your ads here!

Ірак домагатиметься у США винятків із санкцій проти Ірану

No Comments

Прем’єр-міністр Іраку Хайдар аль-Абаді заявив, що відправить делегацію до Вашингтону, щоб домовитись про винятки з санкцій, які США наклали на Іран.

«В нас є запит до американської сторони, ми його вже представили і делегація поїде на переговори в цьому напрямі», – заявив аль-Абаді на прес-конференції 28 серпня. За його словами, іракська економіка тісно пов’язана із сусіднім Іраном, особливо в галузі енергетики.

«Ми представили (США – ред.) чітке бачення того, що насправді потрібно Іраку. Це зокрема й іранський (природний – ред.) газ, який відіграє дуже важливу роль, так само як і торгівля й сектор енергетики», – зазначив голова іракського уряду.

Він висловив думку, що Вашингтон відкритий до пропозицій Багдаду.

«Нам вже дали хороші обіцянки, проте, як ви знаєте, в Америці ситуація ускладнена. Там ви маєте справу не з однією людиною, а з кількома інституціями», – додав аль-Абаді.

Читайте також: «Іран оскаржує санкції США в Міжнародному суді ООН​»

Нова ескалація напруги між Іраном та США ставить Багдад у скрутне становище, адже обидві ці країни – його основні союзники. Раніше аль-Абаді заявляв, що поважатиме санкції Вашингтону.

Проте 28 серпня він назвав їх «однобічними» та «репресивними», додавши, що не хотів би, щоб Ірак став «частиною блокади», адже пам’ятає болісний досвід, який його країна пережила за часів режиму Саддама Хусейна.

«Ми проти накладання будь-яких санкцій на будь-яку країну, і це залишається нашою стратегічною позицією», – підсумував він.

У травні 2018 року Дональд Трамп оголосив, що США виходять з ядерної угоди з Іраном, укладеної 2015 року між Тегераном і шістьма державами, й повторно запровадив жорсткі санкції. Крім того, Трамп пригрозив санкціями іншим країнам, які «допомагатимуть Іранові у його намаганні розробити ядерну зброю».

Читайте також: «Посол США закликав Британію «стати на бік» Вашингтона і вийти з іранської «ядерної угоди»

Санкції США стосуються іранських фінансових транзакцій в американських доларах, іранської автомобільної індустрії, купівлі комерційних літаків і металів, включно із золотом, а також продажів перських килимів.

Через санкції свою роботу в Ірані вже обмежили такі компанії, як французька Total та британська British Airwaves. Натомість офіційний Тегеран запевнив, що продовжить виконувати умови ядерної угоди попри санкції. Водночас голова МЗС країни звинуватив Сполучені Штати в намаганнях повалити владу в Ірані.

Наступний етап санкцій набуде чинності в листопаді цього року і вдарить по іранському банківському сектору та нафтовій індустрії, від якої залежить економічне зростання Ірану.

Categories: Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading