your ads here!

У США визнав себе винним через роботу на «Опоблок» іще один соратник Манафорта

No Comments

На суді у США визнав себе винним за звинуваченням у нереєстрації як іноземний агент іще один соратник раніше звинуваченого політтехнолога Пола Манафорта, Сам’юел Паттен, який працював на партію «Опозиційний блок» із України.

За повідомленнями преси з федерального суду округу Колумбія (місто Вашингтон), Паттен також погодився співпрацювати з обвинуваченням.

Раніше 31 серпня прокурор округу Колумбія оголосив Паттенові кримінальне обвинувачення в тому, що той у 2014–2018 роках працював за дорученням «Опозиційного блоку», але не розкрив цю свою роботу урядові США, як вимагає законодавство.

Радіо Свобода зверталося до Сам’юела Паттена з проханням про інтерв’ю, але він відповів відмовою.

Обвинувачення висунули поза рамками широкого розслідування, яке веде спеціальний прокурор Роберт Мюллер у справі про втручання Росії у президентські вибори у США 2016 року. Те розслідування привело, зокрема, до обвинувачення Пола Манафорта, який також був головою виборчої кампанії нинішнього президента США Дональда Трампа. Федеральне журі присяжних у штаті Вірджинія визнало Манафорта винним у податкових і банківських шахрайствах, пов’язаних із його роботою в 2010–2014 роках на попередницю «Опозиційного блоку»– українську Партію регіонів і тодішнього президента України Віктора Януковича, а після втечі Януковича і переформатування Партії регіонів – і на «Опоблок».

У вересні на Манафорта чекає ще один судовий розгляд у Вашингтоні у справі про змову з метою обманути американську державу, вплив на свідків і нереєстрацію іноземним агентом, теж у рамках розслідування Мюллера. Ці обвинувачення теж пов’язані з роботою Манафорта на Партію регіонів, а потім на «Опозиційний блок».

Мюллер також висував обвинувачення у впливі на свідків проти Костянтина Килимника, який був головним представником Пола Манафорта в Україні. У судових документах, оприлюднених у справі Паттена 31 серпня, Килимник не згадується прямо на ім’я, але згаданий там громадянин Росії «Іноземець А», з яким співпрацював Паттен, схоже, позначає саме Килимника.

За цими документами, Паттен та «Іноземець А» відкрили у США компанію, яка отримала понад 1 мільйон доларів за роботу на користь «Опозиційного блоку».

Паттен протягом багатьох років працював на користь кількох політичних партій із України, а також іще з кількох післярадянських держав.

Від 2001 до 2004 року він очолював московське відділення американського Міжнародного республіканського інституту, в якому працював і Килимник, доки його не звільнили 2005 року – коли посадовці установи дізналися, що той також працює і на пов’язаного з Кремлем російського олігарха Олега Дерипаску.

Розслідування Мюллера призвело до висунення обвинувачень уже 32 особам. Серед них також перший радник Трампа з національної безпеки Майкл Флінн, давній особистий адвокат Трампа Майкл Коен, який визнав свою вину.

Categories: Світ

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading