your ads here!

Уряд Іспанії схвалив декрет про перепоховання останків Франко

No Comments

Уряд Іспанії 24 серпня схвалив документ, який дає законне обґрунтування для ексгумації і перенесення останків диктатора Франсіско Франко. Він правив країною з 1939 по 1975 рік – після того, як очолювані ним націоналісти здобули перемогу над республіканцями в громадянській війні.

Про намір ухвалити відповідний декрет голова іспанського уряду соціаліст Педро Санчес повідомив ще в кінці червня. «Іспанія як усталена європейська демократія не може дозволити собі символи для розділення іспанців», – заявив він тоді. Соціалісти закликали покінчити з «аномалією у вигляді мавзолею, присвяченого диктатору».

Зі свого боку, представники опозиції розкритикували плани уряду. «Санчесу важливіше оживити примари минулого, ніж постаратися звернути погляди людей у майбутнє», – заявив лідер правоцентристської Народної партії Іспанії Пабло Касадо.

Як пояснила віце-прем’єр Іспанії Кармен Кальво, тепер, після ухвалення декрету, нащадки Франко мають вказати, в яке місце вони хочуть, щоб були передані останки політика. Якщо вони цього не зроблять (раніше рідні Франко не хотіли займатися його перепохованням), уряд самостійно ухвалить указ про перепоховання диктатора на одному з кладовищ в Іспанії.

Цей указ повинен бути затверджений в Конгресі простою більшістю голосів, тому, за словами Кальво, адміністративна процедура, можливо, буде завершена вже до кінця року.

Франсиско Франко похований у Долині Полеглих – меморіальному комплексі неподалік від Мадрида, побудованому в 1940-50-і роки з використанням праці в’язнів. Меморіал часто використовувався прихильниками Франко для урочистих церемоній, попри те, що від 2007 року будь-які політичні акції в Долині Полеглих заборонені.

Після відкриття комплексу в 1959 році там були поховані майже 34 тисячі жертв громадянської війни – з обох боків, багато з них досі не ідентифіковані.

Categories: Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading