your ads here!

ЦВК Казахстану озвучила результати парламентських виборів

No Comments

Центральна виборча комісія Казахстану 12 січня оголосила остаточні підсумки голосування на парламентських виборах.

Необхідний семивідсотковий бар’єр голосів подолали три партії з п’яти, що балотувалися. Лідером стала владна партія «Нур Отан», головою якої є перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, вона набрала 71,09%. «Нур Отан» отримує 76 мандатів у парламенті.

Далі йде партія «Ак жол» із 10,95% голосів, вона отримає 12 мандатів.

Замикає трійку лідерів Народна партія Казахстану, яка заручилася підтримкою 9,10% виборців. Вона отримає десять мандатів у законодавчих зборах.

Вибори в парламент Казахстану пройшли 10 січня (восьмі в історії країни). Вибори в мажиліс – перші після відходу Нурсултана Назарбаєва з посади президента і вступу на посаду Касима-Жомарта Токаєва в 2019 році.

Попри офіційний відхід від влади, Назарбаєв зберігає потужний вплив на політику країни. Він є головою Ради безпеки країни і користується майже необмеженими повноваженнями і недоторканністю як лідер нації.

Єдина офіційно зареєстрована політична партія, яка називає себе опозиційною, Загальнонаціональна соціал-демократична партія оголосила в листопаді, що бойкотувала вибори, заявивши, що в політичному ландшафті Казахстану, як і раніше, домінує «та ж» політична еліта.

Міжнародні спостерігачі не визнавали попередні вибори в Казахстані вільними і чесними, вказуючи на фальсифікацію виборів, репресії проти опозиційних кандидатів і обмеження щодо ЗМІ.

 

Categories: Новини, Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading