your ads here!

Ізраїль звинуватив виробника дронів в атаці у Нагірному Карабаху на прохання Баку

No Comments

Ізраїль звинуватив ізраїльську компанію з виробництва дронів у бомбардуванні солдатів – етнічних вірменів у Нагірному Карабаху на запит азербайджанських клієнтів, повідомляє уряд та місцеві ЗМІ.

У своїй заяві від 29 серпня Міністерство юстиції Ізраїлю планує висунути звинувачення керівникові, його заступникові й іншим співробітникам компанії Aeronautics Defense Systems у зв’язку з інцидентом, який трапився у 2017 році.

Газета Times of Israel пише, що команду підприємства підозрюють у «заволодінні чимось обманним шляхом за обтяжливих обставин», а також у порушенні ізраїльського безпекового законодавства з контролю за експортом.

У відповідь компанія висловила переконання, що після того, як уперше презентує свою позицію під час слухань, правоохоронці дійдуть висновку, що справу необхідно буде закрити.

Посадовець посольства Азребайджану в США відмовився коментувати ситуацію на запит Радіо Свобода. Реакції посольств Ізраїлю та Азербайджану наразі немає.

За повідомленням ізраїльських ЗМІ, співробітники Aeronautics Defense Systems у 2017 році працювали над потенційною угодою з Баку на суму в 20 мільйонів доларів. Азербайджанські посадовці тоді просили продемонструвати роботу бойових дронів Orbiter 1K і використати їх проти вірменських солдатів.

ЗМІ зазначають, що двоє співробітників відмовлялися здійснити атаку, поки двоє вищих посадовців не дали на це дозвіл. За їхніми даними, дрон не влучив точно в ціль, однак двоє солдатів були поранені.

Нагірний Карабах мав автономію у складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану. Більшість населення цього регіону становили етнічні вірмени. Нагірний Карабах одностороннім чином проголосив 1991 року «незалежність» у перебігу протистояння кінця 1980-х і війни 1990–1994 років, унаслідок якого Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія: хоча Єреван разом із усім світом формально не визнав самопроголошеної «незалежності» регіону, він фактично надає йому щонайширшу підтримку.

Унаслідок конфлікту довкола Нагірного Карабаху загинули близько 30 тисяч людей, сотні тисяч стали біженцями. Азербайджан нині не контролює не тільки переважну частину самого Нагірного Карабаху, а й деякі прилеглі до нього території, які ніколи не належали до складу колишньої автономії, – всього близько 20% своєї міжнародно визнаної території.

Categories: Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading