, контрольованій курдами.

«США збережуть контроль над нафтовими родовищами на північному сході Сирії», – заявив очільник Пентагону, зазначивши, що саме ці родовища були раніше основним джерелом доходу угруповання «Ісламська держава». Зараз продаж нафти і нафтопродуктів є джерелом фінансування курдської адміністрації, і Вашингтон має намір допомогти своїм союзникам захистити ці родовища. США сподіваються також на те, що курди продовжать утримувати колишніх бойовиків і надаватимуть підтримку в боротьбі з рештками екстремістського угруповання.

За словами міністра оборони США, різні «державні і недержавні» сили зацікавлені в сирійських нафтових родовищах. На запитання, чи є метою дій США недопущення на цю територію російських і сирійських урядових сил, Марк Еспер відповів: «Говорячи коротко, так. У цей момент».

Подробиці нової місії США в Сирії поки невідомі. Передбачається, що кількасот військовослужбовців і кількадесят одиниць броньованої техніки будуть дислоковані на схід від річки Євфрат, де розташовані найважливіші сирійські родовища нафти.

У лютому 2018 року російські найманці в супроводі сирійських сил спробували атакувати завод з переробки нафти поряд з містом Дейр-ез-Зор, розташований у цьому регіоні під охороною американського підрозділу. Атака була відбита з великими втратами для нападників.

 

За словами міністра оборони США, у нього немає даних про намір російських або сирійських сил кинути виклик американським силам у цьому районі. Однак спецпредставник президента Трампа в Сирії Джим Джеффрі наприкінці минулого тижня висловив стурбованість ситуацією в район Дейр-ез-Зора.

your ads here!
Categories: Світ

Нацбанк підвищив курс гривні щодо долара

No Comments

Національний банк України встановив курс національної валюти на 29 жовтня на рівні 25,07 гривні за долар.

Це на 10 копійок вище у порівнянні з курсом на 28 жовтня.

Курс гривні до євро становитиме 27,79 гривні за 1 євро.

Свого максимуму від січня 2016 року гривня досягла наприкінці вересня 2019 року, тоді офіційний курс становив 24 гривні 8 копійок за долар.

your ads here!
Categories: Економіка

Тіло лідера угруповання «Ісламська держава» поховали у морі – СNN

No Comments

Тіло убитого лідера терористичного угрупування «Ісламська держава» Абу Бакра аль-Багдаді поховали у морі. Про це повідомляє телеканал CNN, посилаючись на двох представників Пентагону.

27 жовтня президент США Дональд Трамп оголосив про смерть лідера угруповання «Ісламська держава» Абу Бакра аль-Багдаді, найбільш розшукуваного чоловіка в світі. Він, за словами Трампа, був убитий під час нічної атаки спецпризначенців США на північному заході Сирії.

Радник з національної безпеки США Роберт О’Брайен заявив в ефірі каналу NBC, що з тілом лідера ІГ вчинять так само, як з тілом похованого в море Усами бен Ладена в 2011 році. Цей спосіб поховання був обраний, щоб не перетворювати могилу терориста в місце паломництва.

Лідера угруповання «Ісламська держава» називали «найрозшукуванішим чоловіком на планеті», а США пропонували винагороду в розмірі 25 мільйонів доларів за його захоплення.

your ads here!
Categories: Світ