your ads here!

Прага: покладання квітів біля Чеського радіо перетворилося на демонстрацію проти прем’єра Бабіша

No Comments

У столиці Чехії Празі десятки людей зібралися 21 серпня біля стін Чеського радіо, щоб згадати події 1968 року, коли війська Варшавського пакту вторглися на територію Чехословаччини.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, акція покладання квітів перетворилася на гучну демонстрацію проти чеського прем’єра Андрея Бабіша, який взяв участь у заході вшанування загиблих.

Люди із табличками: «Я не хочу тоталітарного режиму!», «Ні Бабішові!», «Вшановуймо традиції демократії» під час промови чеського прем’єра вигукували «Естебак» (від StB – Cлужба державної безпеки Чехословаччини – ред) і «Йди геть!».

Днями прем’єр Чехії Андрей Бабіш назвав окупацію країни військами Варшавського пакту в серпні 1968 року однією з найбільших трагедій в історії країни. 14 серпня на своїй сторінці у Twitter він зазначив, що «немає значення, якої національності були окремі члени політбюро чи окремі вояки».

Рівно 50 років тому, 21 серпня 1968 року, в Чехословаччину були введені війська країн Варшавського договору. У так званій операції «Дунай» брали участь сотні тисяч військових, тисячі танків. Рішення про вторгнення ухвалило керівництво СРСР.

Вторгнення радянських військ поклало кінець так званій Празькій весні – спробі чехословацького керівництва і суспільства провести реформи.

Війська були введені без згоди влади Чехословаччини. Армія цієї країни отримала наказ не чинити опір. В акціях протесту проти радянського вторгнення брали участь сотні тисяч людей. Понад 100 людей загинули. Радянські війська залишалися в Чехословаччині до 1991 року.

Андрей Бабіш – підприємець і мільярдер, зі статками в понад три мільярди доларів США є другим найбагатшим громадянином Чехії.

Поліція Чехії підозрює Бабіша в шахрайстві при отриманні субсидії від Євросоюзу в розмірі двох мільйонів євро. Факт порушень підтвердило Європейське бюро боротьби з шахрайством. Бабіш всі звинувачення відкидає і називає їх політично мотивованими.

Окрім того, Бабіша звинувачують у співпраці з таємною поліцією до 1989 року. Бабіш у відповідь на це заявляв, що «на людей впливає неправдива інформація в ЗМІ». 

 

Categories: Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading