your ads here!

Єгипет голосує на референдумі за дозвіл чинному президенту бути при владі до 2030

No Comments

Єгиптяни починають голосувати 20 квітня на триденному референдумі щодо змін до конституції, які могли б потенційно дозволити чинному президентові Абдель-Фаттаху ас-Сісі залишатися при владі до 2030 року.

Сісі має залишити посаду президента 2022 року, коли закінчиться його другий 4-річний термін повноважень. Запропоновані конституційні зміни подовжуватимуть його нинішній термін з чотирьох до шести років і дозволять йому балотуватися на інший.

Вони також підсилюють роль військових у політичному житті і дають президентові більше впливу на судову гілку влади, кажуть критики нововведень.

Парламент Єгипту, у якому домінують прихильники Сісі, 16 квітня проголосував за ці зміни.

Це розкритикували правозахисники. Зокрема, міжнародна організація Human rights watch вказала на зміцнення «авторитарного правління» Сісі, а Amnesty international заявила, що парламент, який вже підтримав ці зміни, показав «повне ігнорування прав людини».

Сісі прийшов до влади в 2014 році, через рік після того, як він очолив військових, що усунули президента Мухаммада Мурсі.

Минулого року Сісі переобрали, за офіційними даними, його підтримали 97% виборців.

Правозахисники звинувачують президента Єгипту в придушенні інакодумства, що призвело до затримання десятків тисяч людей.

Єгипет перебуває у розділі «невільних» країн звіту організації Freedom House за 2018 рік. Країна мала 26 пунктів зі 100.

Categories: Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading