your ads here!

Парламент Молдови схвалив у першому читанні закон про статус російської мови

No Comments

Парламент Молдови схвалив у першому читанні законопроєкт про функціонування мов на території країни, що встановлює в тому числі спеціальний статус для російської мови, якою поруч із румунською широко послуговуються в в країні. 

Законопроєкт, зокрема, передбачає, що державні службовці повинні будуть надавати інформацію і відповідати на запити громадян російською мовою. Поправки також зобов’яжуть дублювати російською інструкції для ліків.

Крім того, парламент у першому читанні ухвалив проєкт, який дозволяє трансляцію теле- і радіопрограм із третіх країн, які не суперечать положенням державної стратегії інформаційної безпеки.

У разі остаточного ухвалення закон дозволить транслювати в Молдові російські телеканали, трансляція яких була заборонена в 2018 році.

Законопроєкти ініційовані партією соціалістів, від якої обраний чинний президент країни Ігор Додон, повноваження якого завершуються. За ухвалення законопроєктів проголосувала мінімальна більшість – 51 зі 101 депутата. Проти виступила парламентська опозиція і обрана президентка Мая Санду.

Опозиція заявила, що оскаржить зміни в Конституційному суді.

У листопаді в Молдові пройшли президентські вибори, на них перемогла проєвропейськи налаштована Санду. Повноваження проросійського президента Додона закінчуються 23 грудня.

Categories: Новини, Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading