your ads here!

Трамп починає дводенний візит до Ізраїлю

No Comments

Президент США Дональд Трамп 22 травня розпочне свій дводенний візит до Ізраїлю, щоб домогтися прогресу, як він висловився, щодо «кінцевої угоди» – мирного договору між ізраїльтянами і палестинцями.

Трамп вже мав окремі зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю і головою Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом з метою надати нового імпульсу мирним переговорам, які зупинилися з 2014 року.

Водночас помічники Трампа не покладають особливих очікувань щодо візит і розглядають його радше як символічний жест.

В інтерв’ю газеті Israel Hayom посол США в Ізраїлі Девід Фрідман заявив, що нині метою Трампа є «почати дискусію, яка, ми сподіваємося, приведе до миру».

Перед приїздом Трампа ізраїльтяни схвалили деякі економічні поступки для палестинців, на яких наполягав американський президент.

«Кабінет безпеки схвалив економічні заходи, які полегшать щоденне цивільне життя в Палестинській адміністрації після того, як Дональд Трамп, який прибуває завтра, попросив, щоб були зроблені деякі кроки зі зміцнення довіри», – йдеться в заяві кабінету міністрів від 21 травня.

Поступки, зокрема, передбачають дозвіл на будівництво для палестинців в районах Західного берега, що підконтрольні Ізраїлю, в районах, де раніше палестинці були позбавлені права власності, кажуть чиновники.

Ізраїльські ЗМІ повідомили, що поступки також передбачають збереження перетину кордону між Західним берегом і Йорданією 24 години на добу.

Ізраїль є давнім союзником США, але від Трампа тут можуть зажадати пояснень про інформацію у ЗМІ щодо розсекречення ізраїльських розвідданих про бойовиків угруповання «Ісламська держава», які були передані Росії без дозволу Ізраїлю.

Ізраїль також висловив стурбованість щодо продажу зброї Саудівській Аравії на 110 мільярдів доларів, про що Трамп оголосив у Ер-Ріяді 20 травня.

Трамп також відмовився від обіцянки, даної під час виборчої кампанії щодо переміщення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалима.

Статус Єрусалима є одним з найбільш чутливих питань палестино-ізраїльського конфлікту. Палестинці вважають Єрусалим столицею своєї майбутньої держави.

Ізраїль взяв Східний Єрусалим під свій контроль від Йорданії під час шестиденної війни 1967 року, оголосивши усе місто своєю столицею, що не було визнано міжнародним співтовариством.

22 травня Трамп має зустрітися з Біньяміном Нетаньягу, а наступного дня з Махмудом Аббасом у Віфлеємі.

Categories: Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading