your ads here!

Міжнародне агентство Fitch знизило рейтинг ПриватБанку до рівня обмеженого дефолту

No Comments

Fitch

“ПриватБанк” після реструктуризації своїх боргів впав в рейтингу Fitch.

Про те, чим це загрожує для вкладників одного з найбільших банків країни розповів експерт в банківській галузі Ігор Шевченко.

Реструктуризація боргів “ПриватБанком” не пройшла безслідно. Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента даного банку в іноземній валюті до рівня RD. Це означає обмежений дефолт після завершення реструктуризації єврооблігацій банку на суму 200 млн доларів.

Впав і рейтинг стійкості “ПриватБанку”. При цьому сама реструктуризація кілька погіршила стан банку. Чи варто побоюватися таких новин його вкладникам, розповів експерт в банківській галузі Ігор Шевченко. Чи варто побоюватися клієнтам “ПриватБанку” за свої вклади після такого прогнозу рейтингового агентства?

– Це вимушена для даної установи міра, завдяки якій відбувається реструктуризація частини зовнішніх зобов’язань на суму 200 млн доларів. Ситуація досить стандартна для сьогоднішнього ринку: якщо є можливість якимось чином відстрочити або змінити ті зобов’язання, які в банку існують, то він цим користується. І раз вже Україні вдалося завдяки Наталії Яресько реструктуризувати боргові зобов’язання країни, то чому цим шляхом чи не піти банку?

На що впливає даний рейтинг? – Вплив цього рейтингу стосується можливостей залучення валютних коштів з-за кордону. Враховуючи, що найближчим часом ніяких нових грошей ми не отримаємо, то було б нерозумно не скористатися можливістю повернути ці гроші трохи пізніше. Ціна цього – збільшення ставки по даному купону. Важливо, щоб взаємини банку з НБУ були в хорошому контексті.

На 23 вересня призначено кінцевий термін оплати за даними зобов’язаннями, і я думаю, до цього часу буде перепідписана угоду про реструктуризацію, після чого рейтинги повернуться на круги своя. Чому тоді Fitch наполягає на тому, що “ПриватБанк” може стати некредитоспроможним? – Що називати кредитоспроможністю в даному випадку? Імовірність неповернення “ПриватБанком” 200 млн доларів?

Це смішно. Просто іноземні рейтингові агентства в будь-якому випадку орієнтуються на той досвід, який склався за кордоном. Якщо для іноземного ринку проблема з поверненням 200 млн доларів це дійсно тривожний сигнал, то на українському ринку всі до цього вже звикли. Кредитоспроможність дійсно трошки страждає, але це ще не критичне значення.

Правда України

Categories: Новини

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading