your ads here!

Конституційний суд Росії схвалив зміни до Основного закону

No Comments

Закон про поправку до Конституції Росії відповідає Основному закону країни, такого висновку дійшов Конституційний суд Росії.

Президент Росії Володимир Путін вніс законопроект про поправки 15 січня незабаром після свого послання Федеральним зборам. Поправки істотно розширюють повноваження президента.

Конституційний суд підтримав ці зміни, вказавши, що «положення, що встановлюють нові з точки зору конституційного тексту вимоги до осіб, які претендують на заміщення зазначених в Конституції Російської Федерації посад, не суперечать основам конституційного ладу».

КС визнає, що обнулення термінів «розширює можливості конкретних осіб займати в разі обрання на посаду президента більше двох термінів». Але судді вважають, що питання про тривалість повноважень «конкретних осіб» «завжди є, по суті, питанням вибору балансу між різними конституційними цінностями».

 

Після рішення КС, 22 квітня відбудеться загальноросійське голосування щодо поправок, цей день буде вихідним у Росії. Проголосувати за поправки до конституції можна буде тільки за всі разом або проти всіх.

До цього зміни до конституції Росії вносилися тричі: один раз – в 2008 році, два рази – в 2014-му. В кожному випадку між затвердженням документа Радою федерації і завершенням голосування в регіонах проходило не менше ніж два тижні.

Нинішній президентський 6-річний термін Путіна, другий поспіль, має завершитися в 2024 році. Чинна зараз конституція Росії забороняє Путіну балотуватися на новий термін. Але якщо поправки будуть схвалені, Путін зможе знову балотуватися і в 2024-му, і в 2030 роках.

Categories: Новини, Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading