your ads here!

Саудівська Аравія заявила про затримання трьох іранців із «Корпусу вартових» біля родовища нафти

No Comments

Саудівська Аравія заявила, що затримала трьох членів елітного іранського збройного формування «Корпус вартових Ісламської революції», які були в катері, що наблизився до саудівського морського нафтового родовища Марджан.

Як повідомило Міністерство інформації і культури Саудівської Аравії, затримання відбулося ще у п’ятницю, 16 червня. За цим повідомленням, у катері була вибухівка, а іранці, що були в ньому, збиралися «влаштувати терористичний акт у саудівських територіальних водах». Нині всіх трьох допитують, мовиться в повідомленні.

Раніше саудівські засоби інформації повідомляли, що військово-морські сили королівства відкривали попереджувальний вогонь, коли три катери ввійшли в саудівські територіальні води і з великою швидкістю рушили до нафтовидобувних платформ.

В Ірані натомість раніше звинуватили Саудівську Аравію в тому, що її сили обстріляли іранське рибальське судно і вбили рибалку на ньому. Як повідомляло в суботу, 17 червня, іранське агентство «Таснім», це судно було одним із двох, які ловили рибу в Перській затоці і які хвилями знесло з курсу.

Напруженість у відносинах між сунітською Саудівською Аравією і шиїтським Іраном, що є затятими регіональними суперниками, останнім часом дедалі зростає, вони розірвали дипломатичні відносини 2016 року. Країни часто підтримують протилежні сторони в регіональних конфліктах, в тому числі в Ємені та Сирії.

5 червня Саудівська Аравія і ще низка арабських країн розірвали відносини з Катаром, звинувативши цей емірат, серед іншого, в підтримці Ірану. Наступними днями у столиці Ірану Тегерані стався подвійний напад, унаслідок якого загинули не менш ніж 17 людей; відповідальність за нього взяло на себе екстремістське сунітське угруповання «Ісламська держава». Іран повторив звинувачення, що саудівці підтримують сунітських екстремістів, зокрема й «Ісламську державу». Саудівська Аравія відкинула свою причетність до тих нападів.

Categories: Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading