your ads here!

Туреччина заявила про операцію проти курдських повстанців на півночі Іраку

No Comments

Турецькі військові розмістили свої сили в північній частині Іраку для нападу на бази курдських повстанців, повідомило 17 червня Міністерство оборони країни. За даними відомства, спецпризначенців перекинули у район проведення операції повітрям під супроводом військових вертольотів та бойових безпілотників.

Операцію з висадки провели в іракському районі Хафтанін, за декілька кілометрів  від турецького кордону.

Транскордонна операція почалася після того, як Туреччина 15 червня завдала повітряних ударів по штаб-квартирі угруповання «Робітничої партії Курдистану» (РПК) в районі Кандиль, а також по базах в Синджарі і Хакурку.

У відповідь Ірак викликав посла Туреччини на знак протесту.

Курди 16 червня повідомили, що іранська артилерія завдала удару по позиціях курдських повстанців у північному Іраку неподалік прикордонного переходу Хаджі Омеран, що могло стати скоординованим з Туреччиною кроком. 

Яка саме група курдських повстанців була уражена невідомо, але район удару розташований неподалік штаб-квартири РПК в районі Кандиль і біля місця розташування у горах повстанських загонів.

За останні роки «Робітнича партія Курдистану» привернула на свій бік сотні іранських курдів.

РПК, яка визнана Туреччиною, Сполученими Штатами і Європейським союзом як терористична організація, веде майже чотирирічну війну проти Туреччини з вимогою більших прав для курдів, ця боротьба вже забрала близько 40 000 життів. РПК має збройні і політичні крила в Туреччині, Іраку, Ірані та Сирії, а також сотні тисяч прихильників курдської діаспори є у Європі.

Туреччина регулярно проводить військові операції проти РПК в південно-східній Анатолії і протягом багатьох років здійснила десятки транскордонних операцій проти РПК в Іраку, часто протягом літнього сезону бойових дій. Турецькі військові також провели три операції проти сирійських курдських сил на півночі Сирії.

Categories: Новини, Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading