your ads here!

Угорщина ветувала бюджет ЄС через розбіжності щодо міграції

No Comments

Угорщина ветувала проєкт бюджету Євросоюзу на 2021–2027 роки та створення фонду відновлення економіки ЄС після пандемії через розбіжності з керівництвом об’єднання з питання про міграцію. Про це заявив 18 листопада прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Рішення про вето було ухвалене 16 листопада, і, крім Угорщини, до нього приєдналася Польща. Обидві ці країни, де при владі перебувають правоконсервативні і популістські сили, часто опиняються в епіцентрі критики інших країн ЄС і Єврокомісії через порушення демократичних норм і прав людини.

За словами Орбана, нинішній проєкт бюджету дозволяє прив’язувати виділення коштів ЄС тим чи іншим країнам до їхньої позиції щодо прийому мігрантів, причому країни, які відмовилися б брати участь в перерозподілі біженців, можуть бути піддані бюджетним санкціям.

При цьому, як відзначають агентства, в проєкті бюджету і створення фонду відновлення прямо про міграцію нічого не говориться. Замість цього йдеться про необхідність дотримання країнами верховенства закону, а саме в порушенні цього принципу партнери по ЄС звинувачують Польщу й Угорщину.

Крім того, обидві країни звинувачують у порушеннях прав меншин, зокрема ЛГБТ-спільноти. 18 листопада організація Human Rights Watch різко розкритикувала пропозицію угорської влади заборонити всиновлення дітей усім, крім подружніх пар (шлюб в угорській конституції визначений як союз чоловіка і жінки).

Для ухвалення бюджету загальним обсягом 1,1 трильйона євро та створення фонду розміром 750 мільярдів євро необхідна згода всіх 27 країн ЄС. Принципову згоду з проєктом бюджету всі країни дали ще влітку, проте остаточного схвалення від Варшави і Будапешта не було.

Єврокомісія нещодавно виступила з проєктом міграційної реформи, який спрямований на те, щоб знизити навантаження на країни, що приймають зараз найбільше мігрантів – такі, як Італія чи Греція. Іншим країнам ЄС пропонується розміщувати у себе частину людей, які просять притулку, за фінансову винагороду від Брюсселя. У критичних ситуаціях Єврокомісія матиме право запроваджувати квоти на розподіл мігрантів. Кілька країн Центральної Європи, в тому числі Польща, Угорщина і Чехія, виступають категорично проти обов’язкових квот. Проєкт реформи прямо не пов’язаний із проєктом бюджету.

Categories: Новини, Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading