your ads here!

Росія: «Газпром» повідомив про оскарження ухвали Стокгольмського арбітражу щодо «Нафтогазу»

No Comments

Російський газовий монополіст «Газпром» повідомив, що подав апеляцію на ухвалу Стокгольмського арбітражу за однією зі справ, що стосуються суперечки між російською компанією і «Нафтогазом України» – щодо контракту на постачання Україні газу від 2009 року.

Як мовиться в оприлюдненому щоквартальному звіті «Газпрому», це окреме рішення Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма у Швеції, яке в Росії називають «проміжним», було оскаржене у Швеції в апеляційному суді округу Свеа 7 листопада.

Російська компанія також заявила, що остаточне рішення в цій справі Стокгольмський арбітраж має винести не пізніше ніж 30 грудня цього року.

Крім того, у звіті «Газпром» згадав і про другу справу, яку нині розглядає цей же арбітраж, – щодо контракту 2009 року з «Нафтогазом України» про транзит газу. Як заявили в компанії, в цій справі остаточне рішення має надійти не пізніше ніж 28 лютого 2018 року.

«Нафтогаз» прокоментував ці заяви «Газпрому» у фейсбуці такими словами: «Після рішення Стокгольмського арбітражу співробітники «Газпрому» засмітили інтернет лозунгами на кшталт «Перемога! Нафтогаз заплатить за все!». Але, вчитавшись за 5 місяців у рішення арбітражу, змінили свою думку і подали апеляцію».

31 травня Стокгольмський арбітраж виніс окреме рішення у провадженні з «Газпромом» щодо контракту про постачання газу. Саме рішення офіційно не публікували. Рішення встановлювало загальні принципи і не визначало конкретних сум розрахунків між сторонами, про які вони мали домовитися самостійно, – суми ретроактивної компенсації за переплати, здійснені «Нафтогазом», а також ціну, яка має бути застосована до будь-яких обсягів газу, отриманих «Нафтогазом», але не оплачених у повному обсязі. Такі переговори протривали до вересня і не дали результату, відтак остаточне рішення, з конкретними сумами, має винести сам Стокгольмський арбітраж. Раніше і «Нафтогаз», і «Газпром» заявляли, що очікують на це рішення не пізніше ніж 30 листопада.

Тоді ж, після отримання окремої ухвали арбітражу, «Нафтогаз України» заявляв, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу української компанії щодо перегляду ціни в контракті на постачання газу з «Газпромом» із урахуванням ринкових умов, а також скасував вимоги російського монополіста за умовою «бери або плати» і повністю скасував заборону на реекспорт Україною російського газу. За принципом «бери або плати», прописаним у контракті 2009 року, Україна мала щороку купувати 52 мільярди кубометрів газу або, навіть не купуючи, оплачувати його вартість.

У «Газпромі» ж заявляли, що принцип «бери або плати» не скасований, але не пояснили цю позицію. Там також стверджували, що, за їхніми підрахунками, рішення означає, що «Нафтогаз» муситиме заплатити «Газпромові» 1 мільярд 700 тисяч доларів, уникаючи згадок про те, яку частку його претензій арбітраж відхилив – із загальної суми цих претензій у понад 37 мільярдів доларів. Проте «Газпром» уже тоді обіцяв оскаржити рішення арбітражу.

2014 року компанія «Нафтогаз України» звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою про перегляд контракту щодо ціни газу з російським «Газпромом», а «Газпром» того ж дня подав зустрічний позов, стверджуючи про заборгованість України за отриманий газ. Ці справи об’єднали в одне провадження, про яке йдеться нині в повідомленні російської компанії. Також окремо «Нафтогаз» подав позов про перегляд контракту на транзит газу і про компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами прокачування; «Газпром», у свою чергу, подав зустрічну вимогу, заявляючи про необхідність оплатити обсяги газу, що нібито «несанкціоновано осіли на території України». На рішення в цій справі чекали ще влітку, але арбітраж відклав його.

Categories: Економіка

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading