your ads here!

Українці в січні продовжили вимітати гроші зі своїх банківських рахунків

No Comments

Українці в січні продовжили вимітати гроші зі своїх рахунків: з гривневих внесків зняли 4,6 млрд. грн (2,3% накопичень), а з валютних – $522 млн. (3,8%), про це свідчить свіжий звіт Нацбанку. Згідно з ним, на 1 лютого у населення залишалося в банках 191, 5млрд грн і $13,2 млрд, тобто майже на 35% менше, ніж роком раніше.

Негативну статистику пояснюють ліквідацією цього року відразу 8 фінустанов, яких, по суті, викреслили зі складу української банківської системи: Прайм-банк, Грін-банк, Експобанк, Актабанк, ІнтерКредитБанк, банк «Аксіома», «Порто-Франко» і Демарк . Кількість банків в нашій країні скоротилася з 166 до 158. І це не кінець, адже тимчасові адміністрації, які в більшості випадків є провісниками ліквідацій, в 2014-2015 рр. були введені відразу в 38 банків.

Але ключовими причинами експерти, як і колись, вважають тотальну недовіру бізнесу та суспільства в умовах воєнних дій в країні. «Це негативні ділові очікування на тлі політичної та економічної нестабільності. На даний момент ситуація ускладнюється відсутністю позитивних прогнозів щодо врегулювання військового конфлікту на Донбасі. Крім того, погіршення прогнозів щодо макроекономічних показників України на 2015 рік і різка девальвація національної валюти все більше підривають довіру до банківської системи з боку населення », – прокоментувала ситуацію начальник відділу рейтингів фінансової сфери Анна Апостолова.

Залучати кошти населення в такій ситуації вдається тільки тим, хто пропонує короткострокові варіанти: якщо минулого року середній термін вкладення становив 1-3 місяці (роком раніше – 3-6 місяців), то в тепер вклади відкривають взагалі на 7-14 днів (багато взагалі відкривають рахунки до запитання або просто закидають заощадження на картки). І кожен раз при продовженні депозиту або знятті грошей банкам доводиться доводити свою платоспроможність. «Більш привабливими для вкладника продовжать залишатися банки, які зможуть пропонувати клієнтам гнучкі та лояльні умови. Крім надійності та стабільності людини сьогодні цікавить у банку можливість оперативно користуватися своїми грошима », – зазначила директор з пасивних операцій фізичних осіб Олена Дорошенко.

Щоб зупинити депозитний відтік і встигнути за зростанням інфляції, деякі банки намагаються ще підвищувати ставки: наприклад середній відсоток по трьох- і 12-тимісячними вкладами з початку року зріс на 0,5-0,8% річних до 20,30% і 20, 88% річних (максимальний не змінився – 26% річних). Однак це не сильно вразило людей. Навіть навпаки: багато стали побоюватися високих ставок, оскільки українці нарешті почали розбиратися в простому принципі – чим більший відсоток пропонує банк, тим більше у нього фінансових проблем.

Ще на початку лютого фінансисти сподівалися, що вкладники заспокояться і почнуть активніше нести гроші на рахунки. І багато хто це робили, причому навіть ті, хто недавно постраждав від банкрутств банків: близько 30-40% компенсацій, виплачуваних Фондом гарантування вкладів компенсацій, знову осідало на рахунках. Але після того, як за останні 10 днів курс гривні впав з 21,0 до 27,6 грн/$ і почав стрімко рватися до 28 грн/$ при повному потуранні Нацбанку, люди знову побігли в банки за своїми заощадженнями. Мета – зняти побільше з гривневих рахунків і накупити на «чорному» ринку доларів або євро.

Тому банкіри вже не розраховують на які-небудь значні притоки на депозити, і нарікають на ситуацію в країні. «Настрій вкладників буде сильно залежати від політичних та економічних новин», – сказав керівник управління депозитних продуктів Аркадій Шидер.

Завтра фінансисти прогнозують такі ж різкі коливання курсу. Поки надії на мир після Мінська не виправдовуються, населення буде скуповувати валюту, а експортери – підвищувати котирування на міжбанку. Така ситуація може протривати аж до березня, до нової позики МВФ.

«Як тільки політична ситуація стабілізується, до нас підуть транші від МВФ і вливання від інших донорів, гривня почне зміцнюватися. Схоже, на це і розраховує уряд, що заклала в проект бюджету середньорічний курс 21 грн/$. Щоб на нього вийти, маючи зараз 26-27 грн/$, в грудні повинно бути якраз 17-18 грн/$», – зазначив член правління команку Володимир Мудрий.

залишити коментар:

Discover more from ЕХО УКРАЇНИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading