your ads here!

Іран закликав Ірак не довіряти США у боротьбі з ісламістами

No Comments

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї попередив прем’єр-міністра Іраку Хайдара Аль-Абаді про можливість послаблення шиїтських воєнізованих формувань і що Багдад не повинен довіряти США у боротьбі проти угруповання «Ісламська держава», повідомляють іранські державні ЗМІ.

На зустрічі з Абаді в Тегерані 20 червня Хаменеї сказав, що шиїтські повстанці є головними силами Іраку в боротьбі з сунітськими джихадистами, і «опиратися» тут на Вашингтон не варто.

«Ми повинні проявляти пильність щодо американців і не довіряти їм. Американці та їхні послідовники виступають проти незалежності, єдності та ідентичності Іраку», – сказав Хаменеї, звинувативши Сполучені Штати і Саудівську Аравію в створенні угруповання «Ісламська держава». Він заявив, що виступає проти присутності американських військ в Іраку.

Президент Ірану Хасан Роугані, який також зустрівся з Абаді 20 червня, підтримав висловлювання Хаменеї і заявив, що Іран заслуговує на «визнання» його успіхів у боротьбі проти ісламістів.

У цьому зв’язку іракському прем’єру Хайдара Аль-Абаді доводиться балансувати, адже він прагне об’єднати коаліцію сил, що борються з ісламістами в Іраку, а тут йдеться про його власні урядові сили, шиїтських повстанців, союзні сунітські племена і курдські загони «пешмерга».Всі вони підтримуються американськими інструкторами і спецслужбами.

Абаді мусить тримати баланс не лише всередині країни, але і в більш широкому регіоні Перської затоки. Його зустріч з лідерами Ірану відбулася наступного дня після візиту до Саудівської Аравії, регіонального конкурента Ірану. Він сказав, що візит був спрямований на сприяння примиренню між сунітами регіону і шиїтами.

Ірак знаходиться на лінії розлому між шиїтським Іраном і переважно сунітським арабським світом.

Шиїтських повстанці, підтримувані сусіднім Іраном, відомі також як «Народні мобілізаційні сили», допомогли Багдаду захистити країну від ісламістів, коли іракські військові та поліцейські масово покидали країну в 2014 році. Відтоді підтримувані Іраном повстанці, чисельність яких складає понад 60 тисяч, були залучені в боротьбу за визволення північної і західної частин Іраку від бойовиків угруповання «Ісламська держава». Але суніти в районах, звільнених з-під контролю ісламістів, звинуватили шиїтських повстанців у грабежах, викраденнях і вбивствах.

Деякі арабські лідери в північному Іраку попросили Багдад розігнати ці сили або видворити їх зі своїх сунітських провінцій. Але це викликало заперечення з боку іранського лідера.

Categories: Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading