your ads here!

Vimpelcom і МТС використовували підставні компанії і фальшиві контракти для хабарів на $500 млн

No Comments

Vimpelcom і МТС давали хабаріна $500 млн

Vimpelcom і МТС використовували мережу підставних компаній і фальшиві контракти для хабарів на $500 млн, стверджує мін’юст США.

Міністерство юстиції США отримало дозвіл суду Південного округу Нью-Йорка на арешт $300 млн на рахунках компаній, пов’язаних з родиною президента Узбекистану Іслама Каримова. Арешт здійснено в рамках розслідування угод на телекомунікаційному ринку країни за участю Vimpelcom і МТС, повідомляє агентство Bloomberg.

Кошти, що зацікавили американських правоохоронців, перебувають на рахунках у Bank of New York Mellon, а також у банках Ірландії, Люксембургу та Бельгії.

Частина цих коштів належить Takilant Ltd., яку пов’язують з дочкою президента Узбекистану Гульнарою Каримовою. Компанія Vimpelcom (торгується на американській біржі NASDAQ) у 2014 році розкрила інформацію про угоди з Takilant в річному звіті за формою 20-F, повідомивши, що у 2007 році вона продала Takilant 7% свого узбецького бізнесу за $20 млн, а у 2009 році викупила назад за $57,5 ​​млн. Крім того, Vimpelcom заплатив Takilant $57 млн ​​за частоти 3G і LTE, а також канали зв’язку.

У січні цього року Telenor, норвезький акціонер Vimpelcom, опублікував анонімний звіт, що надійшов до міністерства торгівлі, промисловості і рибальства Норвегії, з якого випливає, що Vimpelcom платив Каримовій з 2006 по 2012 роки і перевів їй значно більше коштів, ніж повідомлялося раніше, а саме – $219,5 млн.

“Нам відомо про дії уряду США щодо звернення стягнення на кошти, частково пов’язані з Takilant”, – говорив раніше представник Vimpelcom Артем Мінаєв. “Ми продовжуємо повністю співпрацювати з владою в розслідуванні і не можемо коментувати його хід”, – сказав він.

Представник МТС (оператор котирується на іншій американській біржі – NYSE), діяльність якої в Узбекистані вже більше року розслідується мін’юстом США, відмовився коментувати позов про арешт рахунків.

У своєму позові мін’юст стверджує, що Vimpelcom і МТС використовували мережу підставних компаній і фальшиві консультаційні контракти для хабарів на суму $500 млн структурам, пов’язаним з родиною президента Узбекистану, для виходу на телекомунікаційний ринок країни.

Розслідуванням “узбецької справи” також займаються правоохоронні органи Нідерландів (в Амстердамі перебуває штаб-квартира Vimpelcom), Швеції, Швейцарії та Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC). Розслідування шведської влади вже привело до відставки гендиректора скандинавської TeliaSonera Ларса Нюберга і ряду топ-менеджерів.

Нагадаємо, мін’юст США подав позов до суду Південного округу Нью-Йорка з вимогою заарештувати $300 млн у справі про міжнародну корупційну схему, в причетності до якої підозрюють Vimpelcom і МТС, в кінці червня.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

Categories: Новини

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading