your ads here!

Мая Санду вступила на посаду президентки Молдови

No Comments

24 грудня Мая Санду вступила на посаду президентки Молдови. Вона склала присягу на урочистому засіданні парламенту та Конституційного суду у Кишиневі.

Під час інавгураційної промови Санду звернулася до представників національних меншин українською, російською, гагаузькою та болгарською мовами – наголосивши, що не допустить порушення їхніх прав.

Санду нагадала, що її головне завдання – боротьба з корупцією. Вона також розкритикувала нинішню парламентську більшість і закликала до проведення дострокових виборів.

Напередодні подав у відставку кабінет прем’єр-міністра Йона Кіку оголосив про відставку уряду з метою проведення дострокових парламентських виборів. Тепер, після відставки уряду, Санду зможе розпустити парламент у випадку двох невдалих спроб призначити нового прем’єра.

 

15 листопада Мая Санду, колишня економістка Світового банку, яка виступає за тісніші відносини з Європейським союзом, перемогла в другому турі виборів президента Молдови. Санду набрала близько 57% голосів, а її опонент, проросійський чинний президент Ігор Додон – близько 43%.

Санду заявила, що вважає окупований Росією Крим українським і виступає за виведення російських військ з самопроголошеного Придністров’я.

Голова Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що очікує на візит новообраної президентки Молдови у січні 2021 року.

Categories: Новини, Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading